De dikste SANTOS ooit: Stelletje amateurs

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-04-2018
In SANTOS #06 - de dikste SANTOS ooit! - brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Jan Mulder, Menno Pot, Michel Abbink, Erik Dijkstra, Frank Evenblij, Hans van der Meer en Frank Heinen.

Voetbaltassen met ‘Slagerij Dingemans’ erop. Kantines met André Hazes uit de speakers. Ranja voor een kwartje. De vrouw van de voorzitter die lootjes verkoopt bij de toegangspoort. Poldervelden met grazende koeien in de verte. Ouwegribuskleedkamers in Rotterdam-West, met schimmel aan het systeemplafond. Gelikte megasportcomplexen in Berkel of Rosmalen. Jeugdtrainers in coachjassen van Umbro, het koordje aangetrokken rond het middel. Een rokende wisselspeler in de dug-out. Structureel vals vlaggende clubgrensrechters. Tinus in het ballenhok. Klassieke dorpsveldjes met gras tot je knieën. Tribunes tussen de bomen, aan het spoor, in een weiland, tussen de huizen, plompverloren op een industrieterrein. De vader van de rechtsback op dinsdagavond, rechtstreeks uit zijn werk, in zijn nette pak nog, pionnetjes uitzettend op een bijveld. Nieuwe tenues voor de F5. Ruzie op veld 3.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis.

Kroketten met de ragout nog bevroren. Een tosti en een AA’tje. Krioelende pupillen op zaterdagochtend, driftig zoekend naar de juiste kleedkamer, hysterisch rennend door de gangen. De jeugdcoördinator die een papiertje uitprint met alle wedstrijden, voor in de vitrine bij de ingang. Nerveus naar je club bellen of de wedstrijd wel doorgaat. Samen in de auto naar Valkenswaard of Terneuzen, bij de moeder van Carlo op de achterbank. Kunstgraskorrels op de overloop. In de rij bij het snackloket. De lange stamtafel van het derde elftal, zingend van lang zullen we leven en we gaan nog niet naar huis. Een scheidsrechter van 75 in de middencirkel op zondagochtend. Thee met suiker drinken op een houten pleurisbankje. Schoffelende meiden in de regen. Sponsoravond met gevulde eieren in een partytent. Mo is te laat. Wim moet zijn boete nog betalen. Desmond is de shirts vergeten te wassen. De hond van Jan en Irma steekt blaffend het veld over.

Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand.

Laat u vooral geen depressie aanpraten over die Nederlandse voetbalcrisis. Geloof ons: Nederland is nog elke week een schitterend voetballand, met ruim een miljoen (!) geregistreerde voetballers en voetbalsters, met velden en sportcomplexen tot in alle uithoeken van het land, met fantastisch georganiseerde verenigingen, gedragen door trouwe vrijwilligers en dappere voetbalvaders en -moeders.

In de krant kunt u lezen dat we het WK niet hebben gehaald. Dat er allemaal niets meer van deugt. Dat er een vechtpartijtje is geweest in Bussum. Dat Lisse met 2-1 heeft gewonnen van Katwijk. Dat er gedoe is over de voetbalpiramide en de belofteteams.

In dit nummer van SANTOS brengen we een onversneden ode aan het weergaloos mooie Nederlandse amateurvoetballandschap. Een subcultuur van ongekende schoonheid, een sociaal bindmiddel van Winschoten tot Hulst en van Haarlem tot Oldenzaal. Dit nummer is een eerbetoon aan alle amateurvoetballers. Een liefdesverklaring.

Lees ook
Column

Mulder bemint:
Robert Schlienz

Als Wehrmacht-soldaat werd Robert Schlienz geraakt door een Russische kogel, maar de grootste schade liep hij op bij een auto-ongeluk ná de Tweede Wereldoorlog: hij verloor een arm. Hij liet zich er niet door tegenhouden.
Reportage

Trauma’s te lijf
bij Mamio 5

In het vijfde elftal van de Groningse amateurclub Mamio spelen bijna louter gevluchte Eritreeërs. Ze zijn gaan voetballen om te integreren, en ‘om niet gek te worden’. SANTOS bezocht de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 7.
Reportage

De cult van
de Cosmos

De glorietijden van de New York Cosmos zouden herleven op de campus van Hofstra University, maar het lijkt niet te lukken. New York kijkt naar New York City FC en de New York Red Bulls, terwijl de Cosmos gevangen zit op ‘niveau twee’. De club van de toekomst is een herinnering geworden.
Overig

Eusébio en het
zout van de traan

Wilfried de Jong brengt in elk nummer van SANTOS een ode aan een overleden voetballegende door hem voor een dag terug te halen naar aarde. Deze keer spreekt de Portugees Eusébio (1942-2014) af met zijn nog springlevende opvolger Cristiano Ronaldo.
SANTOS #10: SANTOS Voetbalreisgids

Handboek voor de ideale voetbaltrip

Wat zijn de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekendje? Waar vind je de beste pubs, of die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes? Kun je met je vrienden het beste naar Londen, of misschien toch naar Liverpool?
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van de Eredivisie in 18 foto’s

Of hij misschien zin had om voor SANTOS en de Eredivisie CV de ziel van onze eigen, schitterende Eredivisie in beeld te brengen, vroegen we een paar maanden geleden aan fotograaf annex stadionfetisjist Marco Magielse. We waren nog niet uitgesproken, of Magielse zat al in de auto. Zo’n 4.500 kilometer en 18 stadions verder wilde hij eigenlijk nog niet stoppen, maar helaas, de Eredivisie-huizen waren op. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Daarom, nog 18 keer: een kijkje in de ziel van de Eredivisie door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland.