De dikste SANTOS ooit: Stelletje amateurs

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-04-2018
In SANTOS #06 - de dikste SANTOS ooit! - brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Jan Mulder, Menno Pot, Michel Abbink, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Hans van der Meer en Frank Heinen.

Voetbaltassen met ‘Slagerij Dingemans’ erop. Kantines met André Hazes uit de speakers. Ranja voor een kwartje. De vrouw van de voorzitter die lootjes verkoopt bij de toegangspoort. Poldervelden met grazende koeien in de verte. Ouwegribuskleedkamers in Rotterdam-West, met schimmel aan het systeemplafond. Gelikte megasportcomplexen in Berkel of Rosmalen. Jeugdtrainers in coachjassen van Umbro, het koordje aangetrokken rond het middel. Een rokende wisselspeler in de dug-out. Structureel vals vlaggende clubgrensrechters. Tinus in het ballenhok. Klassieke dorpsveldjes met gras tot je knieën. Tribunes tussen de bomen, aan het spoor, in een weiland, tussen de huizen, plompverloren op een industrieterrein. De vader van de rechtsback op dinsdagavond, rechtstreeks uit zijn werk, in zijn nette pak nog, pionnetjes uitzettend op een bijveld. Nieuwe tenues voor de F5. Ruzie op veld 3.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis.

Kroketten met de ragout nog bevroren. Een tosti en een AA’tje. Krioelende pupillen op zaterdagochtend, driftig zoekend naar de juiste kleedkamer, hysterisch rennend door de gangen. De jeugdcoördinator die een papiertje uitprint met alle wedstrijden, voor in de vitrine bij de ingang. Nerveus naar je club bellen of de wedstrijd wel doorgaat. Samen in de auto naar Valkenswaard of Terneuzen, bij de moeder van Carlo op de achterbank. Kunstgraskorrels op de overloop. In de rij bij het snackloket. De lange stamtafel van het derde elftal, zingend van lang zullen we leven en we gaan nog niet naar huis. Een scheidsrechter van 75 in de middencirkel op zondagochtend. Thee met suiker drinken op een houten pleurisbankje. Schoffelende meiden in de regen. Sponsoravond met gevulde eieren in een partytent. Mo is te laat. Wim moet zijn boete nog betalen. Desmond is de shirts vergeten te wassen. De hond van Jan en Irma steekt blaffend het veld over.

Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis. Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand, met ruim een miljoen (!) geregistreerde voetballers en voetbalsters, met velden en sportcomplexen tot in alle uithoeken van het land, met fantastisch georganiseerde verenigingen, gedragen door trouwe vrijwilligers en dappere voetbalvaders en -moeders.

In de krant kunt u lezen dat we het WK niet hebben gehaald. Dat er allemaal niets meer van deugt. Dat er een vechtpartijtje is geweest in Bussum. Dat Lisse met 2-1 heeft gewonnen van Katwijk. Dat er gedoe is over de voetbalpiramide en de belofteteams.

In dit nummer van SANTOS brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Een subcultuur van ongekende schoonheid, een sociaal bindmiddel van Winschoten tot Hulst en van Haarlem tot Oldenzaal. Dit nummer is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers. Een liefdesverklaring.

Lees ook
Reconstructie

Het wonderlijke relaas
van verzorger Jan Maas

Supersub Wim Kieft uit Amsterdam is voor altijd de man die met een curieuze kopbal de aanzet gaf tot Oranjes EK-winst in 1988. Verzorger Jan Maas uit Ven-Zelderheide schreef geschiedenis door tijdens het bekertreffen tussen N.E.C. en De Treffers in 2000 juist een doelpunt met zijn hoofd te voorkomen. Reconstructie van een van de meest bizarre voetbalacties ooit.
Beeldreportage

De vlucht van
scheidsrechter Pijper

Bij het grasduinen in de beeldbanken stuitten we op een aantal fascinerende foto’s van de wedstrijd NAC-Ajax uit september 1973. Of eigenlijk: van ná de wedstrijd, toen scheidsrechter Henk Pijper – die in de laatste seconden de 3-3 van NAC afkeurde – op de vlucht moest voor ontstemde NAC-fans. Kijk en verwonder uzelf (en let vooral op die politiehond en de ‘vluchtauto’, in allerijl gecharterd nadat de deur van een politiewagen niet open ging).
Rubriek

Shirtje kijken:
Airdrieonians FC

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer een wel heel obscuur exemplaar, een oudje van de Schotse laagvlieger Airdrieonians FC. Het is misschien wel zijn lievelingsshirt, maar denk niet dat Wesseling het in zijn hoofd haalt ’m aan te trekken.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De laatste
komma

Het lukte dus niet. De missie van Messi nog eens wereldkampioen te worden, mislukte jammerlijk in Rusland. Al in de achtste finales. Andere M-en manifesteerden zich: Mbappé, Modric, Mandzukic, godbetert Maguire. Hartstikke mooi, gefeliciteerd met een knap toernooi. Doet dat iets af van aan de grootsheid van Lionel Messi? Nee, wat ons betreft niet.
Column

Stukje Stijl:
Rotterdamse haargeschiedenis

Kapsels en De Kuip zijn onmiskenbaar met elkaar vervlochten. Officieus Stijladviseur des Vaderlands laat zijn licht schijnen over de beste kapsels uit de historie van Feyenoord.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

Frenkie de Jong, de grootste Messi-fan van de Eredivisie

Voor SANTOS #08, een eerbetoon aan Lionel Messi, gingen we op bezoek bij Frenkie de Jong (21), naast middenvelder van Ajax waarschijnlijk de grootste Messi-fan van de hele Eredivisie. Dat was op donderdag 26 april, toen van interesse van FC Barcelona nog niets bekend was. “Natuurlijk zou ik met Messi willen spelen. Hij is bijna 31. Ik moet opschieten, haha.”