De dikste SANTOS ooit: Stelletje amateurs

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-04-2018
In SANTOS #06 - de dikste SANTOS ooit! - brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Jan Mulder, Menno Pot, Michel Abbink, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Hans van der Meer en Frank Heinen.

Voetbaltassen met ‘Slagerij Dingemans’ erop. Kantines met André Hazes uit de speakers. Ranja voor een kwartje. De vrouw van de voorzitter die lootjes verkoopt bij de toegangspoort. Poldervelden met grazende koeien in de verte. Ouwegribuskleedkamers in Rotterdam-West, met schimmel aan het systeemplafond. Gelikte megasportcomplexen in Berkel of Rosmalen. Jeugdtrainers in coachjassen van Umbro, het koordje aangetrokken rond het middel. Een rokende wisselspeler in de dug-out. Structureel vals vlaggende clubgrensrechters. Tinus in het ballenhok. Klassieke dorpsveldjes met gras tot je knieën. Tribunes tussen de bomen, aan het spoor, in een weiland, tussen de huizen, plompverloren op een industrieterrein. De vader van de rechtsback op dinsdagavond, rechtstreeks uit zijn werk, in zijn nette pak nog, pionnetjes uitzettend op een bijveld. Nieuwe tenues voor de F5. Ruzie op veld 3.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis.

Kroketten met de ragout nog bevroren. Een tosti en een AA’tje. Krioelende pupillen op zaterdagochtend, driftig zoekend naar de juiste kleedkamer, hysterisch rennend door de gangen. De jeugdcoördinator die een papiertje uitprint met alle wedstrijden, voor in de vitrine bij de ingang. Nerveus naar je club bellen of de wedstrijd wel doorgaat. Samen in de auto naar Valkenswaard of Terneuzen, bij de moeder van Carlo op de achterbank. Kunstgraskorrels op de overloop. In de rij bij het snackloket. De lange stamtafel van het derde elftal, zingend van lang zullen we leven en we gaan nog niet naar huis. Een scheidsrechter van 75 in de middencirkel op zondagochtend. Thee met suiker drinken op een houten pleurisbankje. Schoffelende meiden in de regen. Sponsoravond met gevulde eieren in een partytent. Mo is te laat. Wim moet zijn boete nog betalen. Desmond is de shirts vergeten te wassen. De hond van Jan en Irma steekt blaffend het veld over.

Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis. Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand, met ruim een miljoen (!) geregistreerde voetballers en voetbalsters, met velden en sportcomplexen tot in alle uithoeken van het land, met fantastisch georganiseerde verenigingen, gedragen door trouwe vrijwilligers en dappere voetbalvaders en -moeders.

In de krant kunt u lezen dat we het WK niet hebben gehaald. Dat er allemaal niets meer van deugt. Dat er een vechtpartijtje is geweest in Bussum. Dat Lisse met 2-1 heeft gewonnen van Katwijk. Dat er gedoe is over de voetbalpiramide en de belofteteams.

In dit nummer van SANTOS brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Een subcultuur van ongekende schoonheid, een sociaal bindmiddel van Winschoten tot Hulst en van Haarlem tot Oldenzaal. Dit nummer is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers. Een liefdesverklaring.

Lees ook
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van Fortuna Sittard
in 54 foto’s

Fotograaf en stadionfetisjist Marco Magielse reist deze maanden langs de achttien Eredivisie-stadions om ze op geheel eigen wijze vast te leggen. Dit keer het Fortuna Sittard Stadion in 54 prachtige foto’s. Voor wie er nog aan twijfelde: Fortuna lééft!
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van Fortuna Sittard: in gelid voor het clublied en zelfspot

Op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions vragen SANTOS en de Eredivisie CV een legertje insiders, van een beetje bekend tot heel bekend, wat hun club voor hen betekent. Vandaag legt misdaad- en onderzoeksjournalist van AD/Utrechts Nieuwsblad Yelle Tieleman (1988) uit waarom hij voor Fortuna Sittard steeds weer de reis vanuit de Randstad naar Limburg maakt.
SANTOS #09: NAAR HET STADION

21 redenen om
SANTOS #09
in huis te halen

Wij van SANTOS houden van stadioncultuur, van samen in hetzelfde vak, van samen lachen en samen huilen, van hopen tegen beter weten in. We vonden het de hoogste tijd om die liefde op papier te zetten, de hoogste tijd voor SANTOS #09 dus.
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van De Koel
in 46 foto’s

Fotograaf en stadionfetisjist Marco Magielse reist deze maanden langs de achttien Eredivisie-stadions om ze op geheel eigen wijze vast te leggen. In deze aflevering het misschien wel meest fotogenieke stadion van Nederland door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland: VVV-Venlo’s De Koel door Marco Magielse.
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van VVV-Venlo: hangen in de reclameborden en skiën op dé trap

Op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions vragen SANTOS en de Eredivisie CV een legertje insiders, van een beetje bekend tot heel bekend, wat hun club voor hen betekent. Dit keer voormalig international Stan Valckx (1963) over waarom hij zo verknocht is aan De Koel, het stadion van VVV-Venlo dat hij kent als supporter, jeugdspeler, speler van het eerste elftal en tegenwoordig manager voetbal.
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van het Abe Lenstra Stadion in 49 foto’s

Fotograaf en stadionfetisjist Marco Magielse reist deze maanden langs de achttien Eredivisie-stadions om ze op geheel eigen wijze vast te leggen. In deze aflevering een ode aan het Abe Lenstra Stadion in 49 schitterende foto’s.