Hollandse Velden, maar dan anders

Woord: Ruud Verstraten
Gepost: 02-04-2018
De naam van Hans van der Meer stond bij ons bovenaan de lijst toen het woord ‘amateurspecial’ viel. Vanwege zijn standaardwerk Hollandse Velden natuurlijk. U weet wel, dat boek met die fascinerende foto’s over het Nederlandse amateurvoetballandschap. Het leverde de cover op van SANTOS #06 en binnenin nog eens zeventien pagina’s. Maar kent u ook de film die Van der Meer maakte over het amateurvoetbal bij onze zuiderburen?

Beeld: Hans van der Meer

De film Flemish Fields is eigenlijk een soort Hollandse Velden, maar dan met bewegende beelden én een paar kilometer zuidelijker dan de foto’s die Hans van der Meer maakte in oorden als Hoogmade, Durgerdam en Gouda. De camera die slechts registreert en de rest (waar komt die toeschouwer midden in dat weiland nou ineens vandaan?) overlaat aan uw verbeeldingskracht. De ‘noppencontrole’, een keeper in de sneeuw, af en toe een ‘godverdomme’ of ‘nondedju’; het is bijna meditatief.

De film duurt 23 minuten, dus u moet er even voor gaan zitten, maar heus, het is het waard. Voetballen op een bijveldje was nog nooit zo mooi. Hans van der Meer, dames en heren.

Met dank aan Paradox voor het beschikbaar stellen van de film, die ook verkrijgbaar is op dvd. Bezoek daarvoor de webshop van Paradox.

Meer Hans van der Meer? SANTOS #06 is hier te bestellen!

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.