SANTOS kijkt Eredivisie (3)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 14-02-2018
Van VVV-Venlo-FC Groningen op vrijdag tot PEC Zwolle-Ajax op zondag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week het Twitter-fenomeen @DuBlanqeBogarde, die heimwee heeft naar Carlo l’Ami en diens twintig pagina’s dikke instructiemap.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Stadion of tv?
“Ik ga regelmatig naar het stadion, zo’n twee keer per maand, meestal naar Ajax. Maar eigenlijk kijk ik het liefst op tv en dan bij voorkeur alleen. Vooral omdat ik dan niet word gestoord door irritante mensen om me heen die ongevraagd hun mening geven. Er zijn wat vrienden wiens gezelschap ik nog wel tolereer, maar dat zijn er hooguit vier. Een ander voordeel van de tv is dat je gewoon meer ziet. Zo ben ik mateloos gefascineerd door Carlo l’Ami die met een twintig pagina’s dikke instructiemap tegen een ongeïnteresseerde wissel staat te lullen. Dat krijg je in het stadion niet echt mee. Heel jammer dat Ten Hag hem naar de tribune heeft verbannen, trouwens.”

Ik kijk het liefst alleen. Er zijn wat vrienden wiens gezelschap ik nog wel tolereer, maar dat zijn er hooguit vier.
@DuBlanqeBogarde

Zit je dan continu met je telefoon in de hand, Twitter te refreshen?
“Valt mee. Als Ajax speelt, kijk ik meestal heel geconcentreerd. Andere wedstrijden kijk ik vaak met op mijn tablet een scherm met andere camerahoeken en een tabje voor Twitter. Als het dan zo’n gezapig potje is, dwaal ik weleens af en ga ik wat anders doen. Maar de tv blijft altijd aan. Naast Ajax probeer ik zo vaak mogelijk Manchester City en Barcelona te kijken. Bij City geniet ik vooral van Kevin De Bruyne. Hij ziet er een beetje uit als de jongen die je computer komt maken, maar hij is echt buitenaards. Er is ooit eens zo’n documentaire gemaakt over Zidane waarin hij werd gevolgd door veertig camera’s. Zouden ze met De Bruyne ook eens moeten doen. Ik vraag me af of iedereen wel doorheeft hoe goed hij is. En Barcelona? Messi, hè. Als je in het tijdperk Messi leeft, zou het zonde zijn als je later tegen je kinderen moet zeggen: ‘Hij speelde wel, maar ik heb niet elke week gekeken’.”

Als je in het tijdperk Messi leeft, zou het zonde zijn als je later tegen je kinderen moet zeggen: ‘Hij speelde wel, maar ik heb niet elke week gekeken’.
@DuBlanqeBogarde

En Willem II of Roda JC, ga je daar ook voor zitten?
“Nee, mijn FOX-abonnement heb ik vooral vanwege Ajax. Ik zou ook eigenlijk helemaal niet weten wie er nu zevende of achtste staat in de Eredivisie. Dan kijk ik liever naar de Spaanse competitie, die is tactisch en technisch zó goed. Daar heeft ieder team wel een speler waarop ik me kan verheugen.” 

Waar erger je je aan?
“Commentatoren! Er is een soort van trend dat ze de noodzaak voelen te voorspellen wat er gaat gebeuren of wat spelers denken. ‘Daar komt de 1-0!’ Waarom? Het is toch geen radio? Echt storend; als ik zulke domme teksten wil horen, ga ik wel naar het stadion. Vincent Schildkamp is wel top.”

Tot slot: moeten we het nog over Ziyech hebben?
“Wat mij betreft niet. Kinderachtige discussie. Ziyech steekt er met kop en schouders bovenuit, wees blij dat hij in de Eredivisie speelt.”

Er is een soort van trend dat commentatoren de noodzaak voelen te voorspellen wat er gaat gebeuren of wat spelers denken. Waarom?
@DuBlanqeBogarde
Lees ook
Overig

Ernst Happel
terug in Rotterdam

Wilfried de Jong laat Ernst Happel (1925-1992) voor heel even terugkeren op aarde. “Ach meiner Junge, das war einmal.”
Binnendoor

Danny
Koevermans

“Een goede amateurclub is de ideale samenleving. Als jij niks te doen hebt in je vrije weekeinde en je wilt wat aanspraak, ga je lekker naar je club. Bakkie koffie, beetje kletsen, even de B1 kijken in de ochtend, daarna het eerste, daarna een drankje. In een voetbalkantine kun je altijd terecht.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Allebei rood-wit,
toch oneindig anders

Ajax en Feyenoord koesteren hun zo herkenbare clubtenue, beroemd tot in alle uithoeken van de wereld. Maar wat vertelt het shirt over de identiteit van beide clubs – en wat over De Klassieker? Op zoek naar sentiment, smaak en schoonheid.
Reconstructie

Feyenoorder Cruijff
en de vier
klassiekers

Juist in het seizoen (1983-1984) dat Ajax en Feyenoord vier keer tegen elkaar speelden, kwam Johan Cruijff uit voor de club uit Rotterdam. Een reconstructie van het klassieke kwartet door de ogen van directbetrokkenen.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”