SANTOS kijkt Eredivisie (14)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 18-05-2018
Ook voorafgaand aan het laatste restje Eredivisie, van de eerste tot de laatste minuut weer live te zien bij FOX Sports, vraagt SANTOS de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij voetbal kijken. In de slotaflevering Volkskrant-journalist Willem Vissers, die een mooi inkijkje geeft in het leven van iemand die van zijn hobby zijn beroep maakte. “Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje.”

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Waar kijk je?
“Thuis en in het stadion. Als voetbalverslaggever van de Volkskrant is voetbal mijn broodwinning. Ik kijk erg veel. Liefst in het stadion, waar zelfs een slechte wedstrijd een genot kan zijn, door een opmerking van een collega of gedrag van het publiek, door een vreemd rollende bal, door een blunder, door een stuk vlaai in de perskamer. Voetbal behoort ook humor te zijn, relativering.”
“Op tv is elke dag voetbal. Het is ook behang, het is een lawine, het is soms onontkoombaar. Gelukkig kan mijn familie leven met mijn leven. Als ik eens geen zin heb, houd ik de tussenstanden bij op LiveScore, zodat ik elk moment kan invallen. Ik kijk nooit op meerdere schermen tegelijk, ook omdat ik maar één scherm heb. Soms verlang ik naar vroeger, toen alle wedstrijden op dezelfde dag waren en de live-uitzending van een Europese wedstrijd pas zeker was als er genoeg kaarten waren verkocht. Maar het is ook wel handig dat alles op tv is tegenwoordig, want dan is Messi gewoon je huisvriend.”

Het is handig dat alles op tv is tegenwoordig, want dan is Messi gewoon je huisvriend.
Willem Vissers

Wat is het voordeel van tv kijken?
“De herhalingen, de verschillende hoeken, de correctie op de eerste indruk, het blootleggen van de blunders, van de arbitrage bijvoorbeeld. Hoewel daarmee ook een deel van de romantiek verloren gaat. Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje. Het artikel van pakweg 750 woorden moet zo snel mogelijk na het eindsignaal bij de krant zijn, want die sluit rond 22.45 uur. Soms levert dat razende stress op, maar ik houd van de adrenaline en tik op de golven van de wedstrijd.”
“Real Madrid-Juventus, onlangs in de kwartfinales, was lastig. De tussenstand van 0-3 was goed voor een verlenging. In dat geval zou een ander stuk in de eerste edities komen. Toen kreeg Real een omstreden penalty, kon Buffon inrukken met rood en scoorde Ronaldo. In het eindsignaal stuurde ik mijn stuk door. ‘Knap’, schreef de eindredacteur in een mail, maar ik had wel even overwogen om mijn laptop door het raam te gooien, zo stressvol als de ontknoping was. Maar in het stadion kijken is altijd fijner, leuker, zinniger. En mijn stukken uit het stadion zijn bijna altijd beter. Althans, dat vind ik zelf.”

Mijn jongste zoon is gespecialiseerd in tijdrekken, zodat hij zo laat mogelijk naar bed kan.
Willem Vissers

Met wie kijk je thuis?
“Vaak alleen. Vrouwlief geeft weinig om voetbal. Als ze al thuis is, zit ze met de iPad aan de keukentafel. De zonen kijken soms mee. De oudste studeert in Tilburg, dus die is sporadisch thuis. De middelste is meervoudig beperkt. Als ik moet werken, probeer ik hem voor de aftrap in bed te leggen. De jongste is fanatiek voetballer, maar hij kijkt vaak met een half oog, terwijl hij spelletjes doet op zijn tablet of filmpjes kijkt. Hij is gespecialiseerd in tijdrekken, zodat hij zo laat mogelijk naar bed kan. Zijn vaste vraag in de loop van de middag is: ‘Papa, is er nog voetbal?’  Het vaste antwoord is: ‘Er is altijd voetbal.’ Als het heel spannend is, mag hij sowieso tot het einde opblijven, terwijl dat eigenlijk te laat is voor een jongen van twaalf. Bij die wedstrijd van Real heeft hij me nog even geholpen. Szczesny viel in voor Buffon. ‘Joshua, hoe schrijf je Szczesny? Zoek even gauw op.’”

Wat is leuker: schrijven over voetbal of naar voetbal kijken?
“Schrijven is bijna altijd leuker. Alles tegelijk doen is het aangenaamst. Schrijven over voetbal dus. Daarom prijs ik me gelukkig met deze baan. Al ruim dertig jaar schrijf ik over voetbal, en ik verdien daar geld mee. Ik kan me niets leukers voorstellen.”

Wat ergert je?
“Onsportiviteit zoals onlangs bij Barcelona-Real Madrid. Elkaar niets gunnen, terwijl het kampioenschap allang is beslist. Simuleren. En clubs met heel veel geld die schijtbakkenvoetbal spelen. Chelsea. Manchester United met Mourinho. Heel trots zijn dat je met al die sterren de speelwijze totaal hebt aangepast aan de jonge honden van Ajax, en dan winnen met 2-0. Ja, het is knap, zeker, maar ik vind er weinig aan.”

Wat is je verwachting als je voetbal kijkt?
“Groots en meeslepend voetbal.”

Is er een (oud-)speler over wie je een boek zou willen schrijven?
“Davids (wil niet), Rijkaard (wil niet) en nog een aantal anderen die niet willen.”

Tot slot, dit weekend, de laatste wedstrijden in de play-offs: ga je naar het stadion of wordt het thuis in de leunstoel, met de laptop op schoot?
“Ik ga een paar dagen naar het buitenland. Zondag ben ik terug, dan ga ik in de middag tv kijken.”

Voetbal behoort ook humor te zijn, relativering.
Willem Vissers

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek. Eerder kwamen aan het woord: Jan MulderBart Vlietstra@DuBlanqeBogardeMenno PotWillem de KamSjoerd MossouKoen van der VeldenMichel AbbinkArno KantelbergFrank HeinenEdwin StruisFriso Schotanus en Jaap Visser.

Lees ook
Column

Mulder bemint:
Robert Schlienz

Als Wehrmacht-soldaat werd Robert Schlienz geraakt door een Russische kogel, maar de grootste schade liep hij op bij een auto-ongeluk ná de Tweede Wereldoorlog: hij verloor een arm. Hij liet zich er niet door tegenhouden.
Reportage

Trauma’s te lijf
bij Mamio 5

In het vijfde elftal van de Groningse amateurclub Mamio spelen bijna louter gevluchte Eritreeërs. Ze zijn gaan voetballen om te integreren, en ‘om niet gek te worden’. SANTOS bezocht de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 7.
Reportage

De cult van
de Cosmos

De glorietijden van de New York Cosmos zouden herleven op de campus van Hofstra University, maar het lijkt niet te lukken. New York kijkt naar New York City FC en de New York Red Bulls, terwijl de Cosmos gevangen zit op ‘niveau twee’. De club van de toekomst is een herinnering geworden.
Overig

Eusébio en het
zout van de traan

Wilfried de Jong brengt in elk nummer van SANTOS een ode aan een overleden voetballegende door hem voor een dag terug te halen naar aarde. Deze keer spreekt de Portugees Eusébio (1942-2014) af met zijn nog springlevende opvolger Cristiano Ronaldo.
SANTOS #10: SANTOS Voetbalreisgids

Handboek voor de ideale voetbaltrip

Wat zijn de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekendje? Waar vind je de beste pubs, of die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes? Kun je met je vrienden het beste naar Londen, of misschien toch naar Liverpool?
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van de Eredivisie in 18 foto’s

Of hij misschien zin had om voor SANTOS en de Eredivisie CV de ziel van onze eigen, schitterende Eredivisie in beeld te brengen, vroegen we een paar maanden geleden aan fotograaf annex stadionfetisjist Marco Magielse. We waren nog niet uitgesproken, of Magielse zat al in de auto. Zo’n 4.500 kilometer en 18 stadions verder wilde hij eigenlijk nog niet stoppen, maar helaas, de Eredivisie-huizen waren op. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Daarom, nog 18 keer: een kijkje in de ziel van de Eredivisie door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland.