Kantines, cornervlaggen en kleedkamergeluk

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 05-09-2019
Ja, we zijn weer een boekje deze keer. Bij SANTOS doen we waar we zin in hebben, sorry daarvoor. Het zou goed kunnen dat we de volgende keer weer als magazine verschijnen, en anders misschien wel als een vliegdekschip. De gemene deler is dat we altijd iets moois willen maken, iets afwijkends, iets wat je misschien niet direct verwacht, maar waar je wel heel erg een SANTOS-gevoel bij krijgt.

In SANTOS #13 belijden we onze liefde voor amateurvoetbal. Inderdaad, net als in een eerdere SANTOS, maar toch weer op een andere manier. Omdat het zo’n ongelooflijk rijk onderwerp is, en omdat het je zo heerlijk terugbrengt naar de essentie: naar voetbal omdat het leuk is. Naar voetbal als een sociaalcultureel fenomeen ook.

De fotografen Jan Mulders, Willem de Kam en Kees van de Veen (hoe oer-Hollands wil je de namen hebben) trokken letterlijk het hele land door om het Nederlandse amateurvoetbal in beeld te vangen. Ze fotografeerden niet zozeer de wedstrijden, maar bovenal de cultuur eromheen, in alle denkbare details en facetten.

We kozen 25 herkenbare, universele schoonheden, een legertje van schrijvers schreef een stukje bij iedere schoonheid. Soms vanuit persoonlijke herinneringen, soms meer van een afstandje bezien. Jan Mulder vat de schoonheid van Hollandse poldervelden. Iris Koppe gaat los op de bal in de sloot. Willem Vissers raakt de essentie van de voetbalvader (m/v), bovenal door eerlijk naar zichzelf te kijken. Özcan Akyol diept herinneringen op aan een tikkeltje uit de hand gelopen jeugdtoernooi. Bart Vlietstra koestert de materiaalman. Sjoerd Mossou droomt weg bij de perfecte kantine. Ruud Verstraten categoriseert de typetjes in de teamapp. Wilfried de Jong interviewt een cornervlag.

In het Nederlandse amateurvoetbal bestaan veel lokale en regionale verschillen. We hebben zondagvoetbal en zaterdagvoetbal, en een veld in Winschoten is onvergelijkbaar met een sportcomplex in Rotterdam-Zuid. Maar tegelijk zul je zien in dit boek: heel veel is alomvattend. Kantines zijn overal in Nederland verschillend, maar tegelijk overal een beetje hetzelfde. Net als de dynamiek in de kleedkamer of het gesjoemel van de thuisgrensrechter. Of je nu gevoetbald hebt in Zuid-Limburg of op Terschelling, of je nu talentvol was of totaal niet, en of je kort hebt gespeeld of juist een leven lang. Als dit boek een gevoel van herkenning oproept, is onze missie geslaagd.

Bestel SANTOS #13 hier, of word supporter en krijg het nieuwste nummer voortaan als eerste in je brievenbus.

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.