Kantines, cornervlaggen en kleedkamergeluk

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 05-09-2019
Ja, we zijn weer een boekje deze keer. Bij SANTOS doen we waar we zin in hebben, sorry daarvoor. Het zou goed kunnen dat we de volgende keer weer als magazine verschijnen, en anders misschien wel als een vliegdekschip. De gemene deler is dat we altijd iets moois willen maken, iets afwijkends, iets wat je misschien niet direct verwacht, maar waar je wel heel erg een SANTOS-gevoel bij krijgt.

In SANTOS #13 belijden we onze liefde voor amateurvoetbal. Inderdaad, net als in een eerdere SANTOS, maar toch weer op een andere manier. Omdat het zo’n ongelooflijk rijk onderwerp is, en omdat het je zo heerlijk terugbrengt naar de essentie: naar voetbal omdat het leuk is. Naar voetbal als een sociaalcultureel fenomeen ook.

De fotografen Jan Mulders, Willem de Kam en Kees van de Veen (hoe oer-Hollands wil je de namen hebben) trokken letterlijk het hele land door om het Nederlandse amateurvoetbal in beeld te vangen. Ze fotografeerden niet zozeer de wedstrijden, maar bovenal de cultuur eromheen, in alle denkbare details en facetten.

We kozen 25 herkenbare, universele schoonheden, een legertje van schrijvers schreef een stukje bij iedere schoonheid. Soms vanuit persoonlijke herinneringen, soms meer van een afstandje bezien. Jan Mulder vat de schoonheid van Hollandse poldervelden. Iris Koppe gaat los op de bal in de sloot. Willem Vissers raakt de essentie van de voetbalvader (m/v), bovenal door eerlijk naar zichzelf te kijken. Özcan Akyol diept herinneringen op aan een tikkeltje uit de hand gelopen jeugdtoernooi. Bart Vlietstra koestert de materiaalman. Sjoerd Mossou droomt weg bij de perfecte kantine. Ruud Verstraten categoriseert de typetjes in de teamapp. Wilfried de Jong interviewt een cornervlag.

In het Nederlandse amateurvoetbal bestaan veel lokale en regionale verschillen. We hebben zondagvoetbal en zaterdagvoetbal, en een veld in Winschoten is onvergelijkbaar met een sportcomplex in Rotterdam-Zuid. Maar tegelijk zul je zien in dit boek: heel veel is alomvattend. Kantines zijn overal in Nederland verschillend, maar tegelijk overal een beetje hetzelfde. Net als de dynamiek in de kleedkamer of het gesjoemel van de thuisgrensrechter. Of je nu gevoetbald hebt in Zuid-Limburg of op Terschelling, of je nu talentvol was of totaal niet, en of je kort hebt gespeeld of juist een leven lang. Als dit boek een gevoel van herkenning oproept, is onze missie geslaagd.

Bestel SANTOS #13 hier, of word supporter en krijg het nieuwste nummer voortaan als eerste in je brievenbus.

Lees ook
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”
SANTOS #05: SING WHEN YOU'RE WINNING

Hij is een vriend
van Van Swieten

Een goed spreekkoor is bij voorkeur droogkomisch, makkelijk mee te zingen en een tikkeltje infantiel. Het perfecte tribuneliedje ontstaat spontaan, het valt niet voor te koken of te regisseren. Sjoerd Mossou op zoek naar de ziel en rafelrandjes van het Nederlandse spreekkoor.
SANTOS #14: Engeland special

Robin van Persie:
‘Engeland heeft
ons gevormd’

Sinds zijn afscheid als voetballer doet Robin van Persie nog maar weinig van zich spreken in de Nederlandse media, maar toen we hem voor onze Engeland-special naar zijn liefde voor voetballand Engeland vroegen, raakte hij niet uitgepraat. Over de magie van Highbury, trainen met Dennis Bergkamp, ‘de hairdryer’ van Sir Alex Ferguson, Boxing Day en Stoke City-uit.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Moulijn en Keizer
in een roeiboot

Wilfried de Jong brengt in SANTOS geregeld een ode aan een overleden voetballer door hem voor een dag terug te halen op aarde. Voor ons themanummer over De Klassieker waren het er twee: de linksbenige publieksspelers van Ajax en Feyenoord, Piet Keizer en Coen Moulijn.
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Reuzen
doders

Ze werkten die week, soms zelfs dezelfde dag nog, als klusjesman, fysiotherapeut, worstenmaker of op de markt. De uitschakeling van een profclub in het KNVB-bekertoernooi bezorgde deze amateurvoetballers landelijke faam. Nog steeds worden ze erop aangesproken. “Zo blijft het sprookje in leven.”