Zo gingen 12.000 Zwollenaren in 1977 naar de bekerfinale

Woord: Friso Schotanus
Gepost: 20-04-2018
Denk niet dat de uittocht vanuit de provincie naar de bekerfinale iets is van de laatste jaren. De eindstrijd brengt al sinds jaar en dag hele meutes op de been, getuige ook deze heerlijke reportage uit 1977 waarin PEC Zwolle-supporters worden gevolgd voor, tijdens en na de bekerfinale tegen provinciegenoot FC Twente. “Het zijn maar domme Tukkers, ha-ha-ha.”

Beeld: VI Images

In de jaren zeventig had de voorzitter van PEC Zwolle, Jan Willem van der Wal, grootse plannen met de club, die tot dan toe een anoniem bestaan in het betaald voetbal leidde. Symbool van de dadendrang was de komst van Rinus Israël, dan tot voor kort wereldspeler van Feyenoord. Van der Wal was regiodirecteur van de sjieke Slavenburg’s bank, dat gaf fijne financiële speelruimte. Hij beheerde de clubkas én de kluis, inderdaad een gevaarlijke dubbelfunctie. Eind jaren zeventig werd Van der Wal dan ook ontslagen door het hoofdkantoor van de bank.

Hoe dan ook, de investeringen betaalden zich uit; PEC Zwolle ontgroeide de eerste divisie en bereikte in 1977 de finale van de KNVB Beker. Tegenstander was FC Twente en PEC-manager Henk van Ginkel wist met zijn Twentse collega Ton van Dalen de KNVB ervan te overtuigen dat de finale niet in De Kuip, maar in De Goffert moest worden gespeeld.

Captain Rinus Israël op de schouders bij de promotie van PEC Zwolle naar de eredivisie in 1978, een jaar na de bekerfinale.

Een sliert van bussen

Op donderdag 19 mei 1977 was het al vroeg druk in de Zwolse binnenstad. Overal verzamelden zich groepjes supporters. Op de Grote Markt schoolden ze samen in auto’s en busjes, bierdrinkend en luid toeterend. Schutte Tours had stadsbussen gehuurd om alle supporters te kunnen vervoeren naar het Goffertstadion. Ruim voor de middag vertrok een karavaan van auto’s en bussen, die in totaal 12.000 Zwollenaren naar Nijmegen zou brengen. 

De PEC-selectie probeerde te ontspannen in de rustieke omgeving van het Bilderberg-hotel in Oosterbeek, waar men daags voor de wedstrijd zijn intrek had genomen. Donderdagmiddag draaide de spelerbus eindelijk de provinciale weg op, de bossen door, om via de A50 naar Nijmegen te rijden. Ze stuitten precies op de groenwitte karavaan. “Iedere keer als ik met de auto de Rijnbrug bij Arnhem oversteek, zie ik die lange stoet weer voor me”, vertelde clubicoon Klaas Drost later. “Het was een sliert van wel 120 bussen, die heel langzaam reden. De supporters zaten op de daken met vlaggen te zwaaien. Er werd non-stop getoeterd toen we ze voorbij reden.”

Bekijk deze reportage en proef de opperbeste stemming in de bussen:

(Die ‘domme Tukkers’ wonnen overigens wel: 3-0 na verlengingen.)

Het is inmiddels een traditie geworden: de massale uittocht vanuit de provincie naar de finale van de KNVB Beker. In de SANTOS-bekerspecial halen zes schrijvers herinneringen op aan De Grote Dag voor hun club. Over volksverhuizingen vanuit Heerenveen, Zwolle (niet deze, maar die van 2014), Sittard, Enschede, Breda en Arnhem. Bestel ’m hier

Lees ook
SANTOS #20: Made in Europe

Het ideale zomerboek

Made in Europe - The 250 players we love, is vanaf nu te bestellen in onze eigen webshop.
Op zoek naar Maradona: Bonusmateriaal

In het boek ‘Op zoek naar Maradona’ van Sjoerd Mossou vind je diverse verwijzingen naar bijzondere beelden of memorabele momenten uit het leven van Diego. Er is nog oneindig veel meer, maar op deze pagina hebben we het mooiste YouTube-materiaal voor je verzameld.
Op zoek naar Maradona

'Op zoek naar Maradona'

Het boek 'Op zoek naar Maradona' van Sjoerd Mossou is vanaf nu te bestellen via onze eigen webshop.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Superdeluxe Box Set

We hebben weer iets te geks gemaakt, al zeggen we het zelf. In een zéér gelimiteerde oplage is er nu de '365 - World's Greatest Football Grounds - Superdeluxe Box Set'. Hét ultieme cadeau voor de stadionliefhebber.
365 - The World’s Greatest Football Grounds

Het Ultieme Stadionboek

Oogverblindende wereldvelden, stokoude stadions, architectonische hoogstandjes, klassieke voetbaltempels en de meest waanzinnige decors. In deze moddervette SANTOS verzamelden we de 365 mooiste stadions en voetbalvelden ter wereld. Om eindeloos in te bladeren én om je bucketlist compleet te maken. Het ultieme stadionboek voor iedere liefhebber.
SANTOS #15: Eredivisie Shirtbijbel

Eredivisie Shirtbijbel

Of we een tijdloze voetbalshirtbijbel wilden maken, met alle clubs erin die ooit in de eredivisie hebben gespeeld? Natuurlijk wilden we dat. Een beter onderwerp bestaat haast niet.