Please don't go

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 20-11-2019
Een bakermat van nostalgie, maar ook van het moderne voetbalkapitalisme; geen voetballand is zo contrastrijk als Engeland. Voor SANTOS #14 doken onze fotografen, schrijvers en tekenaars met liefde in de Engelse voetbalcultuur, juist in deze tijden van Brexit.

Beeld boven: Stuart Roy Clarke

Een nummer over Engeland en het Engelse voetbal: het is niet het origineelste idee aller tijden, daar moeten we eerlijk over zijn.

Toch konden we bij SANTOS geen beter moment bedenken dan juist nu. We leven in tijden van Brexit nota bene. Engeland is nog nooit zo’n boeiend voetballand geweest; de contrasten waren zelden zo scherp, hard en intrigerend. Arm tegen rijk, nep tegen echt, modern tegen klassiek, Brits tegen Europees.

Maar hé, voordat we onszelf hier journalistiek gaan zitten verantwoorden, we maakten ook gewoon een Engelandnummer omdat we daar zin in hadden. Simpel zat.

Gewoon, omdat het Engelse voetbal zo oneindig veel mooie verhalen kent. Omdat we stiekem nergens liever komen dan bij Lewes FC, Liverpool of Millwall. Omdat we denken dat jullie, SANTOS-lezers, net zo blij worden van Engeland als wij.

Beeld: Jon Barmby

In deze editie willen we vooral de uiteenlopende gezichten van het Engelse voetbal laten zien. Oók het moderne gezicht van de Premier League, met al zijn perverse geld, met zijn hypermoderne stadions, met zijn gelikte marketing. We gaan hier vooral niet roepen dat vroeger alles beter was, eindeloos zwelgend in een wereld van roestige lichtmasten.

De nieuwe generatie groeit op met het weergaloze voetbal van clubs als Manchester City of Liverpool. Ze hebben Maine Road of Highbury nooit gekend, ze vinden het Emirates en het Etihad al prachtig genoeg. Ze dragen met liefde de dure trainingspakken van hun helden: van Kevin De Bruyne tot Virgil van Dijk. Wie zijn wij om daar cynisch over te doen?

Maar natuurlijk ademt dit nummer óók het authentieke, ouderwetse Engelse voetbal. Bijvoorbeeld door Sjoerd Mossou een verhaal te laten schrijven over Liverpool: de club waar die beide werelden ogenschijnlijk hand in hand gaan. Juist Anfield verbindt het megalomane, hypercommerciële voetbal met een zweem van romantiek.

Ervaringsdeskundige Robin van Persie vertelt aan Bart Vlietstra schitterend over zijn liefde voor het Engelse voetbal in al zijn facetten. Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn maakte een persoonlijke reportage over zijn lokale favoriet Millwall, een club die zo veel meer is dan hooligans, rellen en ‘No one likes us, we don’t care’. De ene vermaarde Engelse voetbalschrijver – Jonathan Liew– verhaalt over zijn ontmoeting thuis bij Gary Lineker; de andere – David Winner – reconstrueert waarom Raheem Sterling zo dicht staat bij het archetype van de Engelse voetbalprof.

En natuurlijk kozen we voor de openingsfoto hieronder voor Griffin Park. Het stadion van Brentford FC in WestLonden, gebouwd in 1904, een stadion zo Engels als je het maar bedenken kunt. Wie erheen wil, moet snel zijn. Dik een kilometer verderop is het nieuwe Brentford Community Stadium inmiddels zo goed als af. Na 116 jaar is Griffin Park bezig aan zijn laatste maanden op aarde.

Beeld: Getty Images

Het symboliseert de nieuwe tijden van het Engelse voetbal, maar treur vooral niet te lang. Er is nog zo veel moois aan de andere kant van Het Kanaal. De Engelse voetbalcultuur is zo rijk en divers, dat je altijd weer iets nieuws ontdekt; een verborgen schoonheid, of juist iets dat mooi is van lelijkheid.

Geen voetballand zo contrastrijk als Engeland, de bakermat.

Bestel SANTOS #14 in onze webshop, of haal ’m in de winkel. Of, nog beter, word supporter en krijg het nieuwste nummer voortaan als eerste in je brievenbus.

Lees ook
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.