SANTOS kijkt Eredivisie (7)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 16-03-2018
Er staat weer een vol Eredivisieweekend voor de deur. De liefhebber (of maniak, zo u wilt) hoeft er niets van te missen: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week: Koen van der Velden, SANTOS’ correspondent in New York die sinds hij naar de Verenigde Staten verhuisde meer voetbal kijkt dan ooit. “Misschien omdat ik hier zelf weer ben gaan voetballen. Niet helemaal een vrijwillige keuze. Ik bleek te slecht voor basketbal. Sindsdien waardeer ik de kundigheid van voetballers weer wat meer.”

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Je woont in New York, waar het zes uur vroeger is. Dat betekent dus de wekker zetten als De Klassieker op zondag al om 12.30 uur wordt gespeeld?
“Voetbal kijken is ochtendwerk. Ik zet mijn wekker er niet altijd voor, maar als ik toch wakker ben, vind ik het een prettige manier om de dag te beginnen. Wedstrijden om 12.30 uur Nederlandse tijd sla ik met plezier over. Uiteindelijk is het toch weekend.”

Volg je het Nederlands voetbal nog op de voet?
“Ik kijk zo nu en dan een wedstrijd op m’n laptop, meestal van Ajax. Om bij te blijven kijk ik samenvattingen, Studio Voetbal of soms een stukje FC Afkicken. Een wedstrijd bezoeken kan natuurlijk niet meer, wat betreft stadionbezoek ben ik nu aangewezen op Yankee Stadium, waar New York City FC z’n thuiswedstrijden speelt. De manier waarop voetbal hier wordt beleefd, is compleet anders dan in Nederland. Er zijn plukjes fanatieke supporters, maar de meeste toeschouwers zien een voetbalwedstrijd hier als een dagje of avondje uit. Dat heeft z’n voor- en nadelen. De sfeer kan soms wat tam zijn, al begint het er in sommige steden op te lijken. Bij Atlanta United FC, een club die net een jaar bestaat, zitten meer dan 70.000 mensen. Wat ik fijn vind: de lelijke kanten van de Europese supporterscultuur zijn hier ver te zoeken. Rellen zijn er niet, en ik heb nog nooit iemand de scheidsrechter een hoerenjong horen noemen. Ook wel eens prettig.”

Waarom precies weet ik niet, maar Mario Melchiot is analist bij de Amerikaanse FOX Sports.
Koen van der Velden

Waar erger je je aan?
“Voetballers die met elkaar praten met een hand voor de mond. Wat voor wereldschokkende zaken worden daar besproken? Verder ben ik geen liefhebber van commentatoren die bij een kans roepen: ‘Daar is de 2-0! Nee!’. De definitie van een dooie mus, vooral op de radio. Een klassieke ergernis, maar toch: de aanstellerij van voetballers. Ik zag laatst een wedstrijd waarin het leek alsof Marcelo van Real Madrid op een landmijn stapte. Een minuut later stond hij weer.”

Hoeveel voetbal kijk je?
“Meer dan ik in Nederland deed, gek genoeg. Dat komt misschien omdat ik hier zelf weer ben gaan voetballen. Niet helemaal een vrijwillige keuze. Ik bleek te slecht voor basketbal. Sindsdien waardeer ik de kundigheid van voetballers weer wat meer. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Na mijn wedstrijdjes  – 7 tegen 7 op een soort kunstgras van de Gamma – kijk ik Premier League in de kroeg. Die competitie is hier behoorlijk populair. Als ik thuiskom, kijk ik Barcelona of Real Madrid, op de Amerikaanse tv en met co-commentaar van een hysterische Brit. Deskundigen komen nog vaak uit Europa. Waarom precies weet ik niet, maar Mario Melchiot is analist bij de Amerikaanse FOX Sports.” 

Pirlo in een honkbalstadion kreeg na een tijd iets droevigs. Alsof je de Nachtwacht in een snackbar hangt.
Koen van der Velden

Tot slot: missen jullie Pirlo, daar in New York?
“Ja, ik mis hem wel, want door hem werd het een stuk interessanter bij NYCFC, waar hij trouwens geen beste indruk heeft achtergelaten. De echte Pirlo heb ik hier nooit gezien, vrees ik. Die ging met pensioen bij zijn afscheid van Juventus. In het begin was het best spannend, Pirlo in een honkbalstadion, maar later kreeg het iets droevigs. Alsof je de Nachtwacht in een snackbar hangt. Het paste niet. Hij kon het niet meer bijbenen. De Amerikaanse voetbalstijl was niet voor hem gemaakt. David Villa is hier de held, het gezicht van de club. Van Pirlo gaan we in New York geen standbeeld zien.”

Eerder in deze rubriek aan het woord: Jan MulderBart Vlietstra@DuBlanqeBogardeMenno PotWillem de Kam en Sjoerd Mossou.

Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”