De meest amateuristische teamfoto van Nederland

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 22-05-2018
SANTOS ging de afgelopen weken op zoek naar de meest amateuristische teamfoto van Nederland. Ruim 150 foto’s werden ingestuurd, daaruit koos onze vakjury elf finalisten. ‘Outsider’ Vrouwen 2 van SV Pesse mag zich uiteindelijk de winnaar noemen.

De vakjury - bestaande uit SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou, elftalfotofetisjist Frank Heinen, officieus Stijladviseur des Vaderlands Arno Kantelberg en Algemeen Dagblad-fotograaf Pim Ras - had aanvankelijk zijn reserves bij de inzending uit Drenthe. “Want”, zo luidde het juryrapport, “we houden niet zo van geënsceneerde teamfoto’s.” Voor die van SV Pesse werd toch een uitzondering gemaakt, omdat ‘dit team raakt aan de essentie van het amateurvoetbal’.

Die opvatting werd kennelijk massaal gedeeld, want met bijna een derde van de stemmen wonnen de dames de beslissende poll met groot verschil. SV Pesse kan dus binnenkort bezoek verwachten van een van de huisfotografen van SANTOS voor een professionele fotoreportage. Van harte!

SV Pesse VR2: de meest amateuristische teamfoto van Nederland.

De vrouwen waren überhaupt de baas trouwens, bij de verkiezing voor de meest amateuristische teamfoto van Nederland, want als tweede eindigde Wilhelmina’26 VR1 uit Wijk en Aalburg. Eervolle vermeldingen zijn er voor de overige negen finalisten: SV Sprundel 2, OJC Rosmalen 4, MMO Hoogmade A1, het bedrijfselftal van MARS, RKEDO 5, Blauw Geel’38 zat. 2, vv De Zwaluw 5, RKHBS JO11-1 en USV Hercules 1882 zon. 14. Bedoeld of niet, het amateurisme droop van de foto’s en juist dat vonden wij zo tof. Dank voor de inzendingen!

De juryrapporten nog eens teruglezen of alle inzendingen bekijken? Klik dan hier.

Lees ook
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Voor gek verklaard

SANTOS #11 gaat over alle soorten voetbalvrouwen die je maar bedenken kunt. Dus ook over die vrouwen voor wie het om uiteenlopende redenen onvoorstelbaar was dat ze de voetbalschoenen aantrokken, maar voor wie de bal bleef lonken, en dat immer zal blijven doen. Maak kennis met ​Conny - voorheen Coen - Koreman.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal en 1. FFC Frankfurt met een voorliefde voor al wat retro is?
Film

Uit de archieven
van Johan Kramer (3)

Op speciaal verzoek van SANTOS opent regisseur Johan Kramer zijn archief vol schitterende voetbalfilmpjes. Twee keer per maand delen we zo’n pareltje. Vandaag is dat het verhaal van de 12-jarige Victor Mongay uit Barcelona. Victor heeft een zicht van slechts 0,08%, volgens doktoren te weinig om te rennen of te voetballen, laat staan om te scoren in Camp Nou, maar Victor trekt zich daar niets van aan. Nooit stoppen met dromen, vrienden en vriendinnen.
Gallery

9 foto’s van de eerste grote Ajax-invasie die u nog niet eerder zag

Het was de week van Ajax, kunnen we wel zeggen. De week van Real Madrid-Ajax natuurlijk, maar ook de week waarin het exact vijftig jaar geleden was dat Ajax in Parijs de veelbesproken beslissingswedstrijd tegen Benfica speelde, achteraf gezien de Europese doorbraak van de Amsterdammers. Fotograaf Johan van Gurp, destijds 20 jaar, vond een aantal niet eerder afgedrukte negatieven en neemt ons nog één keer mee terug naar 5 maart 1969, de dag dat zeker 30.000 Ajax-supporters Parijs overspoelden.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Vrouwen
met
ballen

Voetbal een mannenbolwerk? Welnee, vrouwen zijn overal. Op het veld, achter het doel, in de kantine, langs de lijn, op televisie, in de skyboxen, tussen de harde kern. SANTOS #11 staat in het teken van al die vrouwen in het voetbal. Van vrouwen met ballen in het bijzonder.
Rubriek

Shirtje kijken:
Pumas UNAM

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer zijn het er twee: de thuis- en uitshirts die het Mexicaanse Pumas UNAM droeg in het seizoen 2016-2017. “Je kunt deze shirts eigenlijk niet los van elkaar zien, ze hóren bij elkaar. Superuniek.”