De meest amateuristische teamfoto van Nederland

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 22-05-2018
SANTOS ging de afgelopen weken op zoek naar de meest amateuristische teamfoto van Nederland. Ruim 150 foto’s werden ingestuurd, daaruit koos onze vakjury elf finalisten. ‘Outsider’ Vrouwen 2 van SV Pesse mag zich uiteindelijk de winnaar noemen.

De vakjury - bestaande uit SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou, elftalfotofetisjist Frank Heinen, officieus Stijladviseur des Vaderlands Arno Kantelberg en Algemeen Dagblad-fotograaf Pim Ras - had aanvankelijk zijn reserves bij de inzending uit Drenthe. “Want”, zo luidde het juryrapport, “we houden niet zo van geënsceneerde teamfoto’s.” Voor die van SV Pesse werd toch een uitzondering gemaakt, omdat ‘dit team raakt aan de essentie van het amateurvoetbal’.

Die opvatting werd kennelijk massaal gedeeld, want met bijna een derde van de stemmen wonnen de dames de beslissende poll met groot verschil. SV Pesse kan dus binnenkort bezoek verwachten van een van de huisfotografen van SANTOS voor een professionele fotoreportage. Van harte!

SV Pesse VR2: de meest amateuristische teamfoto van Nederland.

De vrouwen waren überhaupt de baas trouwens, bij de verkiezing voor de meest amateuristische teamfoto van Nederland, want als tweede eindigde Wilhelmina’26 VR1 uit Wijk en Aalburg. Eervolle vermeldingen zijn er voor de overige negen finalisten: SV Sprundel 2, OJC Rosmalen 4, MMO Hoogmade A1, het bedrijfselftal van MARS, RKEDO 5, Blauw Geel’38 zat. 2, vv De Zwaluw 5, RKHBS JO11-1 en USV Hercules 1882 zon. 14. Bedoeld of niet, het amateurisme droop van de foto’s en juist dat vonden wij zo tof. Dank voor de inzendingen!

De juryrapporten nog eens teruglezen of alle inzendingen bekijken? Klik dan hier.

Lees ook
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”
Reportage

Op pad met
lotingkoning
Heinrich Welling

Eigenlijk is Heinrich Welling competitieplanner en coördinator wedstrijdzaken bij de KNVB, maar Nederland kent hem als de snordragende ‘baas der balletjes’ tijdens bekerlotingen. Hij doet ze overal in het land, ook voor jeugdcups, ruim twintig keer per seizoen. “Roep het maar lekker hard, Mathijs!”