SANTOS kijkt Eredivisie (8)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 29-03-2018
Door de interlands begint het Eredivisieweekend dit keer later dan anders, maar vanaf zaterdagavond volgen de wedstrijden elkaar in hoog tempo op. In amper 24 uur schotelt FOX Sports liefst negen wedstrijden voor. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week: cijfertjesfetisjist en lotingjunkie Michel Abbink, alias @sportzeloot, die het liefst in z’n eentje voor de tv zit. “Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was.”

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Hoe kijk jij het liefst naar een wedstrijd?
“Alleen. Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was. Ik hoef ook niet per se in het stadion te zitten, omdat ik dan tegelijkertijd veel andere duels moet missen. Niets is leuker dan een drukke voetbalzaterdag of -zondag met zes wedstrijden tegelijkertijd.”

Jij weet uit iedere wedstrijd wel weer een bizar statistiekje of feitje te halen. Hoe doe je dat? Zit je dan de hele tijd met je laptop in de aanslag?
“Nee, ik zit niet paraat met een laptop. Ik beschik over een vrij goed geheugen als het op voetbal aankomt. Inmiddels volg ik die sport, en veel andere sporten trouwens, al 25 jaar heel intensief, dan heb je een aardig archief in je hoofd zitten. En ik ben niet heel gecharmeerd van muziek, films, literatuur en alle andere uitingen van cultuur, waardoor er in mijn hoofd veel ruimte is voor voetbalweetjes.”

Nee, ik zit niet paraat met een laptop. Ik heb een aardig archief in mijn hoofd.
Michel Abbink

Aan welke zaken erger je je?
“De snelheid waarmee de videoscheidsrechter wordt ingevoerd. Het is heel goed dat de KNVB zo’n voortrekkersrol heeft gespeeld, maar ik denk dat de kinderziektes te ernstig zijn om het systeem komende zomer al te hanteren op het WK. Hier in Nederland werkt het goed, maar in de Serie A, Bundesliga en FA Cup hebben we dit seizoen veel chaotische situaties gezien. Waarom niet alles rustig testen en het pas later invoeren op een WK, in 2058 of zo?”

Ben je zo conservatief dan?
“In dit geval wel. Mijn uitgangspunt is altijd dat voetbal niet voor niets de aantrekkelijkste sport is geworden. Je moet daarom uiterst voorzichtig zijn met veranderingen.”

Hoeveel voetbal kijk je?
“Acht tot twaalf duels per week. Vaak op de achtergrond, als ik aan het werk ben. Wekelijks probeer ik in elk geval alle samenvattingen uit de grote competities mee te pikken. Sowieso ben ik vaak op de redactie van Voetbal International, alleen in die uren zie ik al gigantisch veel voorbijtrekken.”

Waarom de videoscheidsrechter niet rustig testen en pas later invoeren, in 2058 of zo?
Michel Abbink

Wat is de leukste wedstrijd die je de laatste tijd hebt gezien?
“Real Betis-Valencia van enkele maanden geleden. Betis speelde vol op de aanval en kreeg de ene na de andere counter om de oren. De thee had ook niet het gewenste helende effect, want vooral na rust verzoop de defensie. Het werd 3-6, maar eigenlijk had het 4-11 of zo moeten worden.”

Naast cijfertjesfetisjist kennen we jou als lotingjunkie. Wat vind je nou eigenlijk spannender, de WK-loting of de -finale?
“Vaak verheug ik me niet zo op de finale, want de dag erna wacht de leegte. Het WK is dan immers afgelopen, pathetisch gezegd: wat moet je verder met je leven? De loting markeert de start van de fase van verheugen. Ik leef al dagelijks toe naar Rusland-Saoedi-Arabië, de dag van de openingswedstrijd. Hopelijk alsnog zonder videoscheidsrechter.”

Vaak verheug ik me niet zo op de finale, want de dag erna wacht de leegte.
Michel Abbink
Lees ook
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”