SANTOS kijkt Eredivisie (4)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 21-02-2018
De liefhebber (of maniak, zo u wilt) hoeft tegenwoordig niets van de Eredivisie te missen. Van FC Groningen-NAC op vrijdag tot FC Utrecht-FC Twente op zondagavond: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week muziek- en voetbalschrijver Menno Pot, die zo zijn eigen opvattingen heeft over wat voetbal de moeite waard maakt.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Jan Mulder en @DuBlanqeBogarde waren in deze rubriek helder over hun voorkeuren: er gaat niets boven voetbal kijken op tv. Eens?
“Nee, absoluut niet. Natuurlijk zie je het op tv beter, maar voor mij voelt het dan alsof ik door een wc-rolletje naar het veld zit te kijken: voor mijn voetbalgenot is alles eromheen cruciaal.”
“Ik zet de tv zelden aan om een Champions League-wedstrijd in zijn geheel te bekijken. Het draait voor mij om meemaken. Dan houd ik niet alleen van mijn club Ajax, maar van bijna alle clubs: een keertje naar Volendam of Telstar, of een amateurwedstrijd, een reisje naar Pro Vercelli in de Serie B, naar Torino, naar Lokomotive Leipzig. Binnenkort gaan we weer eens met een groepje naar Cambuur: eerst de kroeg in, dan de wedstrijd. Heerlijk. Van dichtbij ervaren wat een club voor mensen betekent, dat is echt prachtig.”

Natuurlijk zie je het op tv beter, maar voor mij voelt het dan alsof ik door een wc-rolletje zit te kijken.
Menno Pot

Dus voetbal kijken op tv doe je nooit?
“Nauwelijks, de uitduels van Ajax daargelaten. Bij thuiswedstrijden zit ik in het stadion en tussen 1992 en 2007 was ik bij vrijwel alle uitwedstrijden. Daar ben ik mee gestopt: andere levensfase, na bijna vijftien rondjes Eredivisie werd het toch ook wel erg aantrekkelijk om op zondagochtend eens croissantjes in de oven te schuiven, in plaats van wéér een buscombi.”
“Speelt Ajax uit, dan koop ik een dagpas. Ik heb een paar keer zo’n proefabonnement gehad, maar ik haal het er niet uit, ik kijk te weinig. Wat ik wél doe, is een uurtje voetbal op maandagochtend: mooie goals terugkijken, samenvattinkje van een wedstrijd die spectaculair was. Doodschoppen. Opstootjes. Wereldgoals. Interviews met trainers die uit hun plaat gingen. Maar vraag me niet om drie basisspelers van Chelsea of FC Groningen te noemen. Geen idee.”

Vraag me niet om drie basisspelers van Chelsea of FC Groningen te noemen. Geen idee.
Menno Pot

Is dat niet lastig voor iemand die over voetbal schrijft?
“Nee hoor. Ik ben geen voetbaljournalist en pretendeer dat ook niet. Alleen over Ajax heb ik echt een inhoudelijke mening, want dat volg ik van heel dichtbij. Voor het overige ben ik een voetbalschrijver en –columnist met een voorliefde voor het cultuurtje en een grote hekel aan hanige voetbaldiscussies.”
“Ik houd intens van voetbalcultuur, van dat rare wereldje. Dáár schrijf ik over. Een column over het jargon van Erik ten Hag. Met Roelof Luinge langs de amateurvelden. Met Berry van Aerle door Helmond. Dan geniet ik als een kind in een pretpark. Dát is voor mij voetbal. Ook mooi: types als Maradona en Van Gaal. Een beetje gek, larger than life. Een Netflix-documentaire over George Best zet ik eerder aan dan pakweg FC Porto-Borussia Dortmund. Als dat een enorm spektakel wordt, bekijk ik de volgende dag de samenvatting wel.”

Zondag Ajax-ADO Den Haag. Stadion dus?
“Natuurlijk. Ik kan niet zonder Ajax, ik kan niet zonder stadionbezoek en ik kan niet zonder het cultuurtje. Dat is mijn liefde.”

Met Roelof Luinge langs de amateurvelden. Met Berry van Aerle door Helmond. Dan geniet ik als een kind in een pretpark.
Menno Pot
Lees ook
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”