SANTOS kijkt Eredivisie (5)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-03-2018
Van Roda JC-Heracles Almelo op vrijdag tot FC Twente-FC Groningen op zondagavond: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week fotograaf Willem de Kam, die droomt van een playercam, maar dan gericht op de tribune. En o ja, hij breekt ook graag een lans voor voetbalsupporters met bloemetjeskussens.

Beeld: Willem de Kam, Joeri Gosens

Jij bent fotograaf – geen sportfotograaf, maar eentje die van alles fotografeert, van een voortuin vol tuinkabouters tot de mannen van Broederliefde. Kijk jij daardoor op een andere manier naar voetbal?
“Ja, dat denk ik wel. Op tv let ik altijd extra op de shots die worden gekozen. En dan niet zozeer van de spelers, maar juist van de mensen op de tribune. Van de gekkigheid, de flauwe grappen, de lompigheid – al het geouwehoer om het voetbal heen. Ik heb de indruk dat daar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is. Goeie ontwikkeling.”
“Als ik thuis kijk, heb ik ook altijd wel een paar schermpjes open met Twitter en Instagram. Welke accounts ik dan volg? Pieter Zwart en dat soort types, met van die moeilijke tactische analyses, en vooral filmpjes en foto’s vanaf de tribune om een beetje van de stadionsfeer mee te krijgen. Weet je wat mij nou mooi lijkt? Als ze die playercam van FOX niet op een speler, maar op de tribune zouden richten. Of gewoon een beveiligingscamera als tweede scherm erbij, ook goed.”

Qua beleving van de supporters is voetbal volgens mij echt uniek; bij tennis zie je nooit eens iemand door het lint gaan op de tribunes.
Willem de Kam

Waar geniet je van?
“Van die beleving van de supporters dus. Daarin is voetbal volgens mij echt uniek; bij tennis zie je nooit eens iemand door het lint gaan op de tribunes. Daarom kijk ik ook het liefst in het stadion. Ik heb een seizoenskaart van Feyenoord, maar ga ook graag bij andere clubs kijken. Telstar bijvoorbeeld. Er zijn zoveel mensen die hun leven in dienst stellen van iets eigenlijk onbeduidends als voetbal – dat vind ik fascinerend. En dan gaat het echt niet alleen om van die doorgesnoven types, hè. Ik bezoek regelmatig uitwedstrijden van Feyenoord en als je dan in de bus naar Roda JC of zo zit, zie je allerlei verschillende mensen. Naast je zitten pakjes Wicky drinkende gasten die het over hun tentamens hebben, voor je zit een 50-jarige vrouw die op haar e-reader een boek leest. In de media gaat het vooral over de negatieve dingen, vechten en moeilijke types en zo, maar er is ook een heel andere kant. Die probeer ik met mijn foto’s te laten zien. Een man die bij de eerste training van Feyenoord een bloemetjeskussen meeneemt bijvoorbeeld.”

Welk Eredivisiestadion is nou eigenlijk het meest fotogeniek?
“Moeilijk om te zeggen, daarvoor moet ik er nog veel te veel zien. Maar wat zeker is: die combi’s en uitvakken zorgen voor heel absurde decors. Bij FC Groningen kom je bijvoorbeeld eerst in een soort bunker terecht die je moet doorlopen en dan zit je vervolgens in een vissenkom. Je ziet geen moer van het voetbal, maar voor de foto vind ik het dan wel weer interessant.” Lachend: “Ja, dat zal dan toch die andere blik zijn waarmee ik kijk.”

In het uitvak van FC Groningen zie je geen moer van het voetbal, maar voor de foto vind ik het dan wel weer interessant.
Willem de Kam

Eerder in deze rubriek aan het woord: Jan MulderBart Vlietstra, @DuBlanqeBogarde en Menno Pot.

Lees ook
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”