SANTOS kijkt Eredivisie (2)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 07-02-2018
Van FC Utrecht-PEC Zwolle tot FC Groningen-ADO Den Haag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week hoofdredacteur Bart Vlietstra (pro-Ziyech), die kickt op Michel Vlap en Jinty Caenepeel en laatst een nacht lang wakker lag van Nicolás Tagliafico.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Waar kijk je?
“In het stadion meestal. Voor de Volkskrant ga ik elke speelronde naar een wedstrijd. Alleen maar via de tv en telefoon aan je informatie komen en op basis daarvan over voetbal schrijven en lullen, is toch een beetje condoomjournalistiek.”

Is er een voordeel aan voetbal op tv kijken?
“De herhaling uit alle hoeken en standen. Die legt zaken genadeloos bloot. Maar kan ook manipuleren. In een superslomo worden verkeerd getimede slidings halve moordaanslagen. Wat ik ook irritant vind, is die nadruk op hoe iemand juicht. En al die conclusies die daaraan verbonden worden door analytici-van-de-gestampte-pot. Ik heb dan wel weer genoten van het broodje kroket dat Michiel Kramer in de rust at. Zonder zoomlens hadden we dat nooit geweten.”
“Ik bleef laatst bij Feyenoord-PSV ook lang op kanaal 4 of 5 van FOX hangen, omdat daar met de zogeheten playercam, vreselijk modewoord, werd ingezoomd op Steven Berghuis. Zijn Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek fascineert me mateloos.”

Hoe en met wie kijk je thuis?
“Alleen. Languit op de bank. En dan hopen dat Vincent Schildkamp het commentaar doet. Bij hem merk je dat hij op hoog niveau heeft gevoetbald.”

De Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek van Steven Berghuis fascineert me mateloos.
Bart Vlietstra

Op welke spelers let je?
“Berghuis dus. Elia. Frenkie de Jong. Lozano. Hoe Erwin van de Looi probeert de zeurpiet in zichzelf te bedwingen vind ik trouwens ook mooi. Bram van Polen. Weet je hoe goed Bram van Polen is? Een uitstekende prater bovendien. Willem Janssen idem. Ziyech natuurlijk.” 

Zit je in het pro- of het anti-Ziyech-kamp? 
“Pro. Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers. Van de liefhebber in mij mag zo’n onmogelijke steekpass tien van de elf keer mislukken. De journalist in mij schrijft dan overigens wel dat één op de elf geslaagde steekpasses te mager is. Het is sowieso een heerlijke naam. Ziyech; het is de tegenstelling ineen. Dat ‘Zi’ impliceert dat-ie alles ziet. Dat ‘yech’ heeft iets afkeurends. Yech, jakkie.”

Ehh… jaja.
“Sorry, ik ben daar heel raar in. Mijn oren maken een sprongetje bij Michel Vlap en Jinty Caenepeel. Vooral als ze bloedserieus worden uitgesproken. Dat vind ik echt knap, als je dat kan. Ik heb laatst een nacht wakker gelegen van Tagliafico. Ni-co Ta-lja-fi-co. Prachtig. De Russische middenvelder Aleksej Aleksandrovitsj Michajlitsjenko heeft me ook wat slaap gekost als tienjarige. Voor dat soort dingen is het wel lekker als Mark van Rijswijk het commentaar doet. Die heeft dat de nacht ervoor helemaal uitgeplozen.”

Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers.
Bart Vlietstra
Lees ook
Overig

Ernst Happel
terug in Rotterdam

Wilfried de Jong laat Ernst Happel (1925-1992) voor heel even terugkeren op aarde. “Ach meiner Junge, das war einmal.”
Binnendoor

Danny
Koevermans

“Een goede amateurclub is de ideale samenleving. Als jij niks te doen hebt in je vrije weekeinde en je wilt wat aanspraak, ga je lekker naar je club. Bakkie koffie, beetje kletsen, even de B1 kijken in de ochtend, daarna het eerste, daarna een drankje. In een voetbalkantine kun je altijd terecht.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Allebei rood-wit,
toch oneindig anders

Ajax en Feyenoord koesteren hun zo herkenbare clubtenue, beroemd tot in alle uithoeken van de wereld. Maar wat vertelt het shirt over de identiteit van beide clubs – en wat over De Klassieker? Op zoek naar sentiment, smaak en schoonheid.
Reconstructie

Feyenoorder Cruijff
en de vier
klassiekers

Juist in het seizoen (1983-1984) dat Ajax en Feyenoord vier keer tegen elkaar speelden, kwam Johan Cruijff uit voor de club uit Rotterdam. Een reconstructie van het klassieke kwartet door de ogen van directbetrokkenen.
SANTOS #08: MESSI'S MISSIE

De dribbelkunst van
Lionel Messi
volgens Jan Mulder

Probeer de ongeëvenaarde dribbelkunst van Lionel Andrés Messi eens groots te duiden, vroeg SANTOS aan Jan Mulder. Dat lukte met verve, al vond Jan zelf van niet. “Messi heeft ons dribbels geschonken die je met de uitvinding van Johannes Gutenberg, en Laurens Janszoon Coster zo u wilt, niet kunt duiden aan de nabestaanden van SANTOS-lezers. Je moet het hebben gezien.”