Een veldbestorming om je vingers bij af te likken

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 13-04-2018
Kampioen worden in eigen huis, tegen aartsrivaal Ajax nog wel. Het zou zondag hét droomscenario zijn voor PSV, maar geen unicum. Op 9 juni 1963 gebeurde dat namelijk ook al. We stuitten op een fraai filmpje van die dag, inclusief commentator met Polygoonstem én een veldbestorming om je vingers bij af te likken. Kijktip.

De 5-2 overwinning van die middag was voor de Eindhovenaren genoeg om voor het eerst sinds de invoering van het betaald voetbal landskampioen te worden. Toch is het niet zozeer dat gegeven dat beklijft na het bekijken van deze samenvatting, een van de vele pareltjes uit het YouTube-archief van de Eredivisie.

Veel zinnenprikkelender is het jochie achter de goal dat na de 1-0 spontaan in een stuip schiet, of het wilde springen van doelpuntenmaker Gerard Hoenen na de 2-1. De kinderen die languit in het gras liggen, pal aan het veld. De klassieke pet van keeper Gert Bals. En wat te denken van het Philips ‘Stadion’, dat in de verste verte nog niet lijkt op het bouwwerk van nu, maar volgens de commentator toch al plek heeft voor 22.000 toeschouwers? De veldbestorming tegen het einde van de wedstrijd maakt het helemaal af, alleen al vanwege de parasols en het tamelijk briljante spandoek ‘Niets aan te doen, PSV wordt kampioen’.

Enfin, kijk zelf maar. En o ja, lieve PSV-supporters: knutselen jullie voor zondag nog even zo’n doekje in elkaar? Zou leuk zijn.

Lees ook
Column

Mulder bemint:
Robert Schlienz

Als Wehrmacht-soldaat werd Robert Schlienz geraakt door een Russische kogel, maar de grootste schade liep hij op bij een auto-ongeluk ná de Tweede Wereldoorlog: hij verloor een arm. Hij liet zich er niet door tegenhouden.
Reportage

Trauma’s te lijf
bij Mamio 5

In het vijfde elftal van de Groningse amateurclub Mamio spelen bijna louter gevluchte Eritreeërs. Ze zijn gaan voetballen om te integreren, en ‘om niet gek te worden’. SANTOS bezocht de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 7.
Reportage

De cult van
de Cosmos

De glorietijden van de New York Cosmos zouden herleven op de campus van Hofstra University, maar het lijkt niet te lukken. New York kijkt naar New York City FC en de New York Red Bulls, terwijl de Cosmos gevangen zit op ‘niveau twee’. De club van de toekomst is een herinnering geworden.
Overig

Eusébio en het
zout van de traan

Wilfried de Jong brengt in elk nummer van SANTOS een ode aan een overleden voetballegende door hem voor een dag terug te halen naar aarde. Deze keer spreekt de Portugees Eusébio (1942-2014) af met zijn nog springlevende opvolger Cristiano Ronaldo.
SANTOS #10: SANTOS Voetbalreisgids

Handboek voor de ideale voetbaltrip

Wat zijn de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekendje? Waar vind je de beste pubs, of die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes? Kun je met je vrienden het beste naar Londen, of misschien toch naar Liverpool?
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van de Eredivisie in 18 foto’s

Of hij misschien zin had om voor SANTOS en de Eredivisie CV de ziel van onze eigen, schitterende Eredivisie in beeld te brengen, vroegen we een paar maanden geleden aan fotograaf annex stadionfetisjist Marco Magielse. We waren nog niet uitgesproken, of Magielse zat al in de auto. Zo’n 4.500 kilometer en 18 stadions verder wilde hij eigenlijk nog niet stoppen, maar helaas, de Eredivisie-huizen waren op. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Daarom, nog 18 keer: een kijkje in de ziel van de Eredivisie door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland.