Kantines, cornervlaggen en kleedkamergeluk

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 05-09-2019
Ja, we zijn weer een boekje deze keer. Bij SANTOS doen we waar we zin in hebben, sorry daarvoor. Het zou goed kunnen dat we de volgende keer weer als magazine verschijnen, en anders misschien wel als een vliegdekschip. De gemene deler is dat we altijd iets moois willen maken, iets afwijkends, iets wat je misschien niet direct verwacht, maar waar je wel heel erg een SANTOS-gevoel bij krijgt.

In SANTOS #13 belijden we onze liefde voor amateurvoetbal. Inderdaad, net als in een eerdere SANTOS, maar toch weer op een andere manier. Omdat het zo’n ongelooflijk rijk onderwerp is, en omdat het je zo heerlijk terugbrengt naar de essentie: naar voetbal omdat het leuk is. Naar voetbal als een sociaalcultureel fenomeen ook.

De fotografen Jan Mulders, Willem de Kam en Kees van de Veen (hoe oer-Hollands wil je de namen hebben) trokken letterlijk het hele land door om het Nederlandse amateurvoetbal in beeld te vangen. Ze fotografeerden niet zozeer de wedstrijden, maar bovenal de cultuur eromheen, in alle denkbare details en facetten.

We kozen 25 herkenbare, universele schoonheden, een legertje van schrijvers schreef een stukje bij iedere schoonheid. Soms vanuit persoonlijke herinneringen, soms meer van een afstandje bezien. Jan Mulder vat de schoonheid van Hollandse poldervelden. Iris Koppe gaat los op de bal in de sloot. Willem Vissers raakt de essentie van de voetbalvader (m/v), bovenal door eerlijk naar zichzelf te kijken. Özcan Akyol diept herinneringen op aan een tikkeltje uit de hand gelopen jeugdtoernooi. Bart Vlietstra koestert de materiaalman. Sjoerd Mossou droomt weg bij de perfecte kantine. Ruud Verstraten categoriseert de typetjes in de teamapp. Wilfried de Jong interviewt een cornervlag.

In het Nederlandse amateurvoetbal bestaan veel lokale en regionale verschillen. We hebben zondagvoetbal en zaterdagvoetbal, en een veld in Winschoten is onvergelijkbaar met een sportcomplex in Rotterdam-Zuid. Maar tegelijk zul je zien in dit boek: heel veel is alomvattend. Kantines zijn overal in Nederland verschillend, maar tegelijk overal een beetje hetzelfde. Net als de dynamiek in de kleedkamer of het gesjoemel van de thuisgrensrechter. Of je nu gevoetbald hebt in Zuid-Limburg of op Terschelling, of je nu talentvol was of totaal niet, en of je kort hebt gespeeld of juist een leven lang. Als dit boek een gevoel van herkenning oproept, is onze missie geslaagd.

SANTOS #13 ligt vanaf dinsdag 10 september in de winkels en is nu al hier te bestellen. Of word supporter en krijg het nieuwste nummer voortaan als eerste in je brievenbus.

Lees ook
Overig

Ernst Happel
terug in Rotterdam

Wilfried de Jong laat Ernst Happel (1925-1992) voor heel even terugkeren op aarde. “Ach meiner Junge, das war einmal.”
Binnendoor

Danny
Koevermans

“Een goede amateurclub is de ideale samenleving. Als jij niks te doen hebt in je vrije weekeinde en je wilt wat aanspraak, ga je lekker naar je club. Bakkie koffie, beetje kletsen, even de B1 kijken in de ochtend, daarna het eerste, daarna een drankje. In een voetbalkantine kun je altijd terecht.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Allebei rood-wit,
toch oneindig anders

Ajax en Feyenoord koesteren hun zo herkenbare clubtenue, beroemd tot in alle uithoeken van de wereld. Maar wat vertelt het shirt over de identiteit van beide clubs – en wat over De Klassieker? Op zoek naar sentiment, smaak en schoonheid.
Reconstructie

Feyenoorder Cruijff
en de vier
klassiekers

Juist in het seizoen (1983-1984) dat Ajax en Feyenoord vier keer tegen elkaar speelden, kwam Johan Cruijff uit voor de club uit Rotterdam. Een reconstructie van het klassieke kwartet door de ogen van directbetrokkenen.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”