COPA x Pearl Jam

Woord: Ruud Verstraten
Gepost: 11-04-2018
Het is alweer twee edities geleden dat SANTOS in het teken stond van voetbal en muziek, maar we gaan graag even terug in de tijd, nu een paar voetballiefhebbers uit Breda de handen ineen heeft geslagen met een van de grootste rockbands ter wereld. Het resultaat van de samenwerking tussen COPA en Pearl Jam: een dertiental voetbalshirts om je vingers bij af te likken.

Neem nou dat shirt van Argentinië. Dat iconische blauw-wit van Argentinië, die al even iconische bandnaam op de borst... En achterop natúúrlijk het nummer 10. Naar Lionel Messi en Diego Maradona, én naar het iconische debuutalbum Ten van Eddie Vedder en kornuiten. Het shirt is trouwens ook verkrijgbaar in twaalf andere varianten, waaronder een Nederlands en een Duitse – het grootste deel van de landen die Pearl Jam tijdens de World Tour van 2018 aandoet, zeg maar.

De kiem voor de samenwerking werd gelegd in 2014, toen COPA in aanloop naar een Pearl Jam-concert in Amsterdam werd benaderd door ‘iemand die de kleding doet’. “Dat was vlak voor het WK”, vertelt Osin Peltenburg van COPA. “Of we bij wijze van knipoog naar dat toernooi wat shirts konden opsturen. Omdat we wisten dat frontman Eddie Vedder de Tibetaanse zaak een warm hart toedraagt, hebben we toen ook één van onze Tibet-shirts opgestuurd. Dat ding ging vervolgens mee het podium op en werd tot onze verbazing echt onderdeel van de show. Heel cool.”

Nu krijgt die samenwerking dus nog eens een extra dimensie. Best bijzonder eigenlijk, dat een relatief jong Bredaas voetbalshirtbedrijf (opgericht in 1998) erin slaagt een band als Pearl Jam te strikken voor een samenwerking. “Ja, dat kun je wel zeggen. Sinds dat concert in 2014 hadden we Pearl Jam hoog op ons verlanglijstje staan. Niet in de laatste plaats omdat er bij COPA een paar enorme fans van de band rondlopen. Er bleek een klik, met dit als resultaat.”

Of het eigenlijk een beetje voetbalfans zijn, de mannen uit Seattle, Washington? Peltenburg, lachend: “Nou, of ze iedere week voor de tv zitten om naar Seattle Sounders te kijken, dat betwijfel ik. Maar ze zijn aardig op de hoogte, hoor. Zo heeft ieder shirt een nummer dat verwijst naar een icoon uit dat land. Op voorspraak van de band is dat in Amerika niet het nummer 10 van Landon Donovan, maar 13, van Alex Morgan. Omdat zij echt een heldin is voor veel vrouwen en meisjes daar. Dat zegt wel iets, toch?”

Kijk hier voor meer informatie over deze te gekke shirts. En o ja, SANTOS #05 (over voetbal en muziek dus) is ook nog steeds te bestellen, check daarvoor onze webshop.

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”