Zo gingen 12.000 Zwollenaren in 1977 naar de bekerfinale

Woord: Friso Schotanus
Gepost: 20-04-2018
Denk niet dat de uittocht vanuit de provincie naar de bekerfinale iets is van de laatste jaren. De eindstrijd brengt al sinds jaar en dag hele meutes op de been, getuige ook deze heerlijke reportage uit 1977 waarin PEC Zwolle-supporters worden gevolgd voor, tijdens en na de bekerfinale tegen provinciegenoot FC Twente. “Het zijn maar domme Tukkers, ha-ha-ha.”

Beeld: VI Images

In de jaren zeventig had de voorzitter van PEC Zwolle, Jan Willem van der Wal, grootse plannen met de club, die tot dan toe een anoniem bestaan in het betaald voetbal leidde. Symbool van de dadendrang was de komst van Rinus Israël, dan tot voor kort wereldspeler van Feyenoord. Van der Wal was regiodirecteur van de sjieke Slavenburg’s bank, dat gaf fijne financiële speelruimte. Hij beheerde de clubkas én de kluis, inderdaad een gevaarlijke dubbelfunctie. Eind jaren zeventig werd Van der Wal dan ook ontslagen door het hoofdkantoor van de bank.

Hoe dan ook, de investeringen betaalden zich uit; PEC Zwolle ontgroeide de eerste divisie en bereikte in 1977 de finale van de KNVB Beker. Tegenstander was FC Twente en PEC-manager Henk van Ginkel wist met zijn Twentse collega Ton van Dalen de KNVB ervan te overtuigen dat de finale niet in De Kuip, maar in De Goffert moest worden gespeeld.

Captain Rinus Israël op de schouders bij de promotie van PEC Zwolle naar de eredivisie in 1978, een jaar na de bekerfinale.

Een sliert van bussen

Op donderdag 19 mei 1977 was het al vroeg druk in de Zwolse binnenstad. Overal verzamelden zich groepjes supporters. Op de Grote Markt schoolden ze samen in auto’s en busjes, bierdrinkend en luid toeterend. Schutte Tours had stadsbussen gehuurd om alle supporters te kunnen vervoeren naar het Goffertstadion. Ruim voor de middag vertrok een karavaan van auto’s en bussen, die in totaal 12.000 Zwollenaren naar Nijmegen zou brengen. 

De PEC-selectie probeerde te ontspannen in de rustieke omgeving van het Bilderberg-hotel in Oosterbeek, waar men daags voor de wedstrijd zijn intrek had genomen. Donderdagmiddag draaide de spelerbus eindelijk de provinciale weg op, de bossen door, om via de A50 naar Nijmegen te rijden. Ze stuitten precies op de groenwitte karavaan. “Iedere keer als ik met de auto de Rijnbrug bij Arnhem oversteek, zie ik die lange stoet weer voor me”, vertelde clubicoon Klaas Drost later. “Het was een sliert van wel 120 bussen, die heel langzaam reden. De supporters zaten op de daken met vlaggen te zwaaien. Er werd non-stop getoeterd toen we ze voorbij reden.”

Bekijk deze reportage en proef de opperbeste stemming in de bussen:

(Die ‘domme Tukkers’ wonnen overigens wel: 3-0 na verlengingen.)

Het is inmiddels een traditie geworden: de massale uittocht vanuit de provincie naar de finale van de KNVB Beker. In de SANTOS-bekerspecial halen zes schrijvers herinneringen op aan De Grote Dag voor hun club. Over volksverhuizingen vanuit Heerenveen, Zwolle (niet deze, maar die van 2014), Sittard, Enschede, Breda en Arnhem. Bestel ’m hier

Lees ook
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Voor gek verklaard

SANTOS #11 gaat over alle soorten voetbalvrouwen die je maar bedenken kunt. Dus ook over die vrouwen voor wie het om uiteenlopende redenen onvoorstelbaar was dat ze de voetbalschoenen aantrokken, maar voor wie de bal bleef lonken, en dat immer zal blijven doen. Maak kennis met ​Conny - voorheen Coen - Koreman.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Retro
Jackie

SANTOS houdt van nu, maar ook heel erg van vroeger. Dus toen we een nummer gingen maken over vrouwen en voetbal, leek het ons tof om een OranjeLeeuwin te hijsen in onze favoriete voetbalshirts van weleer. En wie konden we daarvoor nu beter vragen dan Jackie Groenen, de spelbepaler van het Nederlands elftal en 1. FFC Frankfurt met een voorliefde voor al wat retro is?
Film

Uit de archieven
van Johan Kramer (3)

Op speciaal verzoek van SANTOS opent regisseur Johan Kramer zijn archief vol schitterende voetbalfilmpjes. Twee keer per maand delen we zo’n pareltje. Vandaag is dat het verhaal van de 12-jarige Victor Mongay uit Barcelona. Victor heeft een zicht van slechts 0,08%, volgens doktoren te weinig om te rennen of te voetballen, laat staan om te scoren in Camp Nou, maar Victor trekt zich daar niets van aan. Nooit stoppen met dromen, vrienden en vriendinnen.
Gallery

9 foto’s van de eerste grote Ajax-invasie die u nog niet eerder zag

Het was de week van Ajax, kunnen we wel zeggen. De week van Real Madrid-Ajax natuurlijk, maar ook de week waarin het exact vijftig jaar geleden was dat Ajax in Parijs de veelbesproken beslissingswedstrijd tegen Benfica speelde, achteraf gezien de Europese doorbraak van de Amsterdammers. Fotograaf Johan van Gurp, destijds 20 jaar, vond een aantal niet eerder afgedrukte negatieven en neemt ons nog één keer mee terug naar 5 maart 1969, de dag dat zeker 30.000 Ajax-supporters Parijs overspoelden.
SANTOS #11: HUP VROUWEN

Vrouwen
met
ballen

Voetbal een mannenbolwerk? Welnee, vrouwen zijn overal. Op het veld, achter het doel, in de kantine, langs de lijn, op televisie, in de skyboxen, tussen de harde kern. SANTOS #11 staat in het teken van al die vrouwen in het voetbal. Van vrouwen met ballen in het bijzonder.
Rubriek

Shirtje kijken:
Pumas UNAM

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer zijn het er twee: de thuis- en uitshirts die het Mexicaanse Pumas UNAM droeg in het seizoen 2016-2017. “Je kunt deze shirts eigenlijk niet los van elkaar zien, ze hóren bij elkaar. Superuniek.”