Persoonlijke hoogtepunten uit De Klassieker

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 18-01-2018
​De persoonlijke Klassiekerhoogtepunten van FOX Sports-gezichten Jan Joost van Gangelen, John de Wolf, Hans Kraay jr., Kenneth Perez, Arnold Bruggink en Ronald de Boer.​

Beeld: ANP

JOHN GUIDETTI, ONSTERFELIJK OP ZUID
Jan Joost van Gangelen

2012: Feyenoord-Ajax (4-2)

De editie van januari 2012 staat me het meest bij. De wedstrijd van John Guidetti. Nummer 6 tegen nummer 4 op dat moment maar het is natuurlijk altijd en eeuwig de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Het volksfeest na afloop geeft de waarde van de winst aan. Het winnen van de Champions League is er eigenlijk niks bij. Twee collega’s van me – Feyenoord-fans – hebben de wedstrijd ’s avonds in z’n geheel in bed teruggekeken.

Het is een soort loskomende oerdrift die zo diep zit dat die voor mij z’n gelijke niet kent. Vooraf, tijdens en na de wedstrijd knettert de Kuip, een gevoel dat zo uniek is, dat deze editie mij eeuwig bij zal blijven. Dat Guidetti er drie maakt tegen Ajax (voor het eerst sinds Hans Venneker in 1964) maakt ‘m onsterfelijk op Zuid, ook al speelde hij slechts 23 potjes. Wel 20 goals daarin trouwens.”


DOORBRAAK NA EEN INKTZWARTE PERIODE
John de Wolf

1991: Feyenoord-Ajax (2-0)

In een periode dat we het best moeilijk hadden met Feyenoord en meestal verloren van Ajax was dit een van de mooiste zeges die ik persoonlijk geboekt heb op Ajax. Ik speelde zelf heel sterk, maar het was vooral de wedstrijd van Gaston Taument. Hij kreeg die wedstrijd een vrije rol en was bij tijd en wijlen ongrijpbaar voor de Ajax verdediging. De 1-0 was van – wie kent hem nog? – onze Roemeense spits Marian Damaschin en de 2-0 was een werkelijk schitterende goal van Gaston. Vanaf links naar binnen, langs twee man en met rechts keihard in de korte hoek binnenkant paal langs Stanley Menzo. Schitterend. Een doorbraak ook voor Feyenoord na een inktzwarte periode.”


DE SCHOONHEID VAN HET ECHTE ‘WILLEN’
Hans Kraay jr.

2016: Feyenoord-Ajax (1-1)

De 1-1 van Dirk Kuyt in de 85ste minuut tijdens de laatste Feyenoord-Ajax was voor mij kenmerkend voor Feyenoord het afgelopen kampioensjaar. Er zijn in de klassieker zoveel mooiere goals gemaakt. Maar de schoonheid van dit doelpunt zit hem in het echte ‘willen’. “Vanaf de linkerkant geeft Eljero Elia met zijn rechtervoet een luie voorzet richting Kuyt die goed gedekt wordt door Mitchell Dijks. De bal lijkt eenvoudig te kunnen worden weggewerkt door de linksback van Ajax, maar Kuyt moet en zal voor Dijks komen. Van zijn kleine teen tot aan zijn kruin wordt elke vezel gebruikt om koppend de 1-1 te maken. Fantastische goal, misschien wel de kampioensgoal. “Passie is voor mij niet mensen in elkaar harken. Passie is op zijn Dirk Kuyts zo ongelooflijk graag voor je man willen komen dat het pure schoonheid wordt.”


MIJN EERSTE KLASSIEKER IN DE KUIP
Kenneth Perez

2006: Feyenoord-Ajax (0-4)

Mijn eerste Klassieker als speler van Ajax. Iedereen had mij vooraf verteld dat ik me moest voorbereiden op een heksenketel vol fanatisme en vijandigheid vanaf de tribunes. Daar was ik dan ook erg benieuwd naar. En ik moet zeggen: het overtrof al mijn verwachtingen. Wát een haat en wát een passie. Feyenoord had in die tijd alleen geen elftal dat kon voldoen aan de verwachtingen van het publiek. Wij wonnen die wedstrijd vrij eenvoudig. Met twee goals van Klaas-Jan Huntelaar en twee goals van... Kenneth Perez.”


EEN ONTPLOFFING IN DE KUIP
Arnold Bruggink

2012: Feyenoord-Ajax (2-2)

Ik heb nooit bij die clubs gespeeld, maar Feyenoord-Ajax in De Kuip is sowieso de mooiste wedstrijd van de eredivisie. Een ontploffing in De Kuip na een doelpunt van Feyenoord inclusief trillende camera’s; dat is zo gaaf. “Knap, hoe Feyenoord de laatste jaren raak schiet met spitsen. Er was net met weemoed afscheid genomen van John Guidetti en uitgerekend Graziano Pellè werd zijn opvolger. Guidetti vind ik echt Feyenoord en Pellè helemaal niet. Zo’n knappe Italiaan in het robuuste Rotterdam; wat moest dat worden? Die wedstrijd was zijn doorbraak. Feyenoord stond 2-1 achter, maar in blessuretijd verlost Pellè, Feyenoord en zichzelf met een fenomenaal doelpunt. Controle, balans, afmaken; alles perfect. In zijn AZ-periode had hij nooit zoiets laten zien. Doet vertrouwen dat met een spits?”


NA 7 MINUTEN BEGONNEN WE TE VOETBALLEN
Ronald de Boer

1995: Feyenoord-Ajax (2-4)

Ik heb zoveel momenten, maar het moment dat als eerste binnenkomt, is de 2-4 overwinning in oktober 1995. We kwamen al snel achter met 2-0 door goals van Clemens Zwijnenberg – pas de eerste tegengoal voor Edwin van der Sar dat seizoen - en Henrik Larsson, maar na die 7 minuten begonnen we te voetballen. En hoe! We golfden over ze heen en hadden uiteindelijk nog ruimer moeten winnen dan met 2-4. We wonnen die jaren onder Louis van Gaal sowieso bijna ieder jaar in De Kuip, maar dit was wat mij betreft de mooiste.”

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”