Eredivisie Shirtbijbel

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 15-04-2020
Het voetbalshirt heeft best lang in het verdomhoekje gezeten, op festivals en feesten mag je ze soms niet eens aan, maar dat begint eindelijk te veranderen. Voetbalshirts zijn mode tegenwoordig. Straatmode, haute couture, oude mannenmode, hipstermode, high fashion, sportschoolmode of doodgewone mode voor thuis op de bank.
Maar minstens zo belangrijk: het voetbalshirt is een bron van sentiment en clubliefde. Elk bijzonder detail, iedere sponsor, elke kleur en elk kraagje roept emoties op. Aan ieder voetbalshirt kleeft een verhaal, een anekdote, een tijdperk, een herinnering. In dit prachtboek verdrink je erin.

Honderden shirts, talloze verhalen

Voetbalshirts zijn mode tegenwoordig. Straatmode, haute couture, oude mannenmode, hipstermode, high fashion, sportschoolmode of doodgewone mode voor thuis op de bank. Wij van SANTOS vinden het allemaal prima.

Toen de Eredivisie CV ons vroeg of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld, hoefden we niet lang na te denken. Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.

We wilden ook een grote voetbalshirtverkiezing, een voetbalshirtdatabank en een voetbalshirttentoonstelling. Te gek, vonden wij. Het voetbalshirt heeft lang in het verdomhoekje gezeten, op festivals en feesten mag je ze soms niet eens aan, maar dat begint eindelijk te veranderen.

De lancering van nieuwe voetbalshirts is vaak een enorme happening, compleet met influencers, gelikte campagnes en allerlei nostalgische verhandelingen. In Nederland mogen bij veel clubs de supporters meepraten over het ontwerp: het aantal complete mislukkingen wordt daardoor steeds kleiner. (Wat ergens best jammer is.)

Online handelaren zoals Classic Football Shirts zijn enorm groot geworden de laatste jaren. In Nederland maakt COPA al tijden schitterende retro-varianten. De grote sportmerken vechten jaarlijks om de beste, meest waardevolle clubs ter wereld. En waar je vroeger naar pakweg Milaan of Manchester moest om je droomshirt te bemachtigen, zijn de shirts van de grote clubs tegenwoordig overal te koop.

Aan voetbalshirts kleeft ook veel heerlijke nostalgie natuurlijk. Struinen door de complete geschiedenis van de eredivisie was een monnikenwerk, historicus Gerard van den Houten hielp ons aan beeldmateriaal van álle shirts die ooit zijn gedragen, en Joeri Gosens maakte er prachtige afbeeldingen van.

De kenners Floor Wesseling (fetisjist/ontwerper) en Jesse Rabbeljee (fetisjist/verzamelaar) waren een onuitputtelijke bron van informatie én prachtige shirtjes. We belden met verzamelaars en kenners van tal van clubs. We verzopen in kraagjes, boordjes, kleuren, emblemen en vergeten shirtsponsors.

We ontdekten dat veel clubs geregeld van kleur wisselden. Soms door een fusie, of om de banden met de stad of gemeente aan te halen. Soms ook ordinair voor het geld: in de jaren ’80 gingen traditieclubs als Cambuur, Willem II en Veendam opeens in de kleuren van de sponsor spelen. Een frats die meestal kort duurde, maar toch. Tegenwoordig wordt er streng over gewaakt, door speciale shirtcommissies zelfs.

Ook mooi: de tijden dat er geregeld iets fout ging met de productie van shirts. Bij Feyenoord zat het clublogo van Puma soms gespiegeld op de borst. Bij Ajax speelden ze de Europa Cup-finale van 1972 tegen Internazionale in shirts met een veel te smalle rode baan. Kledingmerk Le Coq Sportif had beloofd de shirts gratis te leveren. Maar eenmaal bezorgd, bleek de baan vele centimeters te smal.

Uitshirts zijn een verhaal op zich. Vroeger werden die lukraak gekozen: het was maar net wat de plaatselijke sportzaak nog op voorraad had liggen. Pas aan het eind van de jaren ’70 kwam er wat lijn in de uittenues, die steeds vaker een clubembleem hadden, en vanaf het begin van de jaren ’80 ook een sponsor.

Als het om favoriete shirtjes gaat, is het vaak maar net in welk decennium je opgroeide. De jaren ’70 waren nog echt klassiek, meestal van katoen. De jaren ’80 waren de hoogtijdagen van de eerste shirtsponsors.

In de jaren ’90 werd het voetbalshirt echt mode – en clubs ontdekten de commerciële waarde bovendien. Shirts werden steeds vaker verkocht in de fanshops, óók bij kleinere clubs. Ontwerpers gingen vaak helemaal los met de gekste patronen: neem alleen al het beroemde matrasshirt van Ajax en Umbro.

De jaren ’00? Allemaal nieuwe technische foefjes en een enorm ruime pasvorm. De jaren ’10? Shirts werden steeds stijlvoller en fraaier afgewerkt. De wereld van de voetbalshirts kende in al die jaren zijn eigen trends en golfbewegingen, van oversized tot slim fit, van hysterisch druk tot heel basic.

Maar of een voetbalshirt nou mooi is of juist heel lelijk: aan ieder shirt kleeft een verhaal, een anekdote, een tijdperk. In dit boek verdrink je erin.

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!