SANTOS kijkt Eredivisie (9)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 06-04-2018
Van Excelsior-Willem II op vrijdag tot Ajax-Heracles op zondag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week Arno Kantelberg, hoofdredacteur van tijdschrift Esquire, PSV-supporter én officieus Stijladviseur des Vaderlands. Over Jan Vennegoor of Hesselink, de verhuizing van Richard naar Amerika en de verschillende tinten geel van Vitesse en Roda JC.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Stadion of tv?
“Dat ligt aan de wedstrijd. Een halve finale Champions League tegen AC Milan wil ik graag in het Philips Stadion zien. Oh wacht, die héb ik in het Philips Stadion gezien. Dat voelt als een eeuwigheid geleden, maar volgens mij was het in 2005. Ik stond achter het doel waar Ji-Sung Park de eerste goal maakte, wat eigenlijk de verdienste was van Jan Vennegoor of Hesselink. Die speelde net binnen het strafschopgebied Jaap Stam uit, waarna Park kiezelhard diagonaal in schoot. Omdat ik links van het midden achter het doel stond, kwam die bal als het ware recht op me af. Als er geen net in het doel had gehangen, was die bal recht in mijn handen gekomen. Dat zijn ervaringen die je als supporter alleen in het stadion kunt beleven. Als ik geen relatie heb met een van de twee ploegen, zie ik een wedstrijd liever thuis voor de buis.  Ik was vorig jaar bij de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus, maar daar doe je me eigenlijk helemaal geen plezier mee. Dan zit ik me alleen maar te ergeren aan zo’n Sergio Ramos. Wat een vergissing van een vent.”

Alleen bij wedstrijden van PSV leef ik gepassioneerd mee. Bij al die andere wedstrijden kijk ik eigenlijk als basketballer.
Arno Kantelberg

Ben je een klinische analyticus of leef je gepassioneerd mee?
“Alleen bij wedstrijden van PSV leef ik gepassioneerd mee. Het helpt ook niet dat ik ontzettend slecht tegen mijn verlies kan, dan moet mijn vrouw meestal een beetje bij me uit de buurt blijven. Bij al die andere wedstrijden kijk ik eigenlijk als basketballer, wat mijn favoriete sport is. Basketbal is vooral heel tactisch, waarbij je op basis van statistieken constant aan het analyseren bent. Nou ja, dat doe ik dan dus ook bij het voetbal. Ook weer tot ergernis van mijn vrouw overigens.”

Kijk je veel voetbal?
“Ik probeer zo min mogelijk te kijken. Het moderne voetbal is me echt tegen gaan staan. Dan trapt Ronaldo in de oefenwedstrijd met Portugal tegen het Nederlands elftal in de grond in plaats van tegen de bal, wat eigenlijk tot een kort, reflectief moment van gêne zou moeten leiden, en dan gaat hij verontwaardigd lopen huilen als een peuter met een loopneus. Dat trek ik echt niet meer. Nee, wat ik wel doe, is hele avonden Engels bekervoetbal op de BBC kijken. Dat vinden mijn zoons ook prachtig. Regen, modder, en dan met 1-1 gelijkspelen tegen Bristol Rovers. Geweldig.”

Roda JC zou een veel lichtere versie van geel moeten voeren. Dat werkt veel fraaier als de zon schijnt, en die schijnt tenslotte van alle Eredivisiehuizen het vaakst in Kerkrade.
Arno Kantelberg

Met wie kijk je?
“Ik kan alleen maar kijken met mensen die verstand hebben van voetbal. Dus in het stadion met Roy, Antoine, Ted en Hans. Gelukkig is Richard verhuisd naar Amerika, die had er echt de ballen verstand van, dat wordt op een gegeven moment pijnlijk.”

Geniet jij als officieus Stijladviseur des Vaderlands nou meer van een goed kapsel dan van een mooie steekpass?
“Hallo, ik ben geen wijf!”

Welke Eredivisieploeg gaat het beste gekleed?
“Waar ik vrij gevoelig voor ben, is de kleur. En dan niet de basiskleur, maar de tint. Zo vind ik dat Roda JC een veel lichtere versie van geel zou moeten voeren. Dat werkt veel fraaier als de zon schijnt, en die schijnt tenslotte van alle Eredivisiehuizen het vaakst in Kerkrade. Vitesse daarentegen moet juist harder geel nemen. Met Go Ahead Eagles heb ik altijd een beetje te doen; rood en geel is een combinatie waar natuurlijk niets van te bakken valt. Daar weten ze bij Lecce in Italië ook alles van.”

En welke huidige Eredivisiespeler zou wel een stijladviesje kunnen gebruiken?
“Mag ik met name de Surinaamse voetballers vragen iets minder vaak naar de kapper te gaan? In ieder geval niet voor echt élke wedstrijd – die retestrakke, ingeschoren kapsels zijn me net iets té veel stijl op het voetbalveld.”

Die retestrakke, ingeschoren kapsels zijn me net iets té veel stijl op het voetbalveld.
Arno Kantelberg
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”