Verhalen

SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Bureau Sport:
Klassiekerheld

Bureau Sport doet veel aan onderzoeksjournalistiek, maar presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij lullen het liefst over bijzaken. Dit keer bespreken ze hun eigen Klassiekerheld. “Sorry, Ruud, Sjaak, John, Coen, Johan, Willem, Rafael, Marco; Richard Witschge is toch echt de grootste Klassiekerheld.”
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Gaston
Taument

“Ik train meerdere teams, maar het liefst zou ik alleen techniektraining geven aan de allerkleinsten. Die het voetbal nog aan het ontdekken zijn, die staan te stampvoeten als de training niet doorgaat door de regen, die vol trots vertellen over hun doelpuntjes in het weekeinde. Geen contractgedoe, geen zaakwaarnemers of scouts van Engelse clubs met tassen geld eromheen. Dat is de essentie. Dat is geweldig.”
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

De favoriete Klassieker-foto’s van Pim Ras

Strijd, emotie, doelpunten; dat is waar topfotograaf Pim Ras op loert. Voor SANTOS vertelt hij over zijn favoriete foto's van De Klassieker. “Bij een corner gaat mijn bloed sneller stromen.”
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Sing when you're winning: De Klassieker

Menno Pot is voetbalschrijver en popjournalist. In iedere editie van SANTOS diept hij een bijzonder verhaal op uit het culturele grensgebied tussen gitaren en de bal. Voor ons nummer over De Klassieker legde hij Ajax en Feyenoord langs de muzikale meetlat. Spoiler alert: het is een wedstrijd met weinig doelpunten.
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Losers zijn we,
met zijn allen

Al negen seizoenen ontbreken supporters van de bezoekende club tijdens De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Volkskrant-journalist Willem Vissers is er klaar mee. “Het is vooral sneu voor het voetbal. Sneu ook voor ons land, een soort afgang zelfs.”
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Twee bloedgroepen,
één lichaam

Vrolijk op de foto met de aartsrivaal, daar wilden clubs, spelers en oud-spelers best aan meewerken. Ajax en Feyenoord streven naar normalisering van De Klassieker. “Het lijkt wel of we de boel komen overvallen daarzo.”
SANTOS #04: DE KLASSIEKER

Wonen in het hol
van de leeuw

We zijn groot voorstander van het credo support your locals, maar eerlijk is eerlijk: wonen in het hol van de leeuw, dat heeft ook wel wat. Voor ons themanummer over De Klassieker gingen we op bezoek bij drie Ajacieden uit Rotterdam en drie Feyenoorders uit Amsterdam. “Je moet weten wanneer je je mond moet houden, hè?”