SANTOS kijkt Eredivisie (8)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 29-03-2018
Door de interlands begint het Eredivisieweekend dit keer later dan anders, maar vanaf zaterdagavond volgen de wedstrijden elkaar in hoog tempo op. In amper 24 uur schotelt FOX Sports liefst negen wedstrijden voor. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week: cijfertjesfetisjist en lotingjunkie Michel Abbink, alias @sportzeloot, die het liefst in z’n eentje voor de tv zit. “Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was.”

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Hoe kijk jij het liefst naar een wedstrijd?
“Alleen. Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was. Ik hoef ook niet per se in het stadion te zitten, omdat ik dan tegelijkertijd veel andere duels moet missen. Niets is leuker dan een drukke voetbalzaterdag of -zondag met zes wedstrijden tegelijkertijd.”

Jij weet uit iedere wedstrijd wel weer een bizar statistiekje of feitje te halen. Hoe doe je dat? Zit je dan de hele tijd met je laptop in de aanslag?
“Nee, ik zit niet paraat met een laptop. Ik beschik over een vrij goed geheugen als het op voetbal aankomt. Inmiddels volg ik die sport, en veel andere sporten trouwens, al 25 jaar heel intensief, dan heb je een aardig archief in je hoofd zitten. En ik ben niet heel gecharmeerd van muziek, films, literatuur en alle andere uitingen van cultuur, waardoor er in mijn hoofd veel ruimte is voor voetbalweetjes.”

Nee, ik zit niet paraat met een laptop. Ik heb een aardig archief in mijn hoofd.
Michel Abbink

Aan welke zaken erger je je?
“De snelheid waarmee de videoscheidsrechter wordt ingevoerd. Het is heel goed dat de KNVB zo’n voortrekkersrol heeft gespeeld, maar ik denk dat de kinderziektes te ernstig zijn om het systeem komende zomer al te hanteren op het WK. Hier in Nederland werkt het goed, maar in de Serie A, Bundesliga en FA Cup hebben we dit seizoen veel chaotische situaties gezien. Waarom niet alles rustig testen en het pas later invoeren op een WK, in 2058 of zo?”

Ben je zo conservatief dan?
“In dit geval wel. Mijn uitgangspunt is altijd dat voetbal niet voor niets de aantrekkelijkste sport is geworden. Je moet daarom uiterst voorzichtig zijn met veranderingen.”

Hoeveel voetbal kijk je?
“Acht tot twaalf duels per week. Vaak op de achtergrond, als ik aan het werk ben. Wekelijks probeer ik in elk geval alle samenvattingen uit de grote competities mee te pikken. Sowieso ben ik vaak op de redactie van Voetbal International, alleen in die uren zie ik al gigantisch veel voorbijtrekken.”

Waarom de videoscheidsrechter niet rustig testen en pas later invoeren, in 2058 of zo?
Michel Abbink

Wat is de leukste wedstrijd die je de laatste tijd hebt gezien?
“Real Betis-Valencia van enkele maanden geleden. Betis speelde vol op de aanval en kreeg de ene na de andere counter om de oren. De thee had ook niet het gewenste helende effect, want vooral na rust verzoop de defensie. Het werd 3-6, maar eigenlijk had het 4-11 of zo moeten worden.”

Naast cijfertjesfetisjist kennen we jou als lotingjunkie. Wat vind je nou eigenlijk spannender, de WK-loting of de -finale?
“Vaak verheug ik me niet zo op de finale, want de dag erna wacht de leegte. Het WK is dan immers afgelopen, pathetisch gezegd: wat moet je verder met je leven? De loting markeert de start van de fase van verheugen. Ik leef al dagelijks toe naar Rusland-Saoedi-Arabië, de dag van de openingswedstrijd. Hopelijk alsnog zonder videoscheidsrechter.”

Vaak verheug ik me niet zo op de finale, want de dag erna wacht de leegte.
Michel Abbink
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”