Retro Jackie

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 04-07-2019
SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?

Beeld: Fleur Bult
Eerder verschenen in SANTOS #11, maart 2019, geheel en al gewijd aan voetbalvrouwen.

Jackie Groenen (24) is eigenlijk te laat geboren. Geef haar maar oude boeken, platen, sieraden, stadions, gezelligheid. En stokoude voetbalshirts dus, ook daar blijkt ze dol op. Ze zocht er een paar uit, waarna modefotografe Fleur Bult (denk Vogue, Harper’s Bazaar, JANE en talloze mode- en lingeriemerken) haar op weergaloze wijze vastlegde. Ondertussen tekende Bart Vlietstra haar voorkeuren op.

Shirt: “Als bekenden vragen of ze nog iets voor me moeten meenemen, vraag ik om shirtjes. Overal vandaan. Geen souvenirs, shirtjes! Mijn favoriet is een oude van AS Roma, bordeauxrood met een oranje kraag. Real Madrid vind ik ook top. Barcelona. Het moeten wel voetbalshirtjes zijn. Uit Boston kwamen mijn ouders terug met honkbalshirtjes. Die had ik nooit aan. Ja, met carnaval.”

Muziek: “Ik luister veel naar Creedence Clearwater Revival, Jeff Buckley, Queen. Ik ben twee keer naar de film Bohemian Rhapsody geweest. De eerste keer om te genieten, de tweede keer om alles nog eens precies uit te pluizen, zeg maar. Ik heb pas een nieuwe lp-speler gekocht, voor kerst platen gevraagd. Ultieme ontspanning.”

Fiorentina, 1984-1985

Voetballer (I): “Messi. Hoe hij beweegt, hoe makkelijk en natuurlijk dat gaat. Hij heeft niet eens een specifieke beweging, glipt er gewoon langs. En dan heeft hij ook nog een geweldige oldskool steekpass. Hij ziet er ook oldskool uit.”

Flamengo, 1983-1984

Sieraad: “Van mijn moeder kreeg ik een gouden oorbel van haar overleden tante aan een ketting. Draag ik heel graag.”

Voetballer (II): “Mijn vader chauffeerde me lang overal naartoe. Ik keek op de achterbank altijd video’s van Cruijff. De creativiteit, de fantasie, het inzicht; zo mooi. Ik speel zelf met 14. Naar Dennis Bergkamp heb ik ook heel veel gekeken. Pure gratie, hoe die man speelde. Nu zie ik Frenkie de Jong graag spelen. Ook vanwege dat ogenschijnlijke gemak.”

FC Sochaux,1981-1982

Presentator: “Tom Egbers. Daar praat ik alleen maar mee over The Beatles. Hij kan dingen mooi voorlezen, geweldig schrijven en maakte met Toms Engeland een prachtig programma.”

Studie: “Rechten. Haha, ook al zo traditioneel. Ik zou later graag iets met mensenrechten doen.”

West Ham United, 1983-1984

Stadion: “De Kuip is lekker retro, een echt voetbalstadion. Goede voetbalsfeer. Interlands zou ik het liefst daar spelen. Het Koning Willem II Stadion is ook bijzonder, omdat mijn opa en vader daar gespeeld hebben. De Wageningse Berg is een andere favoriet. Heb ik een keer een fotoshoot voor Puma gedaan. Dat is halfvergaan, vol vreemde haakjes en hoekjes en een afgebladderde tribune; een stadion met een ziel.”

Real Madrid, 1986-1987

Kleding: “Koop ik veel te veel. Mijn smaak is heel divers. Van gloednieuwe dingen tot iets uit de tweedehandswinkel. Echt hoe mijn pet staat in de ochtend, dat trek ik aan. Ik kom niet graag bij de H&M en dat soort zaken. Veel te druk, alles ligt door elkaar op een hoop. Ik wil de tijd nemen.”

Feyenoord, 1983-1984

Boek: “Charles Dickens, F. Scott Fitzgerald, Edgar Allan Poe en Shakespeare zijn mijn favoriete schrijvers. Ik ben gek op gedichten. The Great Gatsby van Fitzgerald is mijn favoriete boek. Ik houd van de Engelse taal, er zitten mooie woordspelingen en beschrijvingen in, het is romantisch en tragisch. Nu lees ik Great Expectations van Dickens.”

Voetballer (III): “Ji So-Yun, een nummer 10 uit Zuid-Korea. Speelde ik mee bij Chelsea, kon ik heel fijn mee combineren.”

Flamengo, 1983-1984

Social media: “Daar ben ik best druk mee, eerlijk gezegd. Het is niet alleen maar retro, hoor. Ik maak juist gebruik van allerlei innovatieve dingen om beter te worden. Zo heb ik een bounce-trampoline gekocht. Daar gooi ik na de training twintig minuten ballen op. Die komen terug in een onvoorspelbare lijn, ik neem ze aan en schiet op doel. Een middenvelder moet óók scoren, vind ik.”

Grêmio, 1987-1988
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”
Film

Uit de archieven
van
Johan Kramer:
De stem van Barcelona

Op speciaal verzoek van SANTOS opent regisseur Johan Kramer zijn archief vol schitterende voetbalfilmpjes. Geregeld delen we zo’n pareltje. Dit keer in de hoofdrol: Manel Vich, als stadionspeaker zestig jaar lang (!) de stem van FC Barcelona. Over het geheim van een goede speaker, zijn favoriete speler aller tijden en waarom er gefloten werd als hij Johan Cruijff omriep.