SANTOS kijkt Eredivisie (2)

Woord: Redactie SANTOS
Gepost: 07-02-2018
Van FC Utrecht-PEC Zwolle tot FC Groningen-ADO Den Haag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week hoofdredacteur Bart Vlietstra (pro-Ziyech), die kickt op Michel Vlap en Jinty Caenepeel en laatst een nacht lang wakker lag van Nicolás Tagliafico.

Beeld: Joeri Gosens, VI Images

Waar kijk je?
“In het stadion meestal. Voor de Volkskrant ga ik elke speelronde naar een wedstrijd. Alleen maar via de tv en telefoon aan je informatie komen en op basis daarvan over voetbal schrijven en lullen, is toch een beetje condoomjournalistiek.”

Is er een voordeel aan voetbal op tv kijken?
“De herhaling uit alle hoeken en standen. Die legt zaken genadeloos bloot. Maar kan ook manipuleren. In een superslomo worden verkeerd getimede slidings halve moordaanslagen. Wat ik ook irritant vind, is die nadruk op hoe iemand juicht. En al die conclusies die daaraan verbonden worden door analytici-van-de-gestampte-pot. Ik heb dan wel weer genoten van het broodje kroket dat Michiel Kramer in de rust at. Zonder zoomlens hadden we dat nooit geweten.”
“Ik bleef laatst bij Feyenoord-PSV ook lang op kanaal 4 of 5 van FOX hangen, omdat daar met de zogeheten playercam, vreselijk modewoord, werd ingezoomd op Steven Berghuis. Zijn Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek fascineert me mateloos.”

Hoe en met wie kijk je thuis?
“Alleen. Languit op de bank. En dan hopen dat Vincent Schildkamp het commentaar doet. Bij hem merk je dat hij op hoog niveau heeft gevoetbald.”

De Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek van Steven Berghuis fascineert me mateloos.
Bart Vlietstra

Op welke spelers let je?
“Berghuis dus. Elia. Frenkie de Jong. Lozano. Hoe Erwin van de Looi probeert de zeurpiet in zichzelf te bedwingen vind ik trouwens ook mooi. Bram van Polen. Weet je hoe goed Bram van Polen is? Een uitstekende prater bovendien. Willem Janssen idem. Ziyech natuurlijk.” 

Zit je in het pro- of het anti-Ziyech-kamp? 
“Pro. Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers. Van de liefhebber in mij mag zo’n onmogelijke steekpass tien van de elf keer mislukken. De journalist in mij schrijft dan overigens wel dat één op de elf geslaagde steekpasses te mager is. Het is sowieso een heerlijke naam. Ziyech; het is de tegenstelling ineen. Dat ‘Zi’ impliceert dat-ie alles ziet. Dat ‘yech’ heeft iets afkeurends. Yech, jakkie.”

Ehh… jaja.
“Sorry, ik ben daar heel raar in. Mijn oren maken een sprongetje bij Michel Vlap en Jinty Caenepeel. Vooral als ze bloedserieus worden uitgesproken. Dat vind ik echt knap, als je dat kan. Ik heb laatst een nacht wakker gelegen van Tagliafico. Ni-co Ta-lja-fi-co. Prachtig. De Russische middenvelder Aleksej Aleksandrovitsj Michajlitsjenko heeft me ook wat slaap gekost als tienjarige. Voor dat soort dingen is het wel lekker als Mark van Rijswijk het commentaar doet. Die heeft dat de nacht ervoor helemaal uitgeplozen.”

Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers.
Bart Vlietstra
Lees ook
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.
SANTOS #13: De 25 schoonheden van het amateurvoetbal

Broodje
bal

Het broodje bal is de meest onderschatte snack uit de Nederlandse voetbalkantine, betoogt Sjoerd Mossou. Daarom graag uw aandacht voor de van het vet druipende gehaktbal en het zachte puntje van vijftien cent uit een doorschijnende zak. Eet smakelijk!
SANTOS #14: Engeland special

De keeper, de kopbal,
de redding, de hond
en de duik

Ze mogen zich voor van alles op de borst kloppen, maar de beste voetballer aller tijden komt niet uit Engeland. De beste doelman wellicht wel. Of in ieder geval: de keeper met de meest legendarische save(s) aller tijden. Wilfried de Jong over Gordon Banks (1937-2019), de doelman die net zo gemakkelijk een zwerfhond klemvast nam als een kopbal van Pelé uit zijn goal ranselde.
SANTOS #14: Engeland special

De meest eigenwijze club van Engeland

De kleine non-league club Lewes FC overleefde een bijna-faillissement en geldt tegenwoordig als een voorbeeld voor andere clubs. Hoe? Door alles nét even anders te doen dan de rest. “We zijn niet tegendraads om het tegendraads zijn. We willen gewoon het goede doen.”
SANTOS SPECIAL: 100 JAAR BEKERVOETBAL

Ooit winnen
wij ’m

Voor iedere supporter van een kleine club is de KNVB Beker de heilige graal, een obsessie, de ultieme beloning voor jarenlange trouw. Totdat je – zoals bijna altijd – roemloos wordt uitgeschakeld. Dan wil je er acuut niets meer van weten, van die verdomde beker. Een essay van Sjoerd Mossou.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Being
Hélène
Hendriks

Ze is geliefd in de voetbalwereld, FOX-verslaggeefster en Veronica-presentatrice Hélène Hendriks, zo blijkt tijdens een lange avond meelopen door Zwolle. Maar toch ook weer niet bij iedereen. “Als ik negatieve opmerkingen niet moeiteloos van me kon laten afglijden, zou ik echt een zwaar leven hebben.”