De dikste SANTOS ooit: Stelletje amateurs

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-04-2018
In SANTOS #06 - de dikste SANTOS ooit! - brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Jan Mulder, Menno Pot, Michel Abbink, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Hans van der Meer en Frank Heinen.

Voetbaltassen met ‘Slagerij Dingemans’ erop. Kantines met André Hazes uit de speakers. Ranja voor een kwartje. De vrouw van de voorzitter die lootjes verkoopt bij de toegangspoort. Poldervelden met grazende koeien in de verte. Ouwegribuskleedkamers in Rotterdam-West, met schimmel aan het systeemplafond. Gelikte megasportcomplexen in Berkel of Rosmalen. Jeugdtrainers in coachjassen van Umbro, het koordje aangetrokken rond het middel. Een rokende wisselspeler in de dug-out. Structureel vals vlaggende clubgrensrechters. Tinus in het ballenhok. Klassieke dorpsveldjes met gras tot je knieën. Tribunes tussen de bomen, aan het spoor, in een weiland, tussen de huizen, plompverloren op een industrieterrein. De vader van de rechtsback op dinsdagavond, rechtstreeks uit zijn werk, in zijn nette pak nog, pionnetjes uitzettend op een bijveld. Nieuwe tenues voor de F5. Ruzie op veld 3.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis.

Kroketten met de ragout nog bevroren. Een tosti en een AA’tje. Krioelende pupillen op zaterdagochtend, driftig zoekend naar de juiste kleedkamer, hysterisch rennend door de gangen. De jeugdcoördinator die een papiertje uitprint met alle wedstrijden, voor in de vitrine bij de ingang. Nerveus naar je club bellen of de wedstrijd wel doorgaat. Samen in de auto naar Valkenswaard of Terneuzen, bij de moeder van Carlo op de achterbank. Kunstgraskorrels op de overloop. In de rij bij het snackloket. De lange stamtafel van het derde elftal, zingend van lang zullen we leven en we gaan nog niet naar huis. Een scheidsrechter van 75 in de middencirkel op zondagochtend. Thee met suiker drinken op een houten pleurisbankje. Schoffelende meiden in de regen. Sponsoravond met gevulde eieren in een partytent. Mo is te laat. Wim moet zijn boete nog betalen. Desmond is de shirts vergeten te wassen. De hond van Jan en Irma steekt blaffend het veld over.

Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis. Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand, met ruim een miljoen (!) geregistreerde voetballers en voetbalsters, met velden en sportcomplexen tot in alle uithoeken van het land, met fantastisch georganiseerde verenigingen, gedragen door trouwe vrijwilligers en dappere voetbalvaders en -moeders.

In de krant kunt u lezen dat we het WK niet hebben gehaald. Dat er allemaal niets meer van deugt. Dat er een vechtpartijtje is geweest in Bussum. Dat Lisse met 2-1 heeft gewonnen van Katwijk. Dat er gedoe is over de voetbalpiramide en de belofteteams.

In dit nummer van SANTOS brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Een subcultuur van ongekende schoonheid, een sociaal bindmiddel van Winschoten tot Hulst en van Haarlem tot Oldenzaal. Dit nummer is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers. Een liefdesverklaring.

Lees ook
Winnen

De meest amateuristische teamfoto van Nederland

SANTOS ging de afgelopen weken op zoek naar de meest amateuristische teamfoto van Nederland. Ruim 150 foto’s werden ingestuurd, daaruit koos onze vakjury elf finalisten. Uiteindelijk mag een ‘outsider’ zich de winnaar noemen.
Beeldreportage

Plastic bierglazen
en vaders en zonen

SANTOS-huisfotograaf Willem de Kam neemt zijn camera het liefst overal mee naartoe, dus ook als hij gaat kijken bij zijn cluppie Feyenoord. Het resultaat is heerlijk herkenbaar voor iedereen die weleens een stadion bezoekt, maar staat tegelijkertijd bol van tegenstellingen. Voor SANTOS selecteerde De Kam vijf van zijn favoriete foto’s van het afgelopen seizoen.
Reportage

Pirlo and
the City

In de relatieve anonimiteit van New York City begon Andrea Pirlo in de Verenigde Staten aan een tweede leven. In sportief opzicht was het geen doorslaand succes, maar dat maakte het niet minder intrigerend. Koen van der Velden, onze man ter plaatse, volgde het spoor van de Maestro in de Big Apple.
Rubriek

SANTOS kijkt
Eredivisie (14)

Volkskrant-journalist Willem Vissers geeft een mooi inkijkje in het leven van iemand die van zijn hobby zijn beroep maakte. “Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje.”
Overig

Top 15 clubliederen
volgens Leo Blokhuis

Mister Top 2000 en voetballiefhebber Leo Blokhuis stelde een top 15 samen van clubliederen van de huidige eredivisieclubs, inclusief een kleine geschiedschrijving.
Beeldreportage

Twee frikandel
speciaal

Stoffige elftalfoto’s aan de muur. Letterborden. AA’tjes in de koelkast. Rijtje bekers op de plank. Hazes uit de speakers. De stijl van Hollandse voetbalkantines is universeel. SANTOS’ huisfotograaf Willem de Kam legde ze vast, tot in alle uithoeken van Nederland. Een ode aan de voetbalkantine aan de hand van één terugkerende bestelling: twee frikandel speciaal.