SANTOS kijkt Eredivisie (2)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 07-02-2018
Van FC Utrecht-PEC Zwolle tot FC Groningen-ADO Den Haag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week hoofdredacteur Bart Vlietstra (pro-Ziyech), die kickt op Michel Vlap en Jinty Caenepeel en laatst een nacht lang wakker lag van Nicolás Tagliafico.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Waar kijk je?
“In het stadion meestal. Voor de Volkskrant ga ik elke speelronde naar een wedstrijd. Alleen maar via de tv en telefoon aan je informatie komen en op basis daarvan over voetbal schrijven en lullen, is toch een beetje condoomjournalistiek.”

Is er een voordeel aan voetbal op tv kijken?
“De herhaling uit alle hoeken en standen. Die legt zaken genadeloos bloot. Maar kan ook manipuleren. In een superslomo worden verkeerd getimede slidings halve moordaanslagen. Wat ik ook irritant vind, is die nadruk op hoe iemand juicht. En al die conclusies die daaraan verbonden worden door analytici-van-de-gestampte-pot. Ik heb dan wel weer genoten van het broodje kroket dat Michiel Kramer in de rust at. Zonder zoomlens hadden we dat nooit geweten.”
“Ik bleef laatst bij Feyenoord-PSV ook lang op kanaal 4 of 5 van FOX hangen, omdat daar met de zogeheten playercam, vreselijk modewoord, werd ingezoomd op Steven Berghuis. Zijn Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek fascineert me mateloos.”

Hoe en met wie kijk je thuis?
“Alleen. Languit op de bank. En dan hopen dat Vincent Schildkamp het commentaar doet. Bij hem merk je dat hij op hoog niveau heeft gevoetbald.”

De Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek van Steven Berghuis fascineert me mateloos.
Bart Vlietstra

Op welke spelers let je?
“Berghuis dus. Elia. Frenkie de Jong. Lozano. Hoe Erwin van de Looi probeert de zeurpiet in zichzelf te bedwingen vind ik trouwens ook mooi. Bram van Polen. Weet je hoe goed Bram van Polen is? Een uitstekende prater bovendien. Willem Janssen idem. Ziyech natuurlijk.” 

Zit je in het pro- of het anti-Ziyech-kamp? 
“Pro. Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers. Van de liefhebber in mij mag zo’n onmogelijke steekpass tien van de elf keer mislukken. De journalist in mij schrijft dan overigens wel dat één op de elf geslaagde steekpasses te mager is. Het is sowieso een heerlijke naam. Ziyech; het is de tegenstelling ineen. Dat ‘Zi’ impliceert dat-ie alles ziet. Dat ‘yech’ heeft iets afkeurends. Yech, jakkie.”

Ehh… jaja.
“Sorry, ik ben daar heel raar in. Mijn oren maken een sprongetje bij Michel Vlap en Jinty Caenepeel. Vooral als ze bloedserieus worden uitgesproken. Dat vind ik echt knap, als je dat kan. Ik heb laatst een nacht wakker gelegen van Tagliafico. Ni-co Ta-lja-fi-co. Prachtig. De Russische middenvelder Aleksej Aleksandrovitsj Michajlitsjenko heeft me ook wat slaap gekost als tienjarige. Voor dat soort dingen is het wel lekker als Mark van Rijswijk het commentaar doet. Die heeft dat de nacht ervoor helemaal uitgeplozen.”

Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers.
Bart Vlietstra
Lees ook
Overig

SANTOS presenteert:
DIEGO MARADONA

Nog een paar weken en dan verschijnt DIEGO MARADONA, de veelbesproken docufilm van Oscarwinnaar Asif Kapadia (SENNA, AMY) over de opkomst en ondergang van Diego Armando Maradona. Wij hebben ’m alvast mogen zien en we kunnen verklappen: het is 125 minuten lang genieten geblazen van nog niet eerder vertoonde beelden. In aanloop naar de bioscooppremière toert SANTOS langs filmhuizen in Breda, Utrecht en Rotterdam met een speciale preview van de film.
Reconstructie

EK 1992:
(G)een goed stel

Waarom werden onze idolen van 1988 eigenlijk maar één keer Europees kampioen? Daar moesten we reconstructie-expert Auke Kok maar eens in laten duiken, bedachten we. Met behoorlijk ontnuchterende gevolgen.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal met een voorliefde voor al wat retro is?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

America
first

In het beloofde land blijft mannenvoetbal steken in de marge, terwijl de Amerikaanse vrouwen op alle fronten de baas zijn. Nergens voetballen meer vrouwen, nergens zijn meer voetbalheldinnen, nergens meer WK-titels. Maar inmiddels hijgt de concurrentie uit alle windstreken in de nek. Blijft de grootste ook de beste?
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Hollen, inhouden, stilstaan,
schijnbeweging, draaien
en wegwezen

Wilfried de Jong belooft plechtig Lieke Martens niet langer te vergelijken. Niet met Arjen Robben, niet met een eekhoorn, niet met Johan Cruijff. “De tijd is aangebroken dat vrouwen (en mannen) in het voetbal moeten proberen om, al is het maar een beetje, Lieke Martens te worden.”
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”