SANTOS kijkt Eredivisie (3)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 14-02-2018
Van VVV-Venlo-FC Groningen op vrijdag tot PEC Zwolle-Ajax op zondag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week het Twitter-fenomeen @DuBlanqeBogarde, die heimwee heeft naar Carlo l’Ami en diens twintig pagina’s dikke instructiemap.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Stadion of tv?
“Ik ga regelmatig naar het stadion, zo’n twee keer per maand, meestal naar Ajax. Maar eigenlijk kijk ik het liefst op tv en dan bij voorkeur alleen. Vooral omdat ik dan niet word gestoord door irritante mensen om me heen die ongevraagd hun mening geven. Er zijn wat vrienden wiens gezelschap ik nog wel tolereer, maar dat zijn er hooguit vier. Een ander voordeel van de tv is dat je gewoon meer ziet. Zo ben ik mateloos gefascineerd door Carlo l’Ami die met een twintig pagina’s dikke instructiemap tegen een ongeïnteresseerde wissel staat te lullen. Dat krijg je in het stadion niet echt mee. Heel jammer dat Ten Hag hem naar de tribune heeft verbannen, trouwens.”

Ik kijk het liefst alleen. Er zijn wat vrienden wiens gezelschap ik nog wel tolereer, maar dat zijn er hooguit vier.
@DuBlanqeBogarde

Zit je dan continu met je telefoon in de hand, Twitter te refreshen?
“Valt mee. Als Ajax speelt, kijk ik meestal heel geconcentreerd. Andere wedstrijden kijk ik vaak met op mijn tablet een scherm met andere camerahoeken en een tabje voor Twitter. Als het dan zo’n gezapig potje is, dwaal ik weleens af en ga ik wat anders doen. Maar de tv blijft altijd aan. Naast Ajax probeer ik zo vaak mogelijk Manchester City en Barcelona te kijken. Bij City geniet ik vooral van Kevin De Bruyne. Hij ziet er een beetje uit als de jongen die je computer komt maken, maar hij is echt buitenaards. Er is ooit eens zo’n documentaire gemaakt over Zidane waarin hij werd gevolgd door veertig camera’s. Zouden ze met De Bruyne ook eens moeten doen. Ik vraag me af of iedereen wel doorheeft hoe goed hij is. En Barcelona? Messi, hè. Als je in het tijdperk Messi leeft, zou het zonde zijn als je later tegen je kinderen moet zeggen: ‘Hij speelde wel, maar ik heb niet elke week gekeken’.”

Als je in het tijdperk Messi leeft, zou het zonde zijn als je later tegen je kinderen moet zeggen: ‘Hij speelde wel, maar ik heb niet elke week gekeken’.
@DuBlanqeBogarde

En Willem II of Roda JC, ga je daar ook voor zitten?
“Nee, mijn FOX-abonnement heb ik vooral vanwege Ajax. Ik zou ook eigenlijk helemaal niet weten wie er nu zevende of achtste staat in de Eredivisie. Dan kijk ik liever naar de Spaanse competitie, die is tactisch en technisch zó goed. Daar heeft ieder team wel een speler waarop ik me kan verheugen.” 

Waar erger je je aan?
“Commentatoren! Er is een soort van trend dat ze de noodzaak voelen te voorspellen wat er gaat gebeuren of wat spelers denken. ‘Daar komt de 1-0!’ Waarom? Het is toch geen radio? Echt storend; als ik zulke domme teksten wil horen, ga ik wel naar het stadion. Vincent Schildkamp is wel top.”

Tot slot: moeten we het nog over Ziyech hebben?
“Wat mij betreft niet. Kinderachtige discussie. Ziyech steekt er met kop en schouders bovenuit, wees blij dat hij in de Eredivisie speelt.”

Er is een soort van trend dat commentatoren de noodzaak voelen te voorspellen wat er gaat gebeuren of wat spelers denken. Waarom?
@DuBlanqeBogarde
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”