SANTOS kijkt Eredivisie (4)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 21-02-2018
De liefhebber (of maniak, zo u wilt) hoeft tegenwoordig niets van de Eredivisie te missen. Van FC Groningen-NAC op vrijdag tot FC Utrecht-FC Twente op zondagavond: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week muziek- en voetbalschrijver Menno Pot, die zo zijn eigen opvattingen heeft over wat voetbal de moeite waard maakt.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Jan Mulder en @DuBlanqeBogarde waren in deze rubriek helder over hun voorkeuren: er gaat niets boven voetbal kijken op tv. Eens?
“Nee, absoluut niet. Natuurlijk zie je het op tv beter, maar voor mij voelt het dan alsof ik door een wc-rolletje naar het veld zit te kijken: voor mijn voetbalgenot is alles eromheen cruciaal.”
“Ik zet de tv zelden aan om een Champions League-wedstrijd in zijn geheel te bekijken. Het draait voor mij om meemaken. Dan houd ik niet alleen van mijn club Ajax, maar van bijna alle clubs: een keertje naar Volendam of Telstar, of een amateurwedstrijd, een reisje naar Pro Vercelli in de Serie B, naar Torino, naar Lokomotive Leipzig. Binnenkort gaan we weer eens met een groepje naar Cambuur: eerst de kroeg in, dan de wedstrijd. Heerlijk. Van dichtbij ervaren wat een club voor mensen betekent, dat is echt prachtig.”

Natuurlijk zie je het op tv beter, maar voor mij voelt het dan alsof ik door een wc-rolletje zit te kijken.
Menno Pot

Dus voetbal kijken op tv doe je nooit?
“Nauwelijks, de uitduels van Ajax daargelaten. Bij thuiswedstrijden zit ik in het stadion en tussen 1992 en 2007 was ik bij vrijwel alle uitwedstrijden. Daar ben ik mee gestopt: andere levensfase, na bijna vijftien rondjes Eredivisie werd het toch ook wel erg aantrekkelijk om op zondagochtend eens croissantjes in de oven te schuiven, in plaats van wéér een buscombi.”
“Speelt Ajax uit, dan koop ik een dagpas. Ik heb een paar keer zo’n proefabonnement gehad, maar ik haal het er niet uit, ik kijk te weinig. Wat ik wél doe, is een uurtje voetbal op maandagochtend: mooie goals terugkijken, samenvattinkje van een wedstrijd die spectaculair was. Doodschoppen. Opstootjes. Wereldgoals. Interviews met trainers die uit hun plaat gingen. Maar vraag me niet om drie basisspelers van Chelsea of FC Groningen te noemen. Geen idee.”

Vraag me niet om drie basisspelers van Chelsea of FC Groningen te noemen. Geen idee.
Menno Pot

Is dat niet lastig voor iemand die over voetbal schrijft?
“Nee hoor. Ik ben geen voetbaljournalist en pretendeer dat ook niet. Alleen over Ajax heb ik echt een inhoudelijke mening, want dat volg ik van heel dichtbij. Voor het overige ben ik een voetbalschrijver en –columnist met een voorliefde voor het cultuurtje en een grote hekel aan hanige voetbaldiscussies.”
“Ik houd intens van voetbalcultuur, van dat rare wereldje. Dáár schrijf ik over. Een column over het jargon van Erik ten Hag. Met Roelof Luinge langs de amateurvelden. Met Berry van Aerle door Helmond. Dan geniet ik als een kind in een pretpark. Dát is voor mij voetbal. Ook mooi: types als Maradona en Van Gaal. Een beetje gek, larger than life. Een Netflix-documentaire over George Best zet ik eerder aan dan pakweg FC Porto-Borussia Dortmund. Als dat een enorm spektakel wordt, bekijk ik de volgende dag de samenvatting wel.”

Zondag Ajax-ADO Den Haag. Stadion dus?
“Natuurlijk. Ik kan niet zonder Ajax, ik kan niet zonder stadionbezoek en ik kan niet zonder het cultuurtje. Dat is mijn liefde.”

Met Roelof Luinge langs de amateurvelden. Met Berry van Aerle door Helmond. Dan geniet ik als een kind in een pretpark.
Menno Pot
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”