De erfenis van Maradona

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 06-06-2018
Nog één kans heeft Lionel Andrés Messi om af te rekenen met de erfenis van Diego Armando Maradona, de grootste (en gekste) Argentijnse voetballer. Daarvoor moet hij wereldkampioen worden in Rusland. De hoogste tijd voor een glorieus eerbetoon aan Messi, vonden wij van SANTOS, ongeacht de afloop. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Jan Mulder, Menno Pot, Arno Kantelberg, Klaas-Jan Huntelaar, Edwin Winkels, Willem Vissers, @DuBlanqeBogarde en Sergio Levinsky.

Beeld: Erik Kroes (coverontwerp), Hollandse Hoogte

We hadden ook een SANTOS WK-gids kunnen maken, met alle teams en een handig uitklapbaar speelschema erin. Sorry. Hadden we geen zin in.

Liever maakten we eindelijk een keer een Messi-nummer. Een eerbetoon aan de beste voetballer van deze tijd, en van alle tijden hiervoor, maar tegelijk de man die nog nooit een WK won. Vier jaar geleden in Brazilië kon hij de beker bijna aanraken, voelen, ruiken.

Bijna, dus. Niet helemaal. Dit WK wordt zijn laatste serieuze kans. Over vier jaar in Qatar is hij alweer 34.

Juist die tragiek maakt Messi menselijk en fascinerend tegelijk. Zo goddelijk goed zijn, jaar in jaar uit alles winnen, maar toch moeten leven met die ene komma achter je naam. Altijd maar in de schaduw van Diego Armando Maradona, de malle oppergod van het Argentijnse volk.

Juist die tragiek maakt Messi menselijk en fascinerend tegelijk. Zo goddelijk goed zijn, jaar in jaar uit alles winnen, maar toch moeten leven met die ene komma achter je naam. Altijd maar in de schaduw van Diego Armando Maradona, de malle oppergod van het Argentijnse volk.

Dat Messi de beste speler aller tijden is, lijdt allang geen twijfel meer. Niks ten nadele van Crisje Ronaldo hoor, ook een fenomeen, maar Messi is natuurlijk het grootste voetbalwonder dat ooit is geboren.

Lees het lyrische verhaal van Jan Mulder verderop en je begrijpt dat het nooit is vertoond; dat er nooit een mens op aarde is geweest met de dribbeltechniek, de intuïtie, het gevoel voor tijd en ruimte van Messi.

Of Messi ook de grootste voetballer ooit is? Nee, daar moeten we eerlijk over zijn. Cultureel gezien niet. De Argentijnse historicus en schrijver Sergio Levinsky legt in dit nummer uit hoe dat komt, en waarom Maradona – toch weer hij – in dat opzicht voor altijd onaantastbaar zal blijven.

Kijken naar Messi: ooit zullen we ons pas echt realiseren wat we gezien hebben. Een wonder.

Maar Messi is wel de puurste, de meest onverdunde, de zuiverste voetballer ooit. Hij is de personificatie van liefde voor de bal en plezier in het spel. Een mondiaal symbool van onschuld en vrolijkheid ook, de held van een complete generatie kinderen en tieners tot in alle uithoeken van de wereld.

De voetballer ook bij wie we ons nog onvoldoende realiseren hoe bijzonder het is: leven in hetzelfde tijdperk als hij. Elke week naar hem kunnen kijken, op televisie of in het stadion. Het is een universeel, nogal onderschat voorrecht. Hij is de voetballer die iedereen een keer live gezien moet hebben in zijn leven (desnoods tussen de selfiefetisjisten op de tribunes van Camp Nou, zoals onze Menno Pot ervoer).

Messi is niet alleen de beste, hij is ook de best gedocumenteerde voetballer ooit. Op YouTube kun je eindeloos kijken naar zijn goals, zijn dribbels, zijn aannames, zijn briljante ingevingen. Alles wat hij ooit deed op een voetbalveld, is vastgelegd voor de eeuwigheid.

In deze SANTOS proberen we de context te schetsen waarin Messi doet wat hij doet. Leg dit nummer naast je televisie deze zomer. Lees de verhalen, zwelg in de foto’s, en overleef zo de reclameblokken en oeverloze analyses.

Maar zet subiet je telefoon uit zodra Messi gaat spelen. Sla dit blad dicht. Sluit de gordijnen. Stuur je schoonmoeder en je peuter even de woonkamer uit.

Kijken naar Messi: ooit zullen we ons pas echt realiseren wat we gezien hebben. Een wonder.

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.