Zo gingen 12.000 Zwollenaren in 1977 naar de bekerfinale

Woord: Friso Schotanus
Gepost: 20-04-2018
Denk niet dat de uittocht vanuit de provincie naar de bekerfinale iets is van de laatste jaren. De eindstrijd brengt al sinds jaar en dag hele meutes op de been, getuige ook deze heerlijke reportage uit 1977 waarin PEC Zwolle-supporters worden gevolgd voor, tijdens en na de bekerfinale tegen provinciegenoot FC Twente. “Het zijn maar domme Tukkers, ha-ha-ha.”

Beeld: VI Images

In de jaren zeventig had de voorzitter van PEC Zwolle, Jan Willem van der Wal, grootse plannen met de club, die tot dan toe een anoniem bestaan in het betaald voetbal leidde. Symbool van de dadendrang was de komst van Rinus Israël, dan tot voor kort wereldspeler van Feyenoord. Van der Wal was regiodirecteur van de sjieke Slavenburg’s bank, dat gaf fijne financiële speelruimte. Hij beheerde de clubkas én de kluis, inderdaad een gevaarlijke dubbelfunctie. Eind jaren zeventig werd Van der Wal dan ook ontslagen door het hoofdkantoor van de bank.

Hoe dan ook, de investeringen betaalden zich uit; PEC Zwolle ontgroeide de eerste divisie en bereikte in 1977 de finale van de KNVB Beker. Tegenstander was FC Twente en PEC-manager Henk van Ginkel wist met zijn Twentse collega Ton van Dalen de KNVB ervan te overtuigen dat de finale niet in De Kuip, maar in De Goffert moest worden gespeeld.

Captain Rinus Israël op de schouders bij de promotie van PEC Zwolle naar de eredivisie in 1978, een jaar na de bekerfinale.

Een sliert van bussen

Op donderdag 19 mei 1977 was het al vroeg druk in de Zwolse binnenstad. Overal verzamelden zich groepjes supporters. Op de Grote Markt schoolden ze samen in auto’s en busjes, bierdrinkend en luid toeterend. Schutte Tours had stadsbussen gehuurd om alle supporters te kunnen vervoeren naar het Goffertstadion. Ruim voor de middag vertrok een karavaan van auto’s en bussen, die in totaal 12.000 Zwollenaren naar Nijmegen zou brengen. 

De PEC-selectie probeerde te ontspannen in de rustieke omgeving van het Bilderberg-hotel in Oosterbeek, waar men daags voor de wedstrijd zijn intrek had genomen. Donderdagmiddag draaide de spelerbus eindelijk de provinciale weg op, de bossen door, om via de A50 naar Nijmegen te rijden. Ze stuitten precies op de groenwitte karavaan. “Iedere keer als ik met de auto de Rijnbrug bij Arnhem oversteek, zie ik die lange stoet weer voor me”, vertelde clubicoon Klaas Drost later. “Het was een sliert van wel 120 bussen, die heel langzaam reden. De supporters zaten op de daken met vlaggen te zwaaien. Er werd non-stop getoeterd toen we ze voorbij reden.”

Bekijk deze reportage en proef de opperbeste stemming in de bussen:

(Die ‘domme Tukkers’ wonnen overigens wel: 3-0 na verlengingen.)

Het is inmiddels een traditie geworden: de massale uittocht vanuit de provincie naar de finale van de KNVB Beker. In de SANTOS-bekerspecial halen zes schrijvers herinneringen op aan De Grote Dag voor hun club. Over volksverhuizingen vanuit Heerenveen, Zwolle (niet deze, maar die van 2014), Sittard, Enschede, Breda en Arnhem. Bestel ’m hier

Lees ook
Column

Mulder bemint:
Robert Schlienz

Als Wehrmacht-soldaat werd Robert Schlienz geraakt door een Russische kogel, maar de grootste schade liep hij op bij een auto-ongeluk ná de Tweede Wereldoorlog: hij verloor een arm. Hij liet zich er niet door tegenhouden.
Reportage

Trauma’s te lijf
bij Mamio 5

In het vijfde elftal van de Groningse amateurclub Mamio spelen bijna louter gevluchte Eritreeërs. Ze zijn gaan voetballen om te integreren, en ‘om niet gek te worden’. SANTOS bezocht de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 7.
Reportage

De cult van
de Cosmos

De glorietijden van de New York Cosmos zouden herleven op de campus van Hofstra University, maar het lijkt niet te lukken. New York kijkt naar New York City FC en de New York Red Bulls, terwijl de Cosmos gevangen zit op ‘niveau twee’. De club van de toekomst is een herinnering geworden.
Overig

Eusébio en het
zout van de traan

Wilfried de Jong brengt in elk nummer van SANTOS een ode aan een overleden voetballegende door hem voor een dag terug te halen naar aarde. Deze keer spreekt de Portugees Eusébio (1942-2014) af met zijn nog springlevende opvolger Cristiano Ronaldo.
SANTOS #10: SANTOS Voetbalreisgids

Handboek voor de ideale voetbaltrip

Wat zijn de tofste steden en regio’s voor een ideaal voetbalweekendje? Waar vind je de beste pubs, of die ene obscure snackbar van een beroemde oud-speler? In welke steden vind je glamour en glorie, maar ook pure cult? Hoe kom je aan kaartjes? Kun je met je vrienden het beste naar Londen, of misschien toch naar Liverpool?
SANTOS #09: NAAR HET STADION

De ziel van de Eredivisie in 18 foto’s

Of hij misschien zin had om voor SANTOS en de Eredivisie CV de ziel van onze eigen, schitterende Eredivisie in beeld te brengen, vroegen we een paar maanden geleden aan fotograaf annex stadionfetisjist Marco Magielse. We waren nog niet uitgesproken, of Magielse zat al in de auto. Zo’n 4.500 kilometer en 18 stadions verder wilde hij eigenlijk nog niet stoppen, maar helaas, de Eredivisie-huizen waren op. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Daarom, nog 18 keer: een kijkje in de ziel van de Eredivisie door de lens van de misschien wel beste voetbalcultuurfotograaf van Nederland.