Retro Jackie

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 04-07-2019
SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?

Beeld: Fleur Bult
Eerder verschenen in SANTOS #11, maart 2019, geheel en al gewijd aan voetbalvrouwen.

Jackie Groenen (24) is eigenlijk te laat geboren. Geef haar maar oude boeken, platen, sieraden, stadions, gezelligheid. En stokoude voetbalshirts dus, ook daar blijkt ze dol op. Ze zocht er een paar uit, waarna modefotografe Fleur Bult (denk Vogue, Harper’s Bazaar, JANE en talloze mode- en lingeriemerken) haar op weergaloze wijze vastlegde. Ondertussen tekende Bart Vlietstra haar voorkeuren op.

Shirt: “Als bekenden vragen of ze nog iets voor me moeten meenemen, vraag ik om shirtjes. Overal vandaan. Geen souvenirs, shirtjes! Mijn favoriet is een oude van AS Roma, bordeauxrood met een oranje kraag. Real Madrid vind ik ook top. Barcelona. Het moeten wel voetbalshirtjes zijn. Uit Boston kwamen mijn ouders terug met honkbalshirtjes. Die had ik nooit aan. Ja, met carnaval.”

Muziek: “Ik luister veel naar Creedence Clearwater Revival, Jeff Buckley, Queen. Ik ben twee keer naar de film Bohemian Rhapsody geweest. De eerste keer om te genieten, de tweede keer om alles nog eens precies uit te pluizen, zeg maar. Ik heb pas een nieuwe lp-speler gekocht, voor kerst platen gevraagd. Ultieme ontspanning.”

Fiorentina, 1984-1985

Voetballer (I): “Messi. Hoe hij beweegt, hoe makkelijk en natuurlijk dat gaat. Hij heeft niet eens een specifieke beweging, glipt er gewoon langs. En dan heeft hij ook nog een geweldige oldskool steekpass. Hij ziet er ook oldskool uit.”

Flamengo, 1983-1984

Sieraad: “Van mijn moeder kreeg ik een gouden oorbel van haar overleden tante aan een ketting. Draag ik heel graag.”

Voetballer (II): “Mijn vader chauffeerde me lang overal naartoe. Ik keek op de achterbank altijd video’s van Cruijff. De creativiteit, de fantasie, het inzicht; zo mooi. Ik speel zelf met 14. Naar Dennis Bergkamp heb ik ook heel veel gekeken. Pure gratie, hoe die man speelde. Nu zie ik Frenkie de Jong graag spelen. Ook vanwege dat ogenschijnlijke gemak.”

FC Sochaux,1981-1982

Presentator: “Tom Egbers. Daar praat ik alleen maar mee over The Beatles. Hij kan dingen mooi voorlezen, geweldig schrijven en maakte met Toms Engeland een prachtig programma.”

Studie: “Rechten. Haha, ook al zo traditioneel. Ik zou later graag iets met mensenrechten doen.”

West Ham United, 1983-1984

Stadion: “De Kuip is lekker retro, een echt voetbalstadion. Goede voetbalsfeer. Interlands zou ik het liefst daar spelen. Het Koning Willem II Stadion is ook bijzonder, omdat mijn opa en vader daar gespeeld hebben. De Wageningse Berg is een andere favoriet. Heb ik een keer een fotoshoot voor Puma gedaan. Dat is halfvergaan, vol vreemde haakjes en hoekjes en een afgebladderde tribune; een stadion met een ziel.”

Real Madrid, 1986-1987

Kleding: “Koop ik veel te veel. Mijn smaak is heel divers. Van gloednieuwe dingen tot iets uit de tweedehandswinkel. Echt hoe mijn pet staat in de ochtend, dat trek ik aan. Ik kom niet graag bij de H&M en dat soort zaken. Veel te druk, alles ligt door elkaar op een hoop. Ik wil de tijd nemen.”

Feyenoord, 1983-1984

Boek: “Charles Dickens, F. Scott Fitzgerald, Edgar Allan Poe en Shakespeare zijn mijn favoriete schrijvers. Ik ben gek op gedichten. The Great Gatsby van Fitzgerald is mijn favoriete boek. Ik houd van de Engelse taal, er zitten mooie woordspelingen en beschrijvingen in, het is romantisch en tragisch. Nu lees ik Great Expectations van Dickens.”

Voetballer (III): “Ji So-Yun, een nummer 10 uit Zuid-Korea. Speelde ik mee bij Chelsea, kon ik heel fijn mee combineren.”

Flamengo, 1983-1984

Social media: “Daar ben ik best druk mee, eerlijk gezegd. Het is niet alleen maar retro, hoor. Ik maak juist gebruik van allerlei innovatieve dingen om beter te worden. Zo heb ik een bounce-trampoline gekocht. Daar gooi ik na de training twintig minuten ballen op. Die komen terug in een onvoorspelbare lijn, ik neem ze aan en schiet op doel. Een middenvelder moet óók scoren, vind ik.”

Grêmio, 1987-1988
Lees ook
Beeldreportage

De vlucht van
scheidsrechter Pijper

Bij het grasduinen in de beeldbanken stuitten we op een aantal fascinerende foto’s van de wedstrijd NAC-Ajax van 16 september 1973. Of eigenlijk: van ná de wedstrijd, toen scheidsrechter Henk Pijper – die in de laatste seconden de 3-3 van NAC afkeurde – op de vlucht moest voor ontstemde NAC-supporters. Kijk en verwonder uzelf (en let vooral op die politiehond en de ‘vluchtauto’, in allerijl gecharterd nadat de deur van een politiewagen niet open ging).
SANTOS #10: Voetbalreisgids

Tien tips
voor de ideale
voetbaltrip

Nu het nieuwe voetbalseizoen in alle hevigheid is losgebarsten en de Nederlandse ploegen in Europa hun tegenstanders kennen, kunnen de voetbaltripjes weer worden geboekt. De redactie van SANTOS geeft reisadvies.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Mulder bemint:
Mladen Ramljak

De Joegoslaaf Mladen Ramljak, afgestudeerd econoom én vooraanstaand lid van het ‘Genootschap der Scheermessen’, won met Feyenoord de landstitel en de UEFA Cup. Het is vandaag 40 jaar geleden dat hij overleed. Jan Mulder haalt herinneringen op.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Kantines,
cornervlaggen
en kleedkamergeluk

In SANTOS #13 belijden we onze liefde voor amateurvoetbal. Inderdaad, net als in een eerdere SANTOS, maar toch weer op een andere manier. Omdat het zo’n ongelooflijk rijk onderwerp is, en omdat het je zo heerlijk terugbrengt naar de essentie: naar voetbal omdat het leuk is. Naar voetbal als een sociaalcultureel fenomeen ook.
Reportage

Lachen
Gieren
Gullit

Van Qatar naar Hilversum, van Varkenoord naar Miami, en terug via Rome en Schotland. Ruud Gullit leidt een fascinerend bestaan, vrolijk slalommend tussen de hoogte- en dieptepunten van zijn leven. Een weekend lang in het spoor van de nimmer verwelkende Zwarte Tulp. “Ik zie het zo: als ik niet naar links kan, dan ga ik maar naar rechts.”
Binnendoor

Björn van
der Doelen

​“Mark van Bommel kon de hele dag over voetbal praten. Ik keek niet eens de samenvattingen van mijn eigen wedstrijden, ging liever een beetje pielen met mijn gitaar.”