De erfenis van Maradona

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 07-06-2018
Nog één kans heeft Lionel Andrés Messi om af te rekenen met de erfenis van Diego Armando Maradona, de grootste (en gekste) Argentijnse voetballer. Daarvoor moet hij wereldkampioen worden in Rusland. De hoogste tijd voor een glorieus eerbetoon aan Messi, vonden wij van SANTOS. Met bijdragen van onder anderen Sjoerd Mossou, Bart Vlietstra, Wilfried de Jong, Jan Mulder, Menno Pot, Klaas-Jan Huntelaar, Edwin Winkels, Willem Vissers, @DuBlanqeBogarde en Sergio Levinsky.

Beeld: Erik Kroes (coverontwerp), Hollandse Hoogte

We hadden ook een SANTOS WK-gids kunnen maken, met alle teams en een handig uitklapbaar speelschema erin. Sorry. Hadden we geen zin in. Liever maakten we eindelijk een keer een Messi-nummer. Een eerbetoon aan de beste voetballer van deze tijd, en van alle tijden hiervoor, maar tegelijk de man die nog nooit een WK won. Vier jaar geleden in Brazilië kon hij de beker bijna aanraken, voelen, ruiken.

Bijna, dus. Niet helemaal. Dit WK wordt zijn laatste serieuze kans. Over vier jaar in Qatar is hij alweer 34. Juist die tragiek maakt Messi menselijk en fascinerend tegelijk. Zo goddelijk goed zijn, jaar in jaar uit alles winnen, maar toch moeten leven met die ene komma achter je naam. Altijd maar in de schaduw van Diego Armando Maradona, de malle oppergod van het Argentijnse volk.

Dat Messi de beste speler aller tijden is, lijdt allang geen twijfel meer. Niks ten nadele van Crisje Ronaldo hoor, ook een fenomeen, maar Messi is natuurlijk het grootste voetbalwonder dat ooit is geboren. Lees het lyrische verhaal van Jan Mulder verderop en je begrijpt dat het nooit is vertoond; dat er nooit een mens op aarde is geweest met de dribbeltechniek, de intuïtie, het gevoel voor tijd en ruimte van Messi.

Of Messi ook de grootste voetballer ooit is? Nee, daar moeten we eerlijk over zijn. Cultureel gezien niet. De Argentijnse historicus en schrijver Sergio Levinsky legt in dit nummer uit hoe dat komt, en waarom Maradona – toch weer hij – in dat opzicht voor altijd onaantastbaar zal blijven.

Kijken naar Messi: ooit zullen we ons pas echt realiseren wat we gezien hebben. Een wonder.

Maar Messi is wel de puurste, de meest onverdunde, de zuiverste voetballer ooit. Hij is de personificatie van liefde voor de bal en plezier in het spel. Een mondiaal symbool van onschuld en vrolijkheid ook, de held van een complete generatie kinderen en tieners tot in alle uithoeken van de wereld.

De voetballer ook bij wie we ons nog onvoldoende realiseren hoe bijzonder het is: leven in hetzelfde tijdperk als hij. Elke week naar hem kunnen kijken, op televisie of in het stadion. Het is een universeel, nogal onderschat voorrecht. Hij is de voetballer die iedereen een keer live gezien moet hebben in zijn leven (desnoods tussen de selfiefetisjisten op de tribunes van Camp Nou, zoals onze Menno Pot ervoer).

Lees de verhalen, zwelg in de foto’s, en overleef zo de reclameblokken en oeverloze analyses. Maar sla dit blad dicht zodra Messi gaat spelen.

Messi is niet alleen de beste, hij is ook de best gedocumenteerde voetballer ooit. Op YouTube kun je eindeloos kijken naar zijn goals, zijn dribbels, zijn aannames, zijn briljante ingevingen. Alles wat hij ooit deed op een voetbalveld, is vastgelegd voor de eeuwigheid.

In deze SANTOS proberen we de context te schetsen waarin Messi doet wat hij doet. Leg dit nummer naast je televisie deze zomer. Lees de verhalen, zwelg in de foto’s, en overleef zo de reclameblokken en oeverloze analyses. Maar zet subiet je telefoon uit zodra Messi gaat spelen. Sla dit blad dicht. Sluit de gordijnen. Stuur je schoonmoeder en je peuter even de woonkamer uit.

Kijken naar Messi: ooit zullen we ons pas echt realiseren wat we gezien hebben. Een wonder.

Lees ook
Rubriek

Lulkoek: Duitsers scoren
altijd in de laatste minuut

Michel Abbink, alias @sportzeloot, ontrafelt mythes, kraakt clichés en licht tegels. Deze keer analyseert hij de stelling die in het collectief geheugen is gegrift, en na Duitsland-Zweden weer overal opdook: Duitsers scoren altijd in de laatste minuut.
SANTOS #05: SING WHEN YOU'RE WINNING

De (on)zin van
het volkslied

Het volkslied. Meezingen of niet? En hoe dan? Een beetje spottend of juist voluit? En, niet onbelangrijk: wat valt er nou eigenlijk mee te winnen? Onze (ervarings)deskundige Jan Mulder geeft de antwoorden.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

Russische
roulette

In een WK-gids met alle teams en zo'n handig uitklapbaar speelschema hadden we geen zin in. Maar natúúrlijk gaat het in SANTOS #08 ook over het WK. Wat dachten jullie dan, met Lionel Messi als rode draad? Dit WK móét het gebeuren voor hem. SANTOS-hoofdredacteur Bart Vlietstra, in zijn vrije tijd verwoed verzamelaar van alternatieve voetbalplaatjes, blikte alvast vooruit aan de hand van zijn Tschuttiheftli-stickeralbum.
Rubriek

Shirtje kijken:
Chelsea

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer een exemplaar van Chelsea, het Umbro-thuisshirt uit de periode 1995-1997. “Het ultieme jarennegentigshirt.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

Frenkie de Jong, de grootste Messi-fan van de Eredivisie

Voor SANTOS #08, een eerbetoon aan Lionel Messi, gingen we op bezoek bij Frenkie de Jong (21), naast middenvelder van Ajax waarschijnlijk de grootste Messi-fan van de hele Eredivisie. Dat was op donderdag 26 april, toen van interesse van FC Barcelona nog niets bekend was. “Natuurlijk zou ik met Messi willen spelen. Hij is bijna 31. Ik moet opschieten, haha.”
Reportage

Diego was
hier

Nooit speelde hij voor of tegen een Nederlandse club. Oftewel: de wonderlijke geschiedenis van Diego Maradona en Nederland.