Shirtje kijken: FC Twente

Woord: Floor Wesseling
Gepost: 22-05-2019
Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer is het een exemplaar dat de vrouwen van FC Twente droegen in 2016-2017. “Ik voorzie dat grote merken zich de komende jaren steeds meer zullen toeleggen op vrouwenvoetbal.”

Beeld: Marques Malacia

Het ontwerp

“Liona presenteert zich als the first female soccer brand en is kledingsponsor van onder andere de Eredivisie-clubs VV Alkmaar, ADO Den Haag en FC Twente. De shirts zijn speciaal op maat gesneden van vrouwen, wat meer getailleerd dus. Dat is volgens mij goed gelukt, de snit is gewoon goed. Er is wat mij betreft wel een belangrijke ‘maar’: het materiaal. Dit shirt zit vol met lycra, waardoor het superstrak is. Dat is helemaal niet nodig; je had ook prima met polyesters kunnen werken, die kun je ook tailleren en snijden naar een vrouwenlichaam. Je wil het vrouwenvoetbal toch serieus nemen? Waarom dan zo’n stretchy, semisexy shirt? Dat zit heus niet lekkerder of zo. Misschien was het een vraag van FC Twente hoor, maar als ontwerper snap ik het niet zo.”

Het detail

“Boven de witte balk zie je een goudkleurig randje, dat heeft niets met FC Twente zelf te maken, maar alles met het merk Liona. Dat goud is namelijk de huiskleur van Liona. Om het af te maken is aan het einde van die rand ook nog eens zo’n piepklein leeuwenstaartje gestikt, zoals je ook in het logo van Liona ziet. Stoer dat ze dat voor elkaar hebben gekregen, dan druk je als merk écht je stempel op een shirt.”

De geschiedenis

“Toen het merk zich eind 2015 presenteerde, kon het rekenen op veel bijval uit de voetbalwereld. ‘Eindelijk iets voor vrouwen’, werd gezegd. Dat is niet helemaal terecht: merken als adidas en Nike ontwikkelen al sinds 2010 meer getailleerde shirts speciaal voor vrouwen, zelf heb ik het shirt van de OranjeLeeuwinnen voor het EK 2017 mogen ontwerpen. Wel is het zo – en dat vind ik erg tof – dat Liona het eerste merk is dat exclusief voor vrouwen ontwerpt, waardoor ieder shirt een eigen karakter heeft en je niet vlug een slap afgeleide van de mannentak tegenkomt.”

De rek is er bij de mannen wel uit. Het vrouwenvoetbal is nog veel meer een onontgonnen gebied.
Floor Wesseling
Trivia

“Ik voorzie dat grote merken als adidas en Nike zich de komende jaren steeds meer zullen toeleggen op vrouwenvoetbal. Dat zal verdergaan dan alleen de snit, ook de vormgeving. Daar is adidas als eerste mee begonnen; de Duitse vrouwen spelen al jaren in een ander design dan de mannen. Je ziet dat Nike nu volgt: op het aankomende WK zullen Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten allemaal met een eigen ontwerp spelen. Dat komt deels omdat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt en de vraag dus toeneemt, deels omdat de rek er bij de mannen wel uit is. Het vrouwenvoetbal is nog veel meer een onontgonnen gebied.”

Floor Wesseling is grafisch ontwerper en eigenaar van Studio Wesseling. Voorheen werkte hij bij Nike, waarvoor hij onder meer het shirt ontwierp waarin Oranje speelde op het WK 2014. Klik hier voor eerdere afleveringen van deze rubriek.
Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.