De meest amateuristische teamfoto van Nederland

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 22-05-2018
SANTOS ging de afgelopen weken op zoek naar de meest amateuristische teamfoto van Nederland. Ruim 150 foto’s werden ingestuurd, daaruit koos onze vakjury elf finalisten. ‘Outsider’ Vrouwen 2 van SV Pesse mag zich uiteindelijk de winnaar noemen.

De vakjury - bestaande uit SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou, elftalfotofetisjist Frank Heinen, officieus Stijladviseur des Vaderlands Arno Kantelberg en Algemeen Dagblad-fotograaf Pim Ras - had aanvankelijk zijn reserves bij de inzending uit Drenthe. “Want”, zo luidde het juryrapport, “we houden niet zo van geënsceneerde teamfoto’s.” Voor die van SV Pesse werd toch een uitzondering gemaakt, omdat ‘dit team raakt aan de essentie van het amateurvoetbal’.

Die opvatting werd kennelijk massaal gedeeld, want met bijna een derde van de stemmen wonnen de dames de beslissende poll met groot verschil. SV Pesse kan dus binnenkort bezoek verwachten van een van de huisfotografen van SANTOS voor een professionele fotoreportage. Van harte!

SV Pesse VR2: de meest amateuristische teamfoto van Nederland.

De vrouwen waren überhaupt de baas trouwens, bij de verkiezing voor de meest amateuristische teamfoto van Nederland, want als tweede eindigde Wilhelmina’26 VR1 uit Wijk en Aalburg. Eervolle vermeldingen zijn er voor de overige negen finalisten: SV Sprundel 2, OJC Rosmalen 4, MMO Hoogmade A1, het bedrijfselftal van MARS, RKEDO 5, Blauw Geel’38 zat. 2, vv De Zwaluw 5, RKHBS JO11-1 en USV Hercules 1882 zon. 14. Bedoeld of niet, het amateurisme droop van de foto’s en juist dat vonden wij zo tof. Dank voor de inzendingen!

De juryrapporten nog eens teruglezen of alle inzendingen bekijken? Klik dan hier.

Lees ook
Column

Mulder bemint:
Robert Schlienz

Als Wehrmacht-soldaat werd Robert Schlienz geraakt door een Russische kogel, maar de grootste schade liep hij op bij een auto-ongeluk ná de Tweede Wereldoorlog: hij verloor een arm. Hij liet zich er niet door tegenhouden.
Reportage

Trauma’s te lijf
bij Mamio 5

In het vijfde elftal van de Groningse amateurclub Mamio spelen bijna louter gevluchte Eritreeërs. Ze zijn gaan voetballen om te integreren, en ‘om niet gek te worden’. SANTOS bezocht de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 7.
Reportage

De cult van
de Cosmos

De glorietijden van de New York Cosmos zouden herleven op de campus van Hofstra University, maar het lijkt niet te lukken. New York kijkt naar New York City FC en de New York Red Bulls, terwijl de Cosmos gevangen zit op ‘niveau twee’. De club van de toekomst is een herinnering geworden.
Overig

Eusébio en het
zout van de traan

Wilfried de Jong brengt in elk nummer van SANTOS een ode aan een overleden voetballegende door hem voor een dag terug te halen naar aarde. Deze keer spreekt de Portugees Eusébio (1942-2014) af met zijn nog springlevende opvolger Cristiano Ronaldo.
SANTOS #10: SANTOS Voetbalreisgids

Handboek voor de ideale voetbaltrip

Wat zijn de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekendje? Waar vind je de beste pubs, of die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes? Kun je met je vrienden het beste naar Londen, of misschien toch naar Liverpool?
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van de Eredivisie in 18 foto’s

Of hij misschien zin had om voor SANTOS en de Eredivisie CV de ziel van onze eigen, schitterende Eredivisie in beeld te brengen, vroegen we een paar maanden geleden aan fotograaf annex stadionfetisjist Marco Magielse. We waren nog niet uitgesproken, of Magielse zat al in de auto. Zo’n 4.500 kilometer en 18 stadions verder wilde hij eigenlijk nog niet stoppen, maar helaas, de Eredivisie-huizen waren op. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Daarom, nog 18 keer: een kijkje in de ziel van de Eredivisie door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland.