SANTOS kijkt Eredivisie (9)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 06-04-2018
Van Excelsior-Willem II op vrijdag tot Ajax-Heracles op zondag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week Arno Kantelberg, hoofdredacteur van tijdschrift Esquire, PSV-supporter én officieus Stijladviseur des Vaderlands. Over Jan Vennegoor of Hesselink, de verhuizing van Richard naar Amerika en de verschillende tinten geel van Vitesse en Roda JC.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Stadion of tv?
“Dat ligt aan de wedstrijd. Een halve finale Champions League tegen AC Milan wil ik graag in het Philips Stadion zien. Oh wacht, die héb ik in het Philips Stadion gezien. Dat voelt als een eeuwigheid geleden, maar volgens mij was het in 2005. Ik stond achter het doel waar Ji-Sung Park de eerste goal maakte, wat eigenlijk de verdienste was van Jan Vennegoor of Hesselink. Die speelde net binnen het strafschopgebied Jaap Stam uit, waarna Park kiezelhard diagonaal in schoot. Omdat ik links van het midden achter het doel stond, kwam die bal als het ware recht op me af. Als er geen net in het doel had gehangen, was die bal recht in mijn handen gekomen. Dat zijn ervaringen die je als supporter alleen in het stadion kunt beleven. Als ik geen relatie heb met een van de twee ploegen, zie ik een wedstrijd liever thuis voor de buis.  Ik was vorig jaar bij de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus, maar daar doe je me eigenlijk helemaal geen plezier mee. Dan zit ik me alleen maar te ergeren aan zo’n Sergio Ramos. Wat een vergissing van een vent.”

Alleen bij wedstrijden van PSV leef ik gepassioneerd mee. Bij al die andere wedstrijden kijk ik eigenlijk als basketballer.
Arno Kantelberg

Ben je een klinische analyticus of leef je gepassioneerd mee?
“Alleen bij wedstrijden van PSV leef ik gepassioneerd mee. Het helpt ook niet dat ik ontzettend slecht tegen mijn verlies kan, dan moet mijn vrouw meestal een beetje bij me uit de buurt blijven. Bij al die andere wedstrijden kijk ik eigenlijk als basketballer, wat mijn favoriete sport is. Basketbal is vooral heel tactisch, waarbij je op basis van statistieken constant aan het analyseren bent. Nou ja, dat doe ik dan dus ook bij het voetbal. Ook weer tot ergernis van mijn vrouw overigens.”

Kijk je veel voetbal?
“Ik probeer zo min mogelijk te kijken. Het moderne voetbal is me echt tegen gaan staan. Dan trapt Ronaldo in de oefenwedstrijd met Portugal tegen het Nederlands elftal in de grond in plaats van tegen de bal, wat eigenlijk tot een kort, reflectief moment van gêne zou moeten leiden, en dan gaat hij verontwaardigd lopen huilen als een peuter met een loopneus. Dat trek ik echt niet meer. Nee, wat ik wel doe, is hele avonden Engels bekervoetbal op de BBC kijken. Dat vinden mijn zoons ook prachtig. Regen, modder, en dan met 1-1 gelijkspelen tegen Bristol Rovers. Geweldig.”

Roda JC zou een veel lichtere versie van geel moeten voeren. Dat werkt veel fraaier als de zon schijnt, en die schijnt tenslotte van alle Eredivisiehuizen het vaakst in Kerkrade.
Arno Kantelberg

Met wie kijk je?
“Ik kan alleen maar kijken met mensen die verstand hebben van voetbal. Dus in het stadion met Roy, Antoine, Ted en Hans. Gelukkig is Richard verhuisd naar Amerika, die had er echt de ballen verstand van, dat wordt op een gegeven moment pijnlijk.”

Geniet jij als officieus Stijladviseur des Vaderlands nou meer van een goed kapsel dan van een mooie steekpass?
“Hallo, ik ben geen wijf!”

Welke Eredivisieploeg gaat het beste gekleed?
“Waar ik vrij gevoelig voor ben, is de kleur. En dan niet de basiskleur, maar de tint. Zo vind ik dat Roda JC een veel lichtere versie van geel zou moeten voeren. Dat werkt veel fraaier als de zon schijnt, en die schijnt tenslotte van alle Eredivisiehuizen het vaakst in Kerkrade. Vitesse daarentegen moet juist harder geel nemen. Met Go Ahead Eagles heb ik altijd een beetje te doen; rood en geel is een combinatie waar natuurlijk niets van te bakken valt. Daar weten ze bij Lecce in Italië ook alles van.”

En welke huidige Eredivisiespeler zou wel een stijladviesje kunnen gebruiken?
“Mag ik met name de Surinaamse voetballers vragen iets minder vaak naar de kapper te gaan? In ieder geval niet voor echt élke wedstrijd – die retestrakke, ingeschoren kapsels zijn me net iets té veel stijl op het voetbalveld.”

Die retestrakke, ingeschoren kapsels zijn me net iets té veel stijl op het voetbalveld.
Arno Kantelberg
Lees ook
Overig

Ernst Happel
terug in Rotterdam

Wilfried de Jong laat Ernst Happel (1925-1992) voor heel even terugkeren op aarde. “Ach meiner Junge, das war einmal.”
Binnendoor

Danny
Koevermans

“Een goede amateurclub is de ideale samenleving. Als jij niks te doen hebt in je vrije weekeinde en je wilt wat aanspraak, ga je lekker naar je club. Bakkie koffie, beetje kletsen, even de B1 kijken in de ochtend, daarna het eerste, daarna een drankje. In een voetbalkantine kun je altijd terecht.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Allebei rood-wit,
toch oneindig anders

Ajax en Feyenoord koesteren hun zo herkenbare clubtenue, beroemd tot in alle uithoeken van de wereld. Maar wat vertelt het shirt over de identiteit van beide clubs – en wat over De Klassieker? Op zoek naar sentiment, smaak en schoonheid.
Reconstructie

Feyenoorder Cruijff
en de vier
klassiekers

Juist in het seizoen (1983-1984) dat Ajax en Feyenoord vier keer tegen elkaar speelden, kwam Johan Cruijff uit voor de club uit Rotterdam. Een reconstructie van het klassieke kwartet door de ogen van directbetrokkenen.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”