Broodje bal

Woord: Sjoerd Mossou
Gepost: 26-02-2020
Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!

Beeld: Willem de Kam, Jan Mulders en Kees van de Veen
Eerder verschenen in SANTOS #11, maart 2019

De frikandel en de kroket beschouwen we altijd als de klassieke twee-eenheid der Hollandse snacks, maar de gehaktbal verdient, en het spijt me van de afgelebberde terminologie, veel meer respect.

Juist in voetbalkantines is de gehaktbal veruit de belangrijkste, meest toegankelijke snack die er bestaat. Je kunt hem, als het goed is, vanaf het voetbaltassenrek al ruiken, omdat de geur van jus stilaan in de gordijnen is gekropen.

De kroket heeft op zijn beurt een groot en onderschat probleem, namelijk: hij is lastig te peilen. Je herkent dat vast. De vrijwilliger die een dagje komt helpen achter het snackloket weet nooit precies wanneer-ie klaar is. Gevolg: koude ragout. Een ijsklontje tussen de kleine sliertjes rundvlees.

De frikandel is al beter geschikt voor na de wedstrijd, maar ook daarvoor geldt: het frituren vraagt aandacht en geduld. Kort na een overwinning op Schipluiden 3 wil je snel wat eten. Je vrienden staan al aan de bar. Gisteren ben je nog zwaar op stap geweest nota bene: je kater schreeuwt om vet – en snel een beetje!

Over het broodje bal kun je zeggen dat hij alle stormen heeft overleefd.
Sjoerd Mossou

Gelukkig is er dan het broodje gehaktbal. De enige vette hap die, hop, rechtstreeks vanuit de pan met jus, in één zompige zucht op je broodje landt. Het vet moet rechtstreeks in het broodje kunnen trekken. Niet op een nieuwerwets afbakpistoletje natuurlijk, maar een zacht puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak.

In veel kantines kun je tegenwoordig broodjes kipkerriesalade eten, of – echt waar – een ciabatta ‘pulled pork’. Dat past in deze tijd: cola, Chinese loempia’s en sigaretten hebben het ook heel zwaar.

Over het broodje bal kun je zeggen dat hij alle stormen heeft overleefd. Dat hij generaties en bevolkingsgroepen overstijgt. Dat hij prima smaakt bij het tankstation, maar veruit het best in de voetbalkantine.

VV Kethel Spaland, € 2,20 (“AANBIEDING”)
VV ATC ’65, € 3,10
VV Jubbega, € 3,20
VV Pernis, € 2,20
VV Niekerk, € 3,10
VV OJC Rosmalen, € 3,10 (“Geen broodje bal vandaag”)
RKVV Brabantia, € 3,00
SV DSO, € 2,40

Liefhebber van amateurvoetbal? In SANTOS #13 brengen we een ode aan de 25 schoonheden van het amateurvoetbal. Bestel ’m hier, of word supporter en mis nooit meer een editie.

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”