De meest amateuristische teamfoto van Nederland

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 22-05-2018
SANTOS ging de afgelopen weken op zoek naar de meest amateuristische teamfoto van Nederland. Ruim 150 foto’s werden ingestuurd, daaruit koos onze vakjury elf finalisten. ‘Outsider’ Vrouwen 2 van SV Pesse mag zich uiteindelijk de winnaar noemen.

De vakjury - bestaande uit SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou, elftalfotofetisjist Frank Heinen, officieus Stijladviseur des Vaderlands Arno Kantelberg en Algemeen Dagblad-fotograaf Pim Ras - had aanvankelijk zijn reserves bij de inzending uit Drenthe. “Want”, zo luidde het juryrapport, “we houden niet zo van geënsceneerde teamfoto’s.” Voor die van SV Pesse werd toch een uitzondering gemaakt, omdat ‘dit team raakt aan de essentie van het amateurvoetbal’.

Die opvatting werd kennelijk massaal gedeeld, want met bijna een derde van de stemmen wonnen de dames de beslissende poll met groot verschil. SV Pesse kan dus binnenkort bezoek verwachten van een van de huisfotografen van SANTOS voor een professionele fotoreportage. Van harte!

SV Pesse VR2: de meest amateuristische teamfoto van Nederland.

De vrouwen waren überhaupt de baas trouwens, bij de verkiezing voor de meest amateuristische teamfoto van Nederland, want als tweede eindigde Wilhelmina’26 VR1 uit Wijk en Aalburg. Eervolle vermeldingen zijn er voor de overige negen finalisten: SV Sprundel 2, OJC Rosmalen 4, MMO Hoogmade A1, het bedrijfselftal van MARS, RKEDO 5, Blauw Geel’38 zat. 2, vv De Zwaluw 5, RKHBS JO11-1 en USV Hercules 1882 zon. 14. Bedoeld of niet, het amateurisme droop van de foto’s en juist dat vonden wij zo tof. Dank voor de inzendingen!

De juryrapporten nog eens teruglezen of alle inzendingen bekijken? Klik dan hier.

Lees ook
Rubriek

Shirtje kijken:
FC Twente

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer is het een exemplaar dat de vrouwen van FC Twente droegen in 2016-2017. “Ik voorzie dat grote merken zich de komende jaren steeds meer zullen toeleggen op vrouwenvoetbal.”
Reportage

Pirlo and
the City

In de relatieve anonimiteit van New York City begon Andrea Pirlo in de Verenigde Staten aan een tweede leven. In sportief opzicht was het geen doorslaand succes, maar dat maakte het niet minder intrigerend. Koen van der Velden, onze man ter plaatse, volgde het spoor van de Maestro in de Big Apple.
Interview

Schoenen. Bal.
Veldje. Liefde.

Schoenen, een bal, een veld. Meer heeft een geboren voetballer niet nodig. Op verzoek van SANTOS vertelt Robin van Persie alles over de heilige drie-eenheid.
Beeldreportage

City vóór
de sjeik

Als vermaard rockfotograaf portretteerde Kevin Cummins (Manchester, 1953) de grootste muziekhelden op aarde, van Ian Curtis tot Mick Jagger en van Oasis tot The Smiths. De gezworen Manchester City-supporter maakte in 2003 óók een van de mooiste voetbalfotoboeken ooit: We’re not really here, over het laatste seizoen van City in Maine Road, het oude stadion in de volksbuurt Moss Side.
Interview

Het mooiste voetbal
volgens Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp, icoon van het kunstzinnige voetbal, neemt plaats op de praatstoel. Wie inspireerden de jonge Dennis? Wie vervoeren de huidige Bergkamp? “Kopieergedrag ergert me, kopiëren leidt tot mislukken, omdat een kopie nooit zo goed is als het origineel.”
Reportage

Op pad met
lotingkoning
Heinrich Welling

Eigenlijk is Heinrich Welling competitieplanner en coördinator wedstrijdzaken bij de KNVB, maar Nederland kent hem als de snordragende ‘baas der balletjes’ tijdens bekerlotingen. Hij doet ze overal in het land, ook voor jeugdcups, ruim twintig keer per seizoen. “Roep het maar lekker hard, Mathijs!”