Een veldbestorming om je vingers bij af te likken

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 13-04-2018
Kampioen worden in eigen huis, tegen aartsrivaal Ajax nog wel. Het zou zondag hét droomscenario zijn voor PSV, maar geen unicum. Op 9 juni 1963 gebeurde dat namelijk ook al. We stuitten op een fraai filmpje van die dag, inclusief commentator met Polygoonstem én een veldbestorming om je vingers bij af te likken. Kijktip.

De 5-2 overwinning van die middag was voor de Eindhovenaren genoeg om voor het eerst sinds de invoering van het betaald voetbal landskampioen te worden. Toch is het niet zozeer dat gegeven dat beklijft na het bekijken van deze samenvatting, een van de vele pareltjes uit het YouTube-archief van de Eredivisie.

Veel zinnenprikkelender is het jochie achter de goal dat na de 1-0 spontaan in een stuip schiet, of het wilde springen van doelpuntenmaker Gerard Hoenen na de 2-1. De kinderen die languit in het gras liggen, pal aan het veld. De klassieke pet van keeper Gert Bals. En wat te denken van het Philips ‘Stadion’, dat in de verste verte nog niet lijkt op het bouwwerk van nu, maar volgens de commentator toch al plek heeft voor 22.000 toeschouwers? De veldbestorming tegen het einde van de wedstrijd maakt het helemaal af, alleen al vanwege de parasols en het tamelijk briljante spandoek ‘Niets aan te doen, PSV wordt kampioen’.

Enfin, kijk zelf maar. En o ja, lieve PSV-supporters: knutselen jullie voor zondag nog even zo’n doekje in elkaar? Zou leuk zijn.

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”