Zo gingen 12.000 Zwollenaren in 1977 naar de bekerfinale

Woord: Friso Schotanus
Gepost: 20-04-2018
Denk niet dat de uittocht vanuit de provincie naar de bekerfinale iets is van de laatste jaren. De eindstrijd brengt al sinds jaar en dag hele meutes op de been, getuige ook deze heerlijke reportage uit 1977 waarin PEC Zwolle-supporters worden gevolgd voor, tijdens en na de bekerfinale tegen provinciegenoot FC Twente. “Het zijn maar domme Tukkers, ha-ha-ha.”

Beeld: VI Images

In de jaren zeventig had de voorzitter van PEC Zwolle, Jan Willem van der Wal, grootse plannen met de club, die tot dan toe een anoniem bestaan in het betaald voetbal leidde. Symbool van de dadendrang was de komst van Rinus Israël, dan tot voor kort wereldspeler van Feyenoord. Van der Wal was regiodirecteur van de sjieke Slavenburg’s bank, dat gaf fijne financiële speelruimte. Hij beheerde de clubkas én de kluis, inderdaad een gevaarlijke dubbelfunctie. Eind jaren zeventig werd Van der Wal dan ook ontslagen door het hoofdkantoor van de bank.

Hoe dan ook, de investeringen betaalden zich uit; PEC Zwolle ontgroeide de eerste divisie en bereikte in 1977 de finale van de KNVB Beker. Tegenstander was FC Twente en PEC-manager Henk van Ginkel wist met zijn Twentse collega Ton van Dalen de KNVB ervan te overtuigen dat de finale niet in De Kuip, maar in De Goffert moest worden gespeeld.

Captain Rinus Israël op de schouders bij de promotie van PEC Zwolle naar de eredivisie in 1978, een jaar na de bekerfinale.

Een sliert van bussen

Op donderdag 19 mei 1977 was het al vroeg druk in de Zwolse binnenstad. Overal verzamelden zich groepjes supporters. Op de Grote Markt schoolden ze samen in auto’s en busjes, bierdrinkend en luid toeterend. Schutte Tours had stadsbussen gehuurd om alle supporters te kunnen vervoeren naar het Goffertstadion. Ruim voor de middag vertrok een karavaan van auto’s en bussen, die in totaal 12.000 Zwollenaren naar Nijmegen zou brengen. 

De PEC-selectie probeerde te ontspannen in de rustieke omgeving van het Bilderberg-hotel in Oosterbeek, waar men daags voor de wedstrijd zijn intrek had genomen. Donderdagmiddag draaide de spelerbus eindelijk de provinciale weg op, de bossen door, om via de A50 naar Nijmegen te rijden. Ze stuitten precies op de groenwitte karavaan. “Iedere keer als ik met de auto de Rijnbrug bij Arnhem oversteek, zie ik die lange stoet weer voor me”, vertelde clubicoon Klaas Drost later. “Het was een sliert van wel 120 bussen, die heel langzaam reden. De supporters zaten op de daken met vlaggen te zwaaien. Er werd non-stop getoeterd toen we ze voorbij reden.”

Bekijk deze reportage en proef de opperbeste stemming in de bussen:

(Die ‘domme Tukkers’ wonnen overigens wel: 3-0 na verlengingen.)

Het is inmiddels een traditie geworden: de massale uittocht vanuit de provincie naar de finale van de KNVB Beker. In de SANTOS-bekerspecial halen zes schrijvers herinneringen op aan De Grote Dag voor hun club. Over volksverhuizingen vanuit Heerenveen, Zwolle (niet deze, maar die van 2014), Sittard, Enschede, Breda en Arnhem. Bestel ’m hier

Lees ook
Rubriek

Shirtje kijken:
FC Twente

Grafisch ontwerper en voetbalshirtprofessor Floor Wesseling duikt voor SANTOS zo nu en dan een bijzonder shirt op uit zijn eindeloze verzameling. Dit keer is het een exemplaar dat de vrouwen van FC Twente droegen in 2016-2017. “Ik voorzie dat grote merken zich de komende jaren steeds meer zullen toeleggen op vrouwenvoetbal.”
Reportage

Pirlo and
the City

In de relatieve anonimiteit van New York City begon Andrea Pirlo in de Verenigde Staten aan een tweede leven. In sportief opzicht was het geen doorslaand succes, maar dat maakte het niet minder intrigerend. Koen van der Velden, onze man ter plaatse, volgde het spoor van de Maestro in de Big Apple.
Interview

Schoenen. Bal.
Veldje. Liefde.

Schoenen, een bal, een veld. Meer heeft een geboren voetballer niet nodig. Op verzoek van SANTOS vertelt Robin van Persie alles over de heilige drie-eenheid.
Beeldreportage

City vóór
de sjeik

Als vermaard rockfotograaf portretteerde Kevin Cummins (Manchester, 1953) de grootste muziekhelden op aarde, van Ian Curtis tot Mick Jagger en van Oasis tot The Smiths. De gezworen Manchester City-supporter maakte in 2003 óók een van de mooiste voetbalfotoboeken ooit: We’re not really here, over het laatste seizoen van City in Maine Road, het oude stadion in de volksbuurt Moss Side.
Interview

Het mooiste voetbal
volgens Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp, icoon van het kunstzinnige voetbal, neemt plaats op de praatstoel. Wie inspireerden de jonge Dennis? Wie vervoeren de huidige Bergkamp? “Kopieergedrag ergert me, kopiëren leidt tot mislukken, omdat een kopie nooit zo goed is als het origineel.”
Reportage

Op pad met
lotingkoning
Heinrich Welling

Eigenlijk is Heinrich Welling competitieplanner en coördinator wedstrijdzaken bij de KNVB, maar Nederland kent hem als de snordragende ‘baas der balletjes’ tijdens bekerlotingen. Hij doet ze overal in het land, ook voor jeugdcups, ruim twintig keer per seizoen. “Roep het maar lekker hard, Mathijs!”