Het verdriet van een F'je

Woord: Ruud Verstraten
Gepost: 25-03-2018
Een F’je langs de kant van het veld, alleen met zijn verdriet. Het is een van die foto’s uit SANTOS #06 waarnaar je kunt blijven kijken. Waarom zit dat jongetje daar? Verloren? Gewisseld? Een penalty gemist misschien? We vroegen het de hoofdrolspeler zelf, zestien jaar (!) nadat fotograaf Klaas Jan van der Weij het moment vastlegde.

Het is alweer zestien jaar geleden dat sportfotograaf Klaas Jan van der Weij bij een van zijn tochten langs de velden SV Diemen-spelertje Dave Stuifzand aantrof. Stuifzand (inmiddels 22) was dan ook wel enigszins verbaasd dat de foto onlangs weer opdook. “Ik zag de foto voor het eerst in het voetbaltijdschrift Johan (RIP, red.) en in de jaren daarna kwam-ie ook voorbij in De Volkskrant en zelfs in Het Klokhuis, bij een item over sportfotografie. Maar inmiddels had ik ’m al een jaar of tien niet meer gezien.” Ja, wel in het ouderlijk huis in Diemen natuurlijk, waar de foto een prominent plekje heeft. “Maar niet té prominent. Eerst hing-ie in de gang, maar iedere keer als er bezoek kwam, werd er weer naar gevraagd. Daarom staat-ie nu naast de tv, wat minder in het zicht. Dan hoef ik niet steeds dat verhaal te vertellen.”

Dave Stuifzand als F-pupil van SV Diemen, gefotografeerd door Klaas Jan van der Weij.

Wat dat verhaal nu precies is? Vooruit dan, nog één keertje. “Ik was toen een jaar of 6 en dit was een wekelijks terugkerend ritueel”, bekent Stuifzand lachend. “We verloren namelijk nogal vaak en daar kon ik heel slecht tegen. Ik weet nog dat we die dag – mijn vader vertelde laatst dat het bij Geinburgia was – wéér verloren. Heel dik, volgens mij. En na afloop miste ik ook nog eens bij het nemen van de penalty's. Nou ja, toen was het dus huilen.”

Of hij op dat moment besefte dat fotograaf Van der Weij hem in het vizier had? “Nee. Mijn ouders vroegen na afloop nog: ‘Heb je die man met zijn enorme lens niet gezien?’ Maar mijn verdriet was veel te groot. Wat ik dacht, toen ik die foto eenmaal terugzag? Shit, waarom geen actiefoto..? Nu vind ik het hartstikke mooi natuurlijk. Ook omdat het heel goed past bij hoe ik toen was. Ik was zo fanatiek, joh.”

We verloren en ik miste ook nog eens bij het penalty schieten. Nou ja, toen was het dus huilen.
Dave Stuifzand

Later kwam het toch nog goed trouwens, en leerde hij voetbaltegenslag zowaar te relativeren. “Al ben ik nog weleens van het veld afgelopen hoor. Maar je wordt ouder, hè. En ik spaarde destijds van die All Stars-voetbalplaatjes, met Heitinga en Rosenberg en zo. Die kreeg ik als een soort beloning bij goed gedrag. Ja, dat hielp wel.”

Dat Stuifzand op zijn 18de stopte met voetballen, staat los van al zijn emotionele uitspattingen, bezweert hij dan ook. “Dat kwam door een blessure. Maar ik moet toegeven: als ik soms langs de kant sta en merk hoe erg ik me dan weer kan opwinden, denk ik dat het maar goed is dat ik ben gestopt.”

Dave Stuifzand zestien jaar later, met de uitgave van SANTOS waarin hij zichzelf onlangs weer terugzag.

Nieuwsgierig geworden naar SANTOS #06? Bestel ’m hier!

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.