Kantines, cornervlaggen en kleedkamergeluk

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 05-09-2019
Ja, we zijn weer een boekje deze keer. Bij SANTOS doen we waar we zin in hebben, sorry daarvoor. Het zou goed kunnen dat we de volgende keer weer als magazine verschijnen, en anders misschien wel als een vliegdekschip. De gemene deler is dat we altijd iets moois willen maken, iets afwijkends, iets wat je misschien niet direct verwacht, maar waar je wel heel erg een SANTOS-gevoel bij krijgt.

In SANTOS #13 belijden we onze liefde voor amateurvoetbal. Inderdaad, net als in een eerdere SANTOS, maar toch weer op een andere manier. Omdat het zo’n ongelooflijk rijk onderwerp is, en omdat het je zo heerlijk terugbrengt naar de essentie: naar voetbal omdat het leuk is. Naar voetbal als een sociaalcultureel fenomeen ook.

De fotografen Jan Mulders, Willem de Kam en Kees van de Veen (hoe oer-Hollands wil je de namen hebben) trokken letterlijk het hele land door om het Nederlandse amateurvoetbal in beeld te vangen. Ze fotografeerden niet zozeer de wedstrijden, maar bovenal de cultuur eromheen, in alle denkbare details en facetten.

We kozen 25 herkenbare, universele schoonheden, een legertje van schrijvers schreef een stukje bij iedere schoonheid. Soms vanuit persoonlijke herinneringen, soms meer van een afstandje bezien. Jan Mulder vat de schoonheid van Hollandse poldervelden. Iris Koppe gaat los op de bal in de sloot. Willem Vissers raakt de essentie van de voetbalvader (m/v), bovenal door eerlijk naar zichzelf te kijken. Özcan Akyol diept herinneringen op aan een tikkeltje uit de hand gelopen jeugdtoernooi. Bart Vlietstra koestert de materiaalman. Sjoerd Mossou droomt weg bij de perfecte kantine. Ruud Verstraten categoriseert de typetjes in de teamapp. Wilfried de Jong interviewt een cornervlag.

In het Nederlandse amateurvoetbal bestaan veel lokale en regionale verschillen. We hebben zondagvoetbal en zaterdagvoetbal, en een veld in Winschoten is onvergelijkbaar met een sportcomplex in Rotterdam-Zuid. Maar tegelijk zul je zien in dit boek: heel veel is alomvattend. Kantines zijn overal in Nederland verschillend, maar tegelijk overal een beetje hetzelfde. Net als de dynamiek in de kleedkamer of het gesjoemel van de thuisgrensrechter. Of je nu gevoetbald hebt in Zuid-Limburg of op Terschelling, of je nu talentvol was of totaal niet, en of je kort hebt gespeeld of juist een leven lang. Als dit boek een gevoel van herkenning oproept, is onze missie geslaagd.

Bestel SANTOS #13 hier, of word supporter en krijg het nieuwste nummer voortaan als eerste in je brievenbus.

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.