SANTOS kijkt Eredivisie (14)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 18-05-2018
Ook voorafgaand aan het laatste restje Eredivisie, van de eerste tot de laatste minuut weer live te zien bij FOX Sports, vraagt SANTOS de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij voetbal kijken. In de slotaflevering Volkskrant-journalist Willem Vissers, die een mooi inkijkje geeft in het leven van iemand die van zijn hobby zijn beroep maakte. “Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje.”

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Waar kijk je?
“Thuis en in het stadion. Als voetbalverslaggever van de Volkskrant is voetbal mijn broodwinning. Ik kijk erg veel. Liefst in het stadion, waar zelfs een slechte wedstrijd een genot kan zijn, door een opmerking van een collega of gedrag van het publiek, door een vreemd rollende bal, door een blunder, door een stuk vlaai in de perskamer. Voetbal behoort ook humor te zijn, relativering.”
“Op tv is elke dag voetbal. Het is ook behang, het is een lawine, het is soms onontkoombaar. Gelukkig kan mijn familie leven met mijn leven. Als ik eens geen zin heb, houd ik de tussenstanden bij op LiveScore, zodat ik elk moment kan invallen. Ik kijk nooit op meerdere schermen tegelijk, ook omdat ik maar één scherm heb. Soms verlang ik naar vroeger, toen alle wedstrijden op dezelfde dag waren en de live-uitzending van een Europese wedstrijd pas zeker was als er genoeg kaarten waren verkocht. Maar het is ook wel handig dat alles op tv is tegenwoordig, want dan is Messi gewoon je huisvriend.”

Het is handig dat alles op tv is tegenwoordig, want dan is Messi gewoon je huisvriend.
Willem Vissers

Wat is het voordeel van tv kijken?
“De herhalingen, de verschillende hoeken, de correctie op de eerste indruk, het blootleggen van de blunders, van de arbitrage bijvoorbeeld. Hoewel daarmee ook een deel van de romantiek verloren gaat. Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje. Het artikel van pakweg 750 woorden moet zo snel mogelijk na het eindsignaal bij de krant zijn, want die sluit rond 22.45 uur. Soms levert dat razende stress op, maar ik houd van de adrenaline en tik op de golven van de wedstrijd.”
“Real Madrid-Juventus, onlangs in de kwartfinales, was lastig. De tussenstand van 0-3 was goed voor een verlenging. In dat geval zou een ander stuk in de eerste edities komen. Toen kreeg Real een omstreden penalty, kon Buffon inrukken met rood en scoorde Ronaldo. In het eindsignaal stuurde ik mijn stuk door. ‘Knap’, schreef de eindredacteur in een mail, maar ik had wel even overwogen om mijn laptop door het raam te gooien, zo stressvol als de ontknoping was. Maar in het stadion kijken is altijd fijner, leuker, zinniger. En mijn stukken uit het stadion zijn bijna altijd beter. Althans, dat vind ik zelf.”

Mijn jongste zoon is gespecialiseerd in tijdrekken, zodat hij zo laat mogelijk naar bed kan.
Willem Vissers

Met wie kijk je thuis?
“Vaak alleen. Vrouwlief geeft weinig om voetbal. Als ze al thuis is, zit ze met de iPad aan de keukentafel. De zonen kijken soms mee. De oudste studeert in Tilburg, dus die is sporadisch thuis. De middelste is meervoudig beperkt. Als ik moet werken, probeer ik hem voor de aftrap in bed te leggen. De jongste is fanatiek voetballer, maar hij kijkt vaak met een half oog, terwijl hij spelletjes doet op zijn tablet of filmpjes kijkt. Hij is gespecialiseerd in tijdrekken, zodat hij zo laat mogelijk naar bed kan. Zijn vaste vraag in de loop van de middag is: ‘Papa, is er nog voetbal?’  Het vaste antwoord is: ‘Er is altijd voetbal.’ Als het heel spannend is, mag hij sowieso tot het einde opblijven, terwijl dat eigenlijk te laat is voor een jongen van twaalf. Bij die wedstrijd van Real heeft hij me nog even geholpen. Szczesny viel in voor Buffon. ‘Joshua, hoe schrijf je Szczesny? Zoek even gauw op.’”

Wat is leuker: schrijven over voetbal of naar voetbal kijken?
“Schrijven is bijna altijd leuker. Alles tegelijk doen is het aangenaamst. Schrijven over voetbal dus. Daarom prijs ik me gelukkig met deze baan. Al ruim dertig jaar schrijf ik over voetbal, en ik verdien daar geld mee. Ik kan me niets leukers voorstellen.”

Wat ergert je?
“Onsportiviteit zoals onlangs bij Barcelona-Real Madrid. Elkaar niets gunnen, terwijl het kampioenschap allang is beslist. Simuleren. En clubs met heel veel geld die schijtbakkenvoetbal spelen. Chelsea. Manchester United met Mourinho. Heel trots zijn dat je met al die sterren de speelwijze totaal hebt aangepast aan de jonge honden van Ajax, en dan winnen met 2-0. Ja, het is knap, zeker, maar ik vind er weinig aan.”

Wat is je verwachting als je voetbal kijkt?
“Groots en meeslepend voetbal.”

Is er een (oud-)speler over wie je een boek zou willen schrijven?
“Davids (wil niet), Rijkaard (wil niet) en nog een aantal anderen die niet willen.”

Tot slot, dit weekend, de laatste wedstrijden in de play-offs: ga je naar het stadion of wordt het thuis in de leunstoel, met de laptop op schoot?
“Ik ga een paar dagen naar het buitenland. Zondag ben ik terug, dan ga ik in de middag tv kijken.”

Voetbal behoort ook humor te zijn, relativering.
Willem Vissers

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek. Eerder kwamen aan het woord: Jan MulderBart Vlietstra@DuBlanqeBogardeMenno PotWillem de KamSjoerd MossouKoen van der VeldenMichel AbbinkArno KantelbergFrank HeinenEdwin StruisFriso Schotanus en Jaap Visser.

Lees ook
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens
Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”
Film

Uit de archieven
van
Johan Kramer:
De stem van Barcelona

Op speciaal verzoek van SANTOS opent regisseur Johan Kramer zijn archief vol schitterende voetbalfilmpjes. Geregeld delen we zo’n pareltje. Dit keer in de hoofdrol: Manel Vich, als stadionspeaker zestig jaar lang (!) de stem van FC Barcelona. Over het geheim van een goede speaker, zijn favoriete speler aller tijden en waarom er gefloten werd als hij Johan Cruijff omriep.
SANTOS #12: Voetbalstijlgids

Als je haar
maar goed zit

Of ze nu willen of niet, voetballers geven gezicht aan de tijdsgeest, aan de laatste trends, of domweg aan een kapsel dat nog nooit iemand eerder had bedacht. Van Beckham tot Breitner en van Valderrama tot Van der Gaag, in SANTOS #12 vieren we onze favoriete voetballershoofden. Niets is te gek in deze voetbalstijlgids-met-een-knipoog, alles mag.
Rubriek

Shirtje kijken:
De WK-editie

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. In deze speciale aflevering neemt hij de deelnemers van het komende vrouwen-WK onder de loep. Spoiler alert: op basis van de tenues is Frankrijk torenhoog titelfavoriet.
Beeldreportage

Op zoek naar de
‘Kom-maar-op-blik’

De Haarlemse fotografe Nienke Veneboer volgde een seizoen lang het spoor de talenten van de Haarlemse Meiden Voetbal School, op zoek naar de ‘Kom-maar-op-blik’ in hun ogen. “Vaak zie je de passie bij mensen pas op het moment dat ze doen wat ze het liefste doen. Naar die gedrevenheid was ik op zoek.”
Film

Uit de archieven
van
Johan Kramer:
The story of Jürgen Klopp

Op speciaal verzoek van SANTOS opent regisseur Johan Kramer zijn archief vol schitterende voetbalfilmpjes. Zo nu en dan delen we zo’n pareltje. Vandaag is dat een kijkje in de ziel van Jürgen Klopp, de Duitse trainer die zaterdag met zijn club Liverpool de Champions League-finale speelt tegen Tottenham Hotspur. “Ik geloof niet dat de angst om te verliezen een winnaar van je maakt, maar dat het ’m zit in de wil om te winnen.”