Retro Jackie

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 13-12-2019
SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?

Beeld: Fleur Bult
Eerder verschenen in SANTOS #11, maart 2019, geheel en al gewijd aan voetbalvrouwen.

Jackie Groenen (24) is eigenlijk te laat geboren. Geef haar maar oude boeken, platen, sieraden, stadions, gezelligheid. En stokoude voetbalshirts dus, ook daar blijkt ze dol op. Ze zocht er een paar uit, waarna modefotografe Fleur Bult (denk Vogue, Harper’s Bazaar, JANE en talloze mode- en lingeriemerken) haar op weergaloze wijze vastlegde. Ondertussen tekende Bart Vlietstra haar voorkeuren op.

Shirt: “Als bekenden vragen of ze nog iets voor me moeten meenemen, vraag ik om shirtjes. Overal vandaan. Geen souvenirs, shirtjes! Mijn favoriet is een oude van AS Roma, bordeauxrood met een oranje kraag. Real Madrid vind ik ook top. Barcelona. Het moeten wel voetbalshirtjes zijn. Uit Boston kwamen mijn ouders terug met honkbalshirtjes. Die had ik nooit aan. Ja, met carnaval.”

Muziek: “Ik luister veel naar Creedence Clearwater Revival, Jeff Buckley, Queen. Ik ben twee keer naar de film Bohemian Rhapsody geweest. De eerste keer om te genieten, de tweede keer om alles nog eens precies uit te pluizen, zeg maar. Ik heb pas een nieuwe lp-speler gekocht, voor kerst platen gevraagd. Ultieme ontspanning.”

Fiorentina, 1984-1985

Voetballer (I): “Messi. Hoe hij beweegt, hoe makkelijk en natuurlijk dat gaat. Hij heeft niet eens een specifieke beweging, glipt er gewoon langs. En dan heeft hij ook nog een geweldige oldskool steekpass. Hij ziet er ook oldskool uit.”

Flamengo, 1983-1984

Sieraad: “Van mijn moeder kreeg ik een gouden oorbel van haar overleden tante aan een ketting. Draag ik heel graag.”

Voetballer (II): “Mijn vader chauffeerde me lang overal naartoe. Ik keek op de achterbank altijd video’s van Cruijff. De creativiteit, de fantasie, het inzicht; zo mooi. Ik speel zelf met 14. Naar Dennis Bergkamp heb ik ook heel veel gekeken. Pure gratie, hoe die man speelde. Nu zie ik Frenkie de Jong graag spelen. Ook vanwege dat ogenschijnlijke gemak.”

FC Sochaux,1981-1982

Presentator: “Tom Egbers. Daar praat ik alleen maar mee over The Beatles. Hij kan dingen mooi voorlezen, geweldig schrijven en maakte met Toms Engeland een prachtig programma.”

Studie: “Rechten. Haha, ook al zo traditioneel. Ik zou later graag iets met mensenrechten doen.”

West Ham United, 1983-1984

Stadion: “De Kuip is lekker retro, een echt voetbalstadion. Goede voetbalsfeer. Interlands zou ik het liefst daar spelen. Het Koning Willem II Stadion is ook bijzonder, omdat mijn opa en vader daar gespeeld hebben. De Wageningse Berg is een andere favoriet. Heb ik een keer een fotoshoot voor Puma gedaan. Dat is halfvergaan, vol vreemde haakjes en hoekjes en een afgebladderde tribune; een stadion met een ziel.”

Real Madrid, 1986-1987

Kleding: “Koop ik veel te veel. Mijn smaak is heel divers. Van gloednieuwe dingen tot iets uit de tweedehandswinkel. Echt hoe mijn pet staat in de ochtend, dat trek ik aan. Ik kom niet graag bij de H&M en dat soort zaken. Veel te druk, alles ligt door elkaar op een hoop. Ik wil de tijd nemen.”

Feyenoord, 1983-1984

Boek: “Charles Dickens, F. Scott Fitzgerald, Edgar Allan Poe en Shakespeare zijn mijn favoriete schrijvers. Ik ben gek op gedichten. The Great Gatsby van Fitzgerald is mijn favoriete boek. Ik houd van de Engelse taal, er zitten mooie woordspelingen en beschrijvingen in, het is romantisch en tragisch. Nu lees ik Great Expectations van Dickens.”

Voetballer (III): “Ji So-Yun, een nummer 10 uit Zuid-Korea. Speelde ik mee bij Chelsea, kon ik heel fijn mee combineren.”

Flamengo, 1983-1984

Social media: “Daar ben ik best druk mee, eerlijk gezegd. Het is niet alleen maar retro, hoor. Ik maak juist gebruik van allerlei innovatieve dingen om beter te worden. Zo heb ik een bounce-trampoline gekocht. Daar gooi ik na de training twintig minuten ballen op. Die komen terug in een onvoorspelbare lijn, ik neem ze aan en schiet op doel. Een middenvelder moet óók scoren, vind ik.”

Grêmio, 1987-1988

Genoten van dit verhaal? Overweeg dan eens supporter te worden van SANTOS, dan kunnen wij zulke verhalen blijven maken en krijg jij vier keer per jaar ons magazine thuisbezorgd. Klik hier om je aan te melden, krijg je er nog de nieuwste verhalenbundel van Wilfried de Jong bij ook.

Lees ook
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”
SANTOS #05: SING WHEN YOU'RE WINNING

Hij is een vriend
van Van Swieten

Een goed spreekkoor is bij voorkeur droogkomisch, makkelijk mee te zingen en een tikkeltje infantiel. Het perfecte tribuneliedje ontstaat spontaan, het valt niet voor te koken of te regisseren. Sjoerd Mossou op zoek naar de ziel en rafelrandjes van het Nederlandse spreekkoor.
SANTOS #14: Engeland special

Robin van Persie:
‘Engeland heeft
ons gevormd’

Sinds zijn afscheid als voetballer doet Robin van Persie nog maar weinig van zich spreken in de Nederlandse media, maar toen we hem voor onze Engeland-special naar zijn liefde voor voetballand Engeland vroegen, raakte hij niet uitgepraat. Over de magie van Highbury, trainen met Dennis Bergkamp, ‘de hairdryer’ van Sir Alex Ferguson, Boxing Day en Stoke City-uit.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Moulijn en Keizer
in een roeiboot

Wilfried de Jong brengt in SANTOS geregeld een ode aan een overleden voetballer door hem voor een dag terug te halen op aarde. Voor ons themanummer over De Klassieker waren het er twee: de linksbenige publieksspelers van Ajax en Feyenoord, Piet Keizer en Coen Moulijn.
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Reuzen
doders

Ze werkten die week, soms zelfs dezelfde dag nog, als klusjesman, fysiotherapeut, worstenmaker of op de markt. De uitschakeling van een profclub in het KNVB-bekertoernooi bezorgde deze amateurvoetballers landelijke faam. Nog steeds worden ze erop aangesproken. “Zo blijft het sprookje in leven.”
SANTOS #14: Engeland special

Elf voetbaltriptips
voor de
kerstvakantie

De kerstvakantie is misschien wel de meest voetballuwe periode van het jaar, maar gelukkig is Engeland er nog. Je hoeft het Kanaal maar over te steken en ineens is de keuze reuze. We zetten een elftal tips op een rijtje.