SANTOS kijkt Eredivisie (5)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 02-03-2018
Van Roda JC-Heracles Almelo op vrijdag tot FC Twente-FC Groningen op zondagavond: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week fotograaf Willem de Kam, die droomt van een playercam, maar dan gericht op de tribune. En o ja, hij breekt ook graag een lans voor voetbalsupporters met bloemetjeskussens.

Beeld: Willem de Kam, Joeri Gosens

Jij bent fotograaf – geen sportfotograaf, maar eentje die van alles fotografeert, van een voortuin vol tuinkabouters tot de mannen van Broederliefde. Kijk jij daardoor op een andere manier naar voetbal?
“Ja, dat denk ik wel. Op tv let ik altijd extra op de shots die worden gekozen. En dan niet zozeer van de spelers, maar juist van de mensen op de tribune. Van de gekkigheid, de flauwe grappen, de lompigheid – al het geouwehoer om het voetbal heen. Ik heb de indruk dat daar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is. Goeie ontwikkeling.”
“Als ik thuis kijk, heb ik ook altijd wel een paar schermpjes open met Twitter en Instagram. Welke accounts ik dan volg? Pieter Zwart en dat soort types, met van die moeilijke tactische analyses, en vooral filmpjes en foto’s vanaf de tribune om een beetje van de stadionsfeer mee te krijgen. Weet je wat mij nou mooi lijkt? Als ze die playercam van FOX niet op een speler, maar op de tribune zouden richten. Of gewoon een beveiligingscamera als tweede scherm erbij, ook goed.”

Qua beleving van de supporters is voetbal volgens mij echt uniek; bij tennis zie je nooit eens iemand door het lint gaan op de tribunes.
Willem de Kam

Waar geniet je van?
“Van die beleving van de supporters dus. Daarin is voetbal volgens mij echt uniek; bij tennis zie je nooit eens iemand door het lint gaan op de tribunes. Daarom kijk ik ook het liefst in het stadion. Ik heb een seizoenskaart van Feyenoord, maar ga ook graag bij andere clubs kijken. Telstar bijvoorbeeld. Er zijn zoveel mensen die hun leven in dienst stellen van iets eigenlijk onbeduidends als voetbal – dat vind ik fascinerend. En dan gaat het echt niet alleen om van die doorgesnoven types, hè. Ik bezoek regelmatig uitwedstrijden van Feyenoord en als je dan in de bus naar Roda JC of zo zit, zie je allerlei verschillende mensen. Naast je zitten pakjes Wicky drinkende gasten die het over hun tentamens hebben, voor je zit een 50-jarige vrouw die op haar e-reader een boek leest. In de media gaat het vooral over de negatieve dingen, vechten en moeilijke types en zo, maar er is ook een heel andere kant. Die probeer ik met mijn foto’s te laten zien. Een man die bij de eerste training van Feyenoord een bloemetjeskussen meeneemt bijvoorbeeld.”

Welk Eredivisiestadion is nou eigenlijk het meest fotogeniek?
“Moeilijk om te zeggen, daarvoor moet ik er nog veel te veel zien. Maar wat zeker is: die combi’s en uitvakken zorgen voor heel absurde decors. Bij FC Groningen kom je bijvoorbeeld eerst in een soort bunker terecht die je moet doorlopen en dan zit je vervolgens in een vissenkom. Je ziet geen moer van het voetbal, maar voor de foto vind ik het dan wel weer interessant.” Lachend: “Ja, dat zal dan toch die andere blik zijn waarmee ik kijk.”

In het uitvak van FC Groningen zie je geen moer van het voetbal, maar voor de foto vind ik het dan wel weer interessant.
Willem de Kam

Eerder in deze rubriek aan het woord: Jan MulderBart Vlietstra, @DuBlanqeBogarde en Menno Pot.

Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”